Αθλητισμός|13.03.2024 00:51

Champions League: Η Μπαρτσελόνα πέρασε στα προημιτελικά με τη σφραγίδα των μικρών - Πρόκριση της Άρσεναλ στα πέναλτι!

Newsroom

Η νουβέλ βαγκ της Μπαρτσελόνα έστησε πάρτι πρόκρισης στο Μονζουίκ καθώς νίκησε με 3-1 τη Νάπολι και πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Champions League, εκεί όπου έκλεισε θέση και η Άρσεναλ. Οι Κανονιέρηδες έπειτα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι που έληξε 1-0 στην κανονική διάρκεια και την παράταση, επικράτησαν στα πέναλτι της Πόρτο με ήρωα τον γκολκίπερ Ράγια! και επανεμφανίστηκαν στην οχτάδα της διοργάνωσης μετά από 14 χρόνια (από τη σεζόν 2009-10)!

Μπαρτσελόνα και Άρσεναλ ακολούθησαν την πορεία των Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν, Παρί, Μάντσεστερ Σίτι που ήδη είχαν προκριθεί στα προημιτελικά απ' την περασμένη εβδομάδα. Πλέον εκκρεμούν τα δύο εισιτήρια που θα σφραγιστούν το βράδυ της Τετάρτης (13/3) στα ματς Ατλέτικο Μαδρίτης - Ίντερ και Ντόρτμουντ - Αϊντχόφεν.

Μπαρτσελόνα - Νάπολι 3-1

Έλειψε τέσσερα χρόνια απ' την οχτάδα της κορυφαίας διοργάνωσης αλλά το πέτυχε με στυλ... Μπαρτσελόνα. Τα «άγρια νιάτα» του Τσάβι, ο 16χρονος Γιαμάλ, ο 17χρονος στόπερ Κουμπαρσί και ο 20χρονος μέσος Φερμίν Λόπεθ έδωσαν ορμή, τόλμη, πάθος και φρεσκάδα στους Μπλαουγκράνα που σφράγισαν το εισιτήριο άνετα, έχοντας πάρει ισοπαλία (1-1) στο Ντιέγκο Μαραντόνα στο πρώτο ματς.

Δύο ασίστ του Ραφίνια, στο 15' στον Φερμίν Λόπεθ και στο 17' προς τον Κανσέλο έβαλαν μπροστά στο σκορ την «Μπάρτσα» με δύο γκολ, προσφέροντάς της ένα πολύ ισχυρό προβάδισμα πρόκρισης. Η Νάπολι συνήλθε και αντέδρασε μετά το ημίωρο, μειώνοντας στο 30' με υπέροχο πλασέ του Ραχμάνι στην κίνηση μετά από ασίστ του Πολιτάνο.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η Μπαρτσελόνα έβγαλε μεγαλύτερη σιγουριά και αποφασιστικότητα στις κινήσεις της, ο Τσάβι πρόσθεσε στο γήπεδο περισσότερη εμπειρία με την είσοδο των Σέρχι Ρομπέρτο, Ρομέου και Ζοάο Φέλιξ και στο 83' «καθάρισε» τη νίκη και την πρόκριση, χάρις στο γκολ του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι που έβαλε τους... τίτλους τέλους στο παιχνίδι. Η Νάπολι είχε δοκάρι στο 90' με τον Ολιβέρα, αλλά ήταν αδύνατο να «επιστρέψει».

Μπαρτσελόνα: Τερ Στέγκεν, Κουντέ, Αραούχο, Κουμπαρσί, Κανσέλο, Φερμίν (61' Ρομπέρτο), Κρίστενσεν (61' Ρομέου), Γκιντογάν, Γιαμάλ, Λεβαντόβσκι, Ραφίνια (81' Φέλιξ)

Νάπολι: Μερέτ, Ντι Λορέντζο, Ραχμάνι, Ζεζούς, Ρούι (64' Ολιβέρα), Ζαμπό Ανγκισά, Λόμποτκα, Τραορέ (78' Ρασπαντόρι), Πολιτάνο (64' Λίντστρεμ), Όσιμεν, Κβαρατσχέλια (90+3' Ενγκόνγκ)

Άρσεναλ - Πόρτο 1-0 κ.ά., παρ., 4-2 πέναλτι

Το άλλο παιχνίδι μεταξύ της Άρσεναλ και της Πόρτο οδηγήθηκε στην παράταση με τους Κανονιέρηδες να νικούν στο 90λεπτο με 1-0 και να ισοφαρίζουν τη νίκη των Δράκων στο Ντραγκάο...

Ο Τροσάρ σκόραρε στο 41' έπειτα από καταπληκτική ασίστ του Όντεργκααρντ φέρνοντας απόλυτη ισορροπία στο ζευγάρι. Το παιχνίδι τελείωσε στο 1-0 έπειτα από 90 λεπτά, ενώ δεν άλλαξε κάτι ούτε στην ημίωρη παράταση. Η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι με τον Ράγια να είναι ο...ωραίος και ο Γκαλένο να μετατρέπεται σε μοιραίο καθώς μπορεί να είχε σκοράρει για την Πόρτο στο πρώτο παιχνίδι, όμως αστόχησε στο τελευταίο πέναλτι της διαδικασίας.

Καθοριστική ήταν η παρουσία του Ράγια, ο οποίος πέραν του πέναλτι του Γκαλένο, είχε και την τύχη με το μέρος τους στο δεύτερο πέναλτι της Πόρτο. Ο Γουέντελ σούταρε, η μπάλα  βρήκε το δοκάρι, επέστρεψε και προσέκρουσε στην πίσω πλευρά του ποδιού του Ράγια καταλήγοντας έξω.

Η Άρσεναλ επέστρεψε στην οχτάδα του Champions League μετά από 14 χρόνια!

Η σειρά των πέναλτι

  • 1-0 Όντεργκααρντ
  • 1-1 Πεπέ
  • 2-1 Χάβερτς
  • Η μπάλα στο δοκάρι και στη συνέχεια στο πόδι του Ράγια από το πέναλτι του Γουέντελ
  • 3-1 Σάκα
  • 3-2 Γκρούγιτς
  • 4-2 Ράις
  • Ο Ράγια αποκρούει την εκτέλεση του Γκαλένο


Άρσεναλ: Ράγια - Γουάιτ, Σαλιμπά, Γκάμπριελ, Κίβιορ (106' Ζιντσένκο) - Όντεγκααρντ, Ράις, Ζορζίνιο (83' Ζεσούς) - Σάκα, Χάβερτς, Τροσάρ (106' Ενκέτια).

Πόρτο: Ντιόγκο Κόστα - Ζοάο Μάριο (86' Σάντσεθ), Οτάβιο, Πέπε, Βέντελ - Νίκο Γκονζάλεθ (101' Εουστάκιο), Βαρέλα (90+7' Γκρούγιτς)- Κονσεϊσάο (101' Μπόρχες), Πεπέ, Γκαλένο - Εβανίλσον (88' Ταρεμί).

Η φάση των 16

  • Μπάγερν Μονάχου - Λάτσιο 3-0 (0-1 α' ματς)
  • Ρεάλ Σοσιεδάδ - Παρί Σεν Ζερμέν 1-2 (0-2 α' ματς)
  • Ρεάλ Μαδρίτης - Λειψία 1-1 (1-0 α' ματς)
  • Μάντσεστερ Σίτι - Κοπεγχάγη 3-1 (3-1 α' ματς)
  • Αρσεναλ - Πόρτο 4-2 πέν, 1-0 κ.ά.&παρ. (0-1 α' ματς)
  • Μπαρτσελόνα - Νάπολι 3-1 (1-1 α' ματς)
  • Ατλέτικο Μαδρίτης - Ιντερ 13/03 (0-1 α' ματς)
  • Ντόρτμουντ - Αϊντχόφεν 13/03 (1-1 α' ματς)
Champions Leagueειδήσεις τώραΜπαρτσελόναΝάπολιΑρσεναλΠόρτο