Αθλητισμός|05.03.2024 19:25

Νέα σκιά σκανδάλου στη Formula 1: Ο πρόεδρος της FIA ερευνάται για χειραγώγηση αγώνα!

Newsroom

Μια νέα σκιά σκανδάλου έρχεται να ταράξει τα νερά στον κόσμο της Formula 1. Και αυτό διότι ο πρόεδρος της FIA Μπεν Σουλαγιέμ εξετάζεται από την Επιτροπή Δεοντολογίας για παρέμβαση και προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος του περυσινού αγώνα στη Σαουδική Αραβία!

Τι ακριβώς συνέβη τότε; Ο Φερνάντο Αλόνσο με την Aston Martin είχε δεχθεί ποινή 5 δευτερολέπτων για λάθος τοποθέτηση του μονοθεσίου του στην εκκίνηση του γκραν πρι της Σαουδικής Αραβίας. Δεν εξέτισε σωστά όμως την ποινή κατά τη διάρκεια ενός pit stop. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια νέα ποινή 10 δευτερολέπτων, η οποία του στέρησε στο φινάλε του αγώνα την τρίτη θέση.

Ωστόσο, η Aston Martin έκανε άμεσα ένσταση και αγωνοδίκες δικαίωσαν την ομάδα, δίνοντας εκ νέου την τρίτη θέση στον Αλόνσο. Στη σχετική απόφασή τους ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Έχοντας εξετάσει νέα αποδεικτικά στοιχεία, καταλήξαμε στο ότι δεν υπήρχε σαφής συμφωνία, όπως προτάθηκε στους αγωνοδίκες νωρίτερα, πως είχε συμφωνηθεί ότι το να ακουμπήσει ένας γρύλος ένα μονοθέσιο, θα ισοδυναμεί με εργασία σε αυτό. Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρήσαμε ότι η αρχική μας απόφαση να επιβάλουμε ποινή στο Μονοθέσιο #14 έπρεπε να ανατραπεί και αυτό πράξαμε».

Η εμπλοκή (;) του Μπεν Σουλαγιέμ

Κι εδώ έρχεται η εμπλοκή (;) του Μπεν Σουλαγιέμ. Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του BBC, υπήρξε καταγγελία κατά του προέδρου της FIA πως προσπάθησε να αλλοιώσει το αποτέλεσμα του αγώνα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο αθλητισμού της FIA, Αμπντουλά Μπιν Ίσα Αλ Καλίφα, ο οποίος είχε θεσμικό ρόλο σε εκείνο τον αγώνα. Του ζήτησε να προσπαθήσει να ανατρέψει την ποινή των δέκα δευτερολέπτων που δέχθηκε ο Αλόνσο και έχασε το βάθρο. Κάτι που συνέβη αργότερα, καθώς προς έκπληξη πολλών παραγόντων της Formula 1 αλλά και διεθνών ΜΜ, οι αγωνοδίκες δικαίωσαν την ένσταση της Aston Martin.

Στη συνέχεια πάντως υπήρξε μια ανώνυμη καταγγελία για την παρέμβαση του Μπεν Σουλαγιέμ με αποτέλεσμα να ξεκινήσει έρευνα από την επιτροπή δεοντολογίας της FIA.

GP Σαουδικής Αραβίαςειδήσεις τώραΣαουδική ΑραβίαFIAAston MartinFormula 1