Αθλητισμός|15.03.2024 10:30

Μια μαγική βραδιά γεμάτη ρεκόρ για ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και ελληνικό ποδόσφαιρο: Δεν ξανάγιναν τέτοιες ανατροπές!

Newsroom

Ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός έγραψαν ιστορία με τις σπουδαίες προκρίσεις που πανηγύρισαν το βράδυ της Πέμπτης (14/3) επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ (5-1) και της Μακάμπι Τελ Αβίβ (1-6) αντιστοίχως στο Conference League. Οι ελληνικές δυο ομάδες επέστρεψαν από αρνητικά αποτελέσματα και πήραν μεγάλες νίκες κάνοντας την ολική ανατροπή και εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για τα προημιτελικά.

Πρώτη φορά δύο ομάδες στα προημιτελικά

Η βραδιά, ούτως ή άλλως, ήταν ιστορική τόσο για τον Δικέφαλο και τους Ερυθρόλευκους όσο και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια που δύο ομάδες της χώρας μας συνυπάρχουν την ίδια περίοδο στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά κάτι ανάλογο! Είχε ξανασυμβεί το 1998-99 με Ολυμπιακό και Πανιώνιο, ενώ η πρώτη φορά ήταν το 1984-85 με Παναθηναϊκό και Λάρισα.

Επίσης όπως καταγράφει το soccerbase.gr υπάρχει μια σειρά από ρεκόρ που έσπασαν οι δυο ομάδες σε μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη και ήδη έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα.

Η ανατροπή από διαφορά δύο γκολ

Η μαγική βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο άρχισε με την μεγαλειώδη πρόκριση του ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος διέλυσε την Ντιναμό Ζάγκρεμπ με 5-1 και για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία του πήρε πρόκριση έχοντας ανατρέψει ήττα του με διαφορά δύο ή περισσότερων τερμάτων γκολ στο πρώτο παιχνίδι καθώς οι Κροάτες είχαν επικρατήσει με 2-0 στο Μακσιμίρ.

90ή νίκη, 200 γκολ

Παράλληλα, αυτή ήταν η 90ή νίκη του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη. Ο Δικέφαλος έφτασε τα 200 γκολ ως γηπεδούχος στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, σε 117 αγώνες (παθητικό στα 122).

Ο Ζίβκοβιτς ξένος αρχισκόρερ

Επίσης, σε ατομικό επίπεδο ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς είναι πλέον ο ξένος παίκτης με τα περισσότερα γκολ για τον ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, αφού έφτασε τα 12 και άφησε δεύτερο το Ρόμπερτ Μακ στα 11. Συνολικά είναι τρίτος πίσω από τον Αθανασιάδη (20) και το Σαλπιγγίδη (14).

Ποτέ πρόκριση από το -3

Από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιακός είχε επίσης μια σειρά από ιστορικές επιδόσεις. Καταρχάς, έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που πετυχαίνει πρόκριση, αφού είχε χάσει το πρώτο ματς με διαφορά τριών γκολ. Επιπλέον, καμία ομάδα ως τώρα δεν είχε προκριθεί έχοντας χάσει το πρώτο ματς εντός έδρας με δύο ή περισσότερα γκολ.

Πρώτη φορά έξι γκολ εκτός έδρας

Ακόμα, οι Πειραιώτες για πέμπτη φορά στην ιστορία τους νίκησαν σε ευρωπαϊκό παιχνίδι με πέντε γκολ διαφορά και για δεύτερη εκτός έδρας: 5-0 τη Σλάβια Μοζίρ, 5-0 τη Νόρντζιελαντ, δύο φορές τη Μπέσα Καβάγιε 6-1 και 0-5 και τώρα τη Μακάμπι Τελ Αβίβ 6-1. Πρώτη φορά πέτυχαν έξι γκολ σε ευρωπαϊκό εκτός έδρας ματς.

Ο Ελ Κααμπί έπιασε τον Αντωνιάδη

Ο Ελ Κααμπί έφτασε τα 10 γκολ σε μια σεζόν με τη φανέλα του Ολυμπιακού στα Κύπελλα Ευρώπης! Ισοφάρισε τη μυθική επίδοση του Αντώνη Αντωνιάδη, ο οποίος πέτυχε δέκα γκολ σε εννέα ματς στο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην πορεία του Παναθηναϊκού προς το Γουέμπλεϊ το 1970-71. Ο Ελ Κααμπί χρειάστηκε 14 παιχνίδια για να φτάσει τα δέκα, ενώ έχει την προοπτική να μείνει μόνος πρώτος στην κορυφή της σχετικής λίστας αν σκοράρει στα προημιτελικά. 

ρεκόρΟλυμπιακόςΠΑΟΚEuropa Conference Leagueειδήσεις τώρα