Αθλητισμός|26.03.2024 21:46

Γεωργία - Ελλάδα 4-2 πέν.: Έσβησε το όνειρο! Η κατάρα των πέναλτι κόστισε στην Εθνική ομάδα την πρόκριση στο Euro!

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP/Intime
AP/Intime
AP/Intime
AP/Intime
AP/Intime
AP/Intime
AP/Intime
AP/Intime
AP/Intime
AP/Intime
AP/Intime
AP/Intime
AP/Intime

Έσβησε το όνειρο του Euro για την Ελλάδα! Η κατάρα των πέναλτι κόστισε στην Εθνική ομάδα την πρόκριση στη Γερμανία. Δέκα χρόνια μετά τον αποκλεισμό της Γαλανόλευκης στα πέναλτι από την Κόστα Ρίκα στους 16 του Μουντιάλ της Βραζιλίας, η Ελλάδα αποκλείστηκε ξανά από την άσπρη βούλα.

Η Γεωργία, έπειτα από ένα αγωνιώδες και κλειστό παιχνίδι που έληξε ισόπαλο (0-0) στο 90λεπτο και στην παράταση, επικράτησε 4-2 στη διαδικασία των πέναλτι και πήρε για πρώτη φορά στην ιστορία της την πρόκριση σε Euro!

Ήταν μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα. Ήταν το ματς της δεκαετίας για την Εθνική μας που όμως την απώλεσε. Μετά τα χαμένα Euro του 2016 και του 2020 και τα χαμένα Μουντιάλ του 2018 και του 2022, ήρθε άλλη μια μεγάλη απώλεια, η οποία είναι και η πιο επώδυνη καθώς η ελληνική ομάδα έφτασε πιο κοντά από ποτέ...

Ωστόσο στα πέναλτι η ελληνική ομάδα ήταν αναποτελεσματική. Είχε για μοιραίους τον Μπακασέτα και τον Γιακουμάκη, οι οποίοι αστόχησαν φεύγοντας με σκυμμένο το κεφάλι από την Τιφλίδα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δυστυχώς μένει... Ελλάδα για ακόμα μία μεγάλη διοργάνωση...

Η εξέλιξη του αγώνα

Η σημαντικότητα του αγώνα φάνηκε απ' τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα. Πάθος, ένταση, δύναμη ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά αλλά και νευρικό και αγχώδες παιχνίδι και απ' τις δυο πλευρές με πολλές λανθασμένες μεταβιβάσεις. Οι Γεωργιανοί είχαν περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια τους δίχως να μπορέσουν να δημιουργήσουν απειλητική κατάσταση για 45 λεπτά.

Η Ελλάδα απειλήθηκε ελάχιστα στο πρώτο ημίχρονο, κοντρόλαρε το παιχνίδι στο διάστημα 35'-45', κυκλοφόρησε περισσότερο την μπάλα αλλά δεν βρήκε ούτε μία καλή ευκαιρία πέρα από 1-2 αξιόλογες επιθέσεις που ανακόπηκαν την τελευταία στιγμή.

Οι πιο μεγάλες ευκαιρίες του ημιχρόνου καταγράφηκαν στις καθυστερήσεις κι έγιναν στην περιοχή της Ελλάδας. Αρχικά ο Βλαχοδήμος απέκρουσε δύσκολα την εκτέλεση φάουλ του Τσακβετάτζε, ενώ μετά την εκτέλεση κόρνερ, ο Χατζηδιάκος με αυτοθυσία έκοψε απειλητικό σουτ του Σενγκέλια.

Σύρραξη στο ημίχρονο

Μεγάλη ένταση υπήρξε λίγο πριν από το φινάλε του ματς έπειτα από μονομαχία του Μάνταλου με τον Κβαρατσκέλια. Ακολούθησε γενική σύρραξη με τους αναπληρωματικούς να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο με άγριες διαθέσεις. Μάλιστα ο Τζαβέλλας και ο Λόρια αποβλήθηκαν με απευθείας κόκκινη κάρτα.

Η εικόνα του ματς ήταν ίδια και στο δεύτερο ημίχρονο: ένταση, δύναμη, αρκετά λάθη και ελάχιστες φάσεις. Η Ελλάδα πάντως έδειξε να ελέγχει περισσότερο το παιχνίδι, έχοντας την κατοχή και παίζοντας με υπομονή. Η είσοδος του Κωνσταντέλια και του Σιώπη βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση. Κλασική ευκαιρία όμως δεν μπόρεσε να δημιουργήσει παρά μόνο μια απειλητική κατάσταση από σέντρα του Τσιμίκα και... παρολίγο κεφαλιά του Ιωαννιδη που βρήκε άερα όντας σε πλεονεκτική θέση.

Το παιχνίδι παρέμεινε κολλημένο στο 0-0 μέχρι το τέλος του 90λεπτου και οι δυο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση.

Η παράταση

Η παράταση άρχισε με την είσοδο του Γιακουμάκη στο παιχνίδι και η Ελλάδα έδειξε πιο φρέσκια και πιο αποφασισμένη. Μάλιστα είχε τις πρώτες πολλές μεγάλες φάσεις της στο παιχνίδι. Στο 102' έπειτα από κόρνερ του Τσιμίκα, ο Μαυροπάνος με δυνατή κεφαλιά τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Ρότα σούταρε άουτ έχοντας καλές προϋποθέσεις για να σκοράρει.

Στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου της παράτασης, από λάθος πάσα του Μαυροπάνου, ο Μικαουτάτζε πάτησε στην περιοχή, γύρισε στον Νταβιντασλίβι αλλά το πλασέ του εξ επαφής σταμάτησε στον Βλαχοδήμο που απέκρυσε σωτήρια με το πόδι!

Στο 109' η Γεωργία έχασε τον Κβαρατσκέλια με πρόβλημα τραυματισμού. Ωστόσο η Γεωργία απείλησε στο ίδιο λεπτό με απίστευτη ενέργεια του Τσιταϊσβίλι, ο οποίος πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του αλλά ο Βλαχοδήμος απέκρουσε ξανά από πλάγια θέση.

Η διαδικασία των πέναλτι

  • ΓΚΟΛ ο Κοτσορασβίλι! 1-0 η Γεωργία!
  • Μπακασέτας - απόκρουση Μαμαρντασβίλι
  • ΓΚΟΛ ο Νταβιτασβίλι! 2-0 η Γεωργία!
  • ΓΚΟΛ ο Μασούρας! 2-1 η Ελλάδα!
  • ΑΟΥΤ ο Μικαουτάτζε! 
  • ΓΚΟΛ ο Μπουχαλάκης! 2-2 η Ελλάδα!
  • ΓΚΟΛ ο Ντβάλι! 3-2 η Γεωργία!
  • ΑΟΥΤ ο Γιακουμάκης!
  • ΓΚΟΛ ο Κβεκβετσκίρι! 4-2 η Γεωργία!


Γεωργία: Μαμαρντασβίλι, Κβερκβέλια, Κάσια, Ντβάλι, Σενγκέλια (86' Τσιταϊσβίλι), Κιτεϊσβίλι (104' Νταβιτασβίλι), Κοτσορασβίλι, Κακαμπάτζε, Κακβετάτζε (104' Κβεκβεσκίρι), Ζιβζιβάντζε (75' Μικαουτάντζε), Κβαρατσκέλια (109' Κβιλιτάλια).

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ (60' Ρότα), Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος (106' Ρέτσος), Τσιμίκας, Κουρμπέλης (67' Σιώπης), Μάνταλος (98' Μπουχαλάκης), Μπακασέτας, Μασούρας, Πέλκας (60' Κωνσταντέλιας), Ιωαννίδης (91' Γιακουμάκης).

Εθνική Γεωργίαςπροκριματικά EuroΕθνική ομάδαεθνική Ελλάδαςειδήσεις τώραΓεωργίαEuroEuro 2024