Αθλητισμός|05.04.2019 12:02

Κάνιας: Η αποθέωση ενός «εργάτη» ανάμεσα στους σταρ του ΠΑΟΚ

Αντώνης Τσακαλέας

Σε έναν ΠΑΟΚ, που βαδίζει από νίκη σε νίκη ευελπιστώντας να ολοκληρώσει τη σεζόν πετυχαίνοντας ένα επίτευγμα μοναδικό για τα δεδομένα του (το νταμπλ) και σπάνιο για εγχώρια δεδομένα (η κατάκτηση του πρωταθλήματος χωρίς ήττα), οι φίλαθλοί του δείχνουν πως δεν ξεχνούν κανέναν από εκείνους που έβαλαν το λιθαράκι τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Χοσέ Κάνιας, επέστρεψε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στην ενδεκάδα του «Δικεφάλου του Βορρά» μετά από εννιάμισι εβδομάδες, και έγραψε 73 λεπτά συμμετοχής απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης, που όπως όλα δείχνουν θα είναι από τα τελευταία του στην παρουσία του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Το συμβόλαιό του εκπνέει την τελευταία μέρα του Ιουλίου, και δεν έχει καταγραφεί διάθεση ανανέωσής του, κάτι που το γνωρίζουν άπαντες. Ο Ισπανός έχει μετρήσει φέτος 25 συμμετοχές, οι 23 εξ αυτών στο πρώτο μισό της σεζόν, καθώς είναι καταγεγραμμένες μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Η απόφαση για αναζήτηση ποδοσφαιριστή στη θέση του ξεκίνησε άμεσα, με τον τραυματισμό του στα τέλη Ιανουαρίου να τον βγάζει εκτός κάδρου.

Στο δρόμο για τον πρώτο ημιτελικό κυπέλλου, ο Ραζβάν Λουτσέσκου αποφάσισε να προχωρήσει σε ροτέισον, κάτι που είχε κάνει μέχρι και την προημιτελική φάση, αλλά λίγοι περίμεναν πως θα το συνέχιζε και τώρα, σε μια στιγμή που ουσιαστικά παιζόταν η πρόκριση για τον τελικό. Ο Ρουμάνος τεχνικός έκανε έξι αλλαγές στο αρχικό σχήμα σε σχέση με τον αγώνα στην Ξάνθη, με τον Χοσέ Κάνιας να παίρνει φανέλα βασικού και να αντικαθίσταται στο 73' της αναμέτρησης.

Το βάδισμά του προς τη γραμμή του άουτ, αργό. Το κεφάλι του χαμηλωμένο, ίσως από τη κούραση που μπορεί να φέρει η πρώτη συμμετοχή μετά από δυο μήνες. Και ξάφνου, λες και πατήθηκε ένα κουμπί, οι 20.000 φίλαθλοι που βρισκόταν στις κερκίδες του σταδίου της Τούμπας, σηκώθηκαν στο πόδι και άρχισαν να χειροκροτούν. Ενα ζεστό, αυθόρμητο, παρατεταμένο χειροκρότημα. Πριν καν ανακοινωθεί από τα μεγάφωνα η αλλαγή.

Είναι σίγουρο πως αυτό, δεν ήταν ένα απλό χειροκρότημα ευχαριστίας για την παρουσία του στην αναμέτρηση με τον Αστέρα Τρίπολης. Η Τούμπα γνωρίζει καλά πως οι φορές που θα ξαναδεί τον Χοσέ Κάνιας είναι μετρημένες. Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ ένιωσαν την ανάγκη να του δώσουν μια στιγμή για να θυμάται για μια ζωή, μαζί με τις πανηγυρικές στο Βόλο και στο ΟΑΚΑ, στα δυο τρόπαια που έχει κατακτήσει με τον «Δικέφαλο του Βορρά», πριν το κάνει στην επερχόμενη φιέστα για την κατάκτηση του τίτλου ή στον φετινό τελικό του κυπέλλου. Λες και ήθελαν να του αφιερώσουν αυτό τον αγώνα, ως δικό του, για μια τριετία στην οποία ο Ισπανός αποτέλεσε βασικό γρανάζι της μηχανής του Βλάνταν Ίβιτς και του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Το κάθε γήπεδο αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας. Μια κοινωνίας που όσο και αν έχει κατηγορηθεί ότι διψάει μόνο για τους σταρ, ξέρει να αποθεώνει και τους «εργάτες». Το χειροκρότημα στον Χοσέ Κάνιας, ενός «εργάτη» που έχει φύγει το τελευταίο καιρό από το προσκήνιο και ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Τούμπα, δείχνει το άλλο πρόσωπο της κοινωνίας. Της κοινωνίας που δεν ξεχνά αυτούς που δεν ήταν στη πρώτη γραμμή της δημοσιότητας.

Ο Χοσέ Κάνιας θα φύγει από την Τούμπα με μίνιμουμ τρεις τίτλους. Αν ο ΠΑΟΚ κατακτήσει και το κύπελλο, θα έχει φτάσει τους τέσσερις. Και το αυθόρμητο χειροκρότημα της Τούμπας το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στην αναμέτρηση με τον Αστέρα Τρίπολης, θα είναι για εκείνον ο τίτλος που του απέδωσε η Τούμπα.

ποδόσφαιροΠΑΟΚΧοσέ Κάνιας