Αθλητισμός|03.04.2019 11:18

ΑΕΚ: Η καλύτερη επίθεση έρχεται από την άµυνα

Σταύρος Καζαντζόγλου

Στην πράξη, πάντως, αποδεικνύεται πως η άµυνα είναι εκείνη που φέρνει τις επιτυχίες. Με την επιστροφή του Χιµένεθ στην τεχνική ηγεσία της, η ΑΕΚ έγινε ξανά οµάδα που έχει ως προτεραιότητα µέσα στο γήπεδο τη διατήρηση του µηδέν. Οσες φορές το έπραξε, πήρε θετικά αποτελέσµατα.

Κράτησε ανέπαφη την εστία της στις τρεις από τις τέσσερις νίκες µε τον Ισπανό, πήρε και «λευκή ισοπαλία» στο ντέρµπι µε τον Παναθηναϊκό. Βέβαια, ανάλογη αποτελεσµατικότητα υπήρξε και επί Ουζουνίδη. ∆ώδεκα νίκες έκανε στο πρωτάθληµα ο πρώην τεχνικός της ΑΕΚ, όλες συνέβησαν δίχως να παραβιαστεί η εστία της. Ποια η διαφορά; Η αναποτελεσµατικότητα στα µεγάλα παιχνίδια, η αδυναµία να ακολουθήσει την ξέφρενη πορεία τίτλου του ΠΑΟΚ.

Ετσι, µολονότι µεσολάβησε η βαριά ήττα στο «Γ. Καραϊσκάκης», η ΑΕΚ διατηρεί τη 2η καλύτερη άµυνα στο πρωτάθληµα, µε παθητικό 15 γκολ (δύο περισσότερα από τον ΠΑΟΚ). Παλιά µου τέχνη κόσκινο για τον Χιµένεθ. Πέρυσι οδήγησε την ΑΕΚ σε πτήση κορυφής, «χτίζοντας» πάνω στην άµυνά της. Η ΑΕΚ πέτυχε τις 17 από τις 22 νίκες της µε «clean sheet», αλλά είχε και πέντε µατς στο όριο.

Βεβαίως είχε και την καλύτερη άµυνα του πρωταθλήµατος, µε τον εντυπωσιακό αριθµό των 12 τερµάτων ως απολογισµό. Αυτή είναι η προσέγγιση του Χιµένεθ στο ποδόσφαιρο, σκληρή άµυνα, αδιάκοπο πρέσινγκ και αξιοποίηση του επιθετικού ταλέντου και των αυτοσχεδιασµών στην επίθεση. Με αυτόν τον τρόπο η ΑΕΚ µπαίνει απόψε (21.30, Cosmote Sport 1) στον πρώτο ηµιτελικό του Κυπέλλου κόντρα στη Λαµία.

Η ΑΕΚ θέλει «καθαρή» νίκη για να πάει µε ηρεµία στη ρεβάνς και να φτάσει ξανά στον τελικό. Εάν τα καταφέρει, θα είναι η τέταρτη συνεχόµενη συµµετοχή της «Ενωσης» σε τελικό. Κάτι που αποτελεί ισοφάριση του «κιτρινόµαυρου» ρεκόρ, που καταγράφηκε στα µέσα της δεκαετίας του ’90 µε τέσσερις τελικούς στη σειρά. Τότε πήρε δύο Κύπελλα και έχασε δύο, τώρα έχει µία κατάκτηση και δύο χαµένους τελικούς.

Ιδιο σχήµα

Ο Χιµένεθ φαίνεται πως θα διατηρήσει την τριάδα στην άµυνα, µε τον Τσόσιτς να γίνεται ξανά παρτενέρ των Οικονόµου, Μπακάκη. Οι Γκάλο και Χουλτ θα είναι στις πτέρυγες, Σιµόες, Κρίστισιτς δίδυµο κεντρικών χαφ, επιτελικός µέσος ο Μάνταλος και επιθετικό ντουέτο οι Λιβάγια, Πόνσε. Στην ΑΕΚ ελπίζουν πως θα υπάρξει παρουσία 20.000 θεατών, µε τους «κιτρινόµαυρους» πιστούς να έχουν νωρίτερα και το κάλεσµα για τον ευρωπαϊκό προηµιτελικό της οµάδας µπάσκετ.

ΑΕΚΜανόλο ΧιμένεθΜιχάλης Μπακάκης