Αθλητισμός|22.02.2024 18:45

Πέθανε ο θρυλικός Πορτογάλος προπονητής Αρτούρ Ζόρζε

Newsroom

Το πορτογαλικό ποδόσφαιρο και η οικογένεια της Πόρτο θρηνούν την απώλεια του Αρτούρ Ζόρζε. Ο θρυλικός προπονητής με τον οποίο οι Δράκοι κατέκτησαν το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας τους, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.

Την είδηση δημοσιοποίησε η οικογένεια του Ζόρζε με μια λιτή ανακοίνωση που αναφέρει τα αξής: «Με βαθιά θλίψη η οικογένεια του Αρτούρ Ζόρζε ανακοινώνει τον θάνατό του, αυτό το πρωί στη Λισσαβόνα λόγω μακροχρόνιας ασθένειας. Πέθανε ήρεμα, κοντά στην οικογένειά του».

Εργάστηκε σε εννέα χώρες

Ο Αρτούρ Ζόρζε πραγματοποίησε μια μακρά καριέρα στους πάγκους. Άρχισε την πορεία στην Γκιμαράες το 1980, εργάστηκε σε δύο διαφορετικές περιόδους στην Πόρτο, βρέθηκε στον πάγκο της Μπενφίκα και τις Παρί Σεν Ζερμέν δύο φορές. Έγινε ομοσπονδιακός τεχνικός της Πορτογαλίας, της Ελβετίας και του Καμερούν, ενώ δούλεψε σε αρκετά ξένα πρωταθλήματα: Ισπανία, Ολλανδία, Σαουδική Αραβία, Ρωσία, ακόμα και στην Αλγερία, όπου εργάστηκε για τελευταία φορά για λογαριασμό της Αλζέρ το 2015.

Ως προπονητής, αποκορύφωμα της καριέρας του αποτέλεσε το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1987 με την Πόρτο απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου. Πανηγύρισε επίσης τρία πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Πορτογαλίας, ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο Γαλλίας, ένα πρωτάθλημα Σαουδικής Αραβίας κι ένα Σούπερ Καπ Ρωσίας.

Γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1946 στο Πόρτο, άρχισε την ποδοσφαιρική καριέρα του στους Δράκους παίζοντας στην επίθεση. Συνέχισε σε Ακαντέμικα και κυρίως σε Μπενφίκα, όπου έπαιξε 130 φορές σκοράροντας 105 γκολ, ενώ αγωνίστηκε και με την Μπελενένσες. Υπήρξε διεθνής με την Πορτογαλία 16 φορές.

ΠορτογαλίαθάνατοςΠόρτο