Αθλητισμός|14.03.2024 12:43

Euroleague: Μεγάλη «μάχη» Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ με φόντο το πλεονέκτημα έδρας - Πού θα δείτε το ντέρμπι

Newsroom

Σε ένα απ' τα πιο κρίσιμα και αμφίρροπα ντέρμπι «αιωνίων» των τελευταίων ετών ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θα δώσουν μεγάλη μάχη στο ΣΕΦ το απόγευμα της Πέμπτης (14/3, 19.45, Novasports Prime) για την 29η αγωνιστική της Euroleague.

Το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο απ' το γόητρο στην προκειμένη περίπτωση καθώς ο νικητής θα πάρει προβάδισμα για το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Οι δύο ελληνικές ομάδες βρίσκονται στην πρώτη εξάδα μετά από 28 αγωνιστικές, δηλαδή στις ομάδες που θα περιμένουν όσο διαρκούν τα Play In, της νέας φάσης που προστέθηκε στο σύστημα διαξαγωγής από φέτος. Ο Παναθηναϊκός είναι τρίτος με 18 νίκες - 10 ήττες και ο Ολυμπιακός είναι πέμπτος με μία νίκη λιγότερη (17-11).

Όλα είναι ανοιχτά

Όλα όμως είναι ρευστά καθώς η δεύτερη Μπαρτσελόνα έχει μόλις μία νίκη περισσότερη από Παναθηναϊκό και Μονακό, ενώ οι Φενερμπαχτσέ και Βίρτους Μπολόνια μετρούν από 17 νίκες και 11 ήττες, όπως και ο Ολυμπιακός. Απομένουν έξι αγωνιστικές «φωτιά» και πλέον κάθε νίκη μετράει... περισσότερο καθώς δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για αντίδραση...

Σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός νικήσει στο ΣΕΦ, τότε αποκτά προβάδισμα για πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, ενώ θα έχει αυτός και το πάνω χέρι σε περίπτωση ισοβαθμίας με τους Ερυθρόλευκους αφού στον πρώτο γύρο, ο Ολυμπιακός νίκησε στην παράταση και στις ισοβαθμίες δεν μετρούν οι πόντοι στην παράταση. Αν νικήσει ο Ολυμπιακός, τότε βέβαια θα έχει αυτός το πάνω χέρι σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Με προβλήματα οι δυο ομάδες

Tα προβλήματα τραυματισμών δεν λείπουν τόσο για τον Γιώργο Μπαρτζώκα όσο και για τον Εργκίν Αταμάν. Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ παραμένει στα «πιτς». Ο Τόμας Ουόκαπ έχει παρουσιάσει αιμάτωμα στο διάστρεμμα που τον ταλαιπωρεί αλλά η παρουσία του είναι κομβικής σημασίας και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα σφίξει τα δόντια και θα παίξει. Ο Νάιτζελ Ουίλιμς-Γκος είχε επιστρέψει την προηγούμενη εβδομάδα στη νίκη του Ολυμπιακού με τη Βίρτους Μπολόνια, αλλά έμεινε εκτός με το Λαύριο, αφού δεν είχε ξεπεράσει τον τραυματισμό του. Συνεχίζει το ατομικό πρόγραμμα, όπως και ο Τόμας, και η συμμετοχή του θ' αποφασιστεί την τελευταία στιγμή. Ο Λαρεντζάκης δεν είχε αγωνιστεί με τη Βίρτους, αλλά θα είναι έτοιμος απέναντι στον Παναθηναϊκό. Με τη Βίρτους επέστρεψε στην αγωνιστική δράση μετά από τραυματισμό και ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ.

Την ίδια ώρα στον Παναθηναϊκό, οι Λούκα Βιλντόσα και Κώστας Αντετοκούνμπο είναι στα «πιτς» και δεν φαίνεται να μπορούν ν΄ αγωνιστούν στο ΣΕΦ, αφού συνεχίζουν θεραπεία. Ο Κώστας Σλούκας, επιστρέφει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων» στο ΣΕΦ, από το περασμένο καλοκαίρι που... αποχαιρέτησε τους Πειραιώτες και υπέγραψε στους Πράσινους. Βέβαια, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είχε φύγει νικητής από το ΣΕΦ, στην Basket League την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, στις 30 Οκτωβρίου 2023, για την 4η αγωνιστική (54-65).

Η στατιστική σύγκριση

Σε μία σύγκριση των δύο ομάδων, στις στατιστικές κατηγορίες, στα πρώτα 28 ματς της σεζόν... φαίνεται πως οι διαφορές είναι μικρές. Ο Παναθηναϊκός είναι λίγο καλύτερος επιθετικά, με 81,6 πόντους παραγωγικότητα, έναντι των 79,1 του Ολυμπιακού. Στην άμυνα, οι Ερυθρόλευκοι δέχονται 75 πόντους μέσο όρο ενώ η ομάδα του Εργκίν Αταμάν 77,3 πόντους. Στα ριμπάουντ οι δύο ομάδες είναι πάρα πολύ κοντά (33 ο Ολυμπιακός, 33,4 ο Παναθηναϊκός). Ο Παναθηναϊκός είναι, όμως καλύτερος «κλέφτης», με 7,4 κλεψίματα (6,6 ο Ολυμπιακός). Στις ασίστ, όμως είναι η ομάδα του Πειραιά που υπερτερεί, με 19,5 μ.ο. έναντι των 16,5 των «πρασίνων». Πολύ κοντά βρίσκονται οι δύο ομάδες και στα ποσοστά ευστοχίας σε βολές, δίποντα και τρίποντα.

Παναθηναϊκόςειδήσεις τώραΟλυμπιακόςEuroleague