Αθλητισμός|02.04.2019 13:02

Συγκλονιστική εξομολόγηση του Γιάγια Τουρέ για τον ρατσισμό που βίωσε

Γιάννης Σκόκας

Για τα σκληρά χρόνια που βίωσε στην Ουκρανία σε ηλικία 20 ετών, λίγο προτού μεταγραφεί για πρώτη φορά στον Ολυμπιακό, μίλησε ο Γιάγια Τουρέ. Ο 35χρονος θρύλος του ποδοσφαίρου της Ακτής Ελεφαντοστού, που πλέον βρίσκεται στη δύση της σπουδαίας καριέρας του, αποκάλυψε προσωπικές εμπειρίες από την περίοδο που αγωνιζόταν στη Μέταλουργκ Ντόνετσκ, όπου ακόμη και οπαδοί της δικής του ομάδας τού έλεγαν να φύγει από την Ουκρανία και έκαναν ήχους μαϊμούδων.

Ο άλλοτε άσος της Μάντσεστερ Σίτι, που κάνει αγώνα για την εξάλειψη του ρατσισμού στα γήπεδα, εξήρε τη στάση του συμπαίκτη του στους «πολίτες» Ραχίμ Στέρλινγκ και κάλεσε την ποδοσφαιρική κοινότητα να ενωθεί κατά των ρατσιστικών φαινομένων. 

«Αρχικά ένιωσα εξευτελισμό και μετά ήμουν εξαγριωμένος. Οι ήχοι των μαϊμούδων που άκουγα από ανθρώπους ήταν το χειρότερο απ' όλα. Επρεπε να το συνηθίσω. Προσπαθούσα να παίξω ποδόσφαιρο και οι οπαδοί τραγουδούσαν "Μαύρο σκ..., μαύρο σκ..., γύρνα σπίτι". Ηταν πολύ σκληρό, ήταν πολύ δύσκολο. Και έπρεπε κάθε φορά να το αντιμετωπίζω. Ξανά και ξανά σε κάθε παιχνίδι. Κάποιες φορές ήταν ακόμη και οπαδοί της δικής μου ομάδας» εξομολογείται ο Τουρέ.

«Μπαμπά, κάνουν ήχους μαϊμούδων»

«Θυμάμαι να τηλεφωνώ στον πατέρα μου και να του λέω: "Κάνουν ήχους μαϊμούδων μπροστά μου. Μπαμπά νιώθω πολύ άσχημα". Κι εκείνος μου έλεγε να βγω έξω και να παίξω, να είμαι δυνατός. Δεν ήθελε να το αφήσει να με επηρεάσει αλλά δεν είχε αντιληφθεί πόσο άσχημα με επηρέαζε ήδη» είπε ο πρώην άσος του Ολυμπιακού και πρόσθεσε: «Κάποια μέρα ήρθε για να με δει να παίζω. Κάθησε στη θέση του κι όλοι οι λευκοί έφυγαν μακριά του. Πήγαν σε άλλες θέσεις. Με ρώτησε: "Τι συνέβη, μήπως μυρίζω άσχημα;" κι εγώ του απάντησα: "Θυμάσαι μπαμπά όταν σου τηλεφώνησα και σου είπα ότι αυτοί οι άνθρωποι κάνουν ήχους μαϊμούδων και εσύ μου απάντησες ότι πρέπει να το αποδεχτώ και να υποφέρω;". Τότε κατάλαβε τι ακριβώς γινόταν. Ηταν τόσο οργισμένος».

Και συνέχισε λέγοντας: «Ακόμη κι αν προετοιμάσεις τον εαυτό σου για κάτι τέτοιο, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με αυτό σοκάρεσαι και πάλι. Γι' αυτό και είμαι έκπληκτος για το πόσο ήρεμος έμεινε ο Ραχίμ Στέρλινγκ όταν ήρθε αντιμέτωπος με κάτι ανάλογο. Τον νιώθω κάτι σαν μικρό αδερφό μου. Κι όταν βλέπω τι έχει κάνει, θεωρώ ότι είναι ο ποδοσφαιριστής της χρονιάς»

Ο Τουρέ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να κινητοποιήσει την αθλητική κοινότητα προκειμένου να εξαλειφθεί ο ρατσισμός από τα γήπεδα καλεί παίκτες και προπονητές: «να φεύγουν από το γήπεδο όταν κάποιος παίκτης δέχεται ρατσιστική επίθεση. Πρέπει να είμαστε πιο δυνατοί και ενωμένοι σε αυτό. Κάτι πρέπει να γίνει σωστά. Από την FIFA, από την κορυφή».

Γιάγια Τουρέρατσισμόςποδόσφαιρο