Αθλητισμός|11.04.2024 13:00

Ραντεβού με την ιστορία έχουν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός: Πρώτες «μάχες» για τα προημιτελικά του Conference League απέναντι σε Κλαμπ Μπριζ και Φενερμπαχτσέ

Newsroom

Ραντεβού με την ιστορία έχουν ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός! Οι δύο ελληνικές ομάδες ρίχνονται στη μάχη των προημιτελικών του Conference League και στοχεύουν στην πρόκριση στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά φορά στην ιστορία τους. Πρόκειται για μια ξεχωριστή ημέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο με δύο εκπροσώπους στα προημιτελικά. Η αυλαία ανοίγει στις 19.45 (Cosmote Sport 3) με το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Φενερμπαχτσέ, ενώ ακολουθεί στις 22.00 (Cosmote Sport 2) η αναμέτρηση του ΠΑΟΚ στην έδρα της Κλαμπ Μπριζ.

Για δεύτερη φορά την τελευταία τριετία ο ΠΑΟΚ

Για δεύτερη φορά την τελευταία τριετία, ο ΠΑΟΚ θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει την είσοδό του στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Φορώντας το καλό του ευρωπαϊκό κοστούμι, θα πρέπει να κάνει απόψε (11/4, 22:00) το πρώτο βήμα απέναντι στην Κλαμπ Μπριζ στο Βέλγιο. Έχοντας στο πλευρό του τον κόσμο του που ταξίδεψε μαζικά μέχρι το Μπριζ, ο Δικέφαλος κυνηγάει το όνειρό του...

Πραγματοποιώντας μία εξαιρετική ευρωπαϊκή κούρσα, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε, ο ΠΑΟΚ θα μετρήσει ξανά τις δυνάμεις του απέναντι σε μία ομάδα που έφτασε πέρσι μέχρι τους «16» του Champions League μετά από μια... τρελή πορεία στην φάση των ομίλων. Το σύνολο του Ραζβάν Λουτσέσκου καλείται να αποδείξει στο Γιαν Μπρέιντελ πως έχει την εμπειρία να διαχειριστεί τόσο κρίσιμα παιχνίδια και να φέρει την υπόθεση πρόκριση στα μέτρα του ενόψει της ρεβάνς της Τούμπας σε επτά βράδια από σήμερα.

Είναι σαφές πως ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει προετοιμάσει τους παίκτες του για μια αναμέτρηση διαφορετική από τις άλλες δεδομένου πως η Μπριζ είναι μια φύσει επιθετική ομάδα ειδικά όταν παίζει στην έδρα της. Ο έμπειρος τεχνικός εστίασε στις στατικές φάσεις, επισημαίνοντας πως ο αντίπαλος διαθέτει ψηλά κορμιά, παίκτες με καλές εκτελέσεις, ζητώντας από τους παίκτες του να εκμεταλλευτούν τους κενούς χώρους που θα υπάρχουν στις μεταβάσεις.

Το πλάνο του Λουτσέσκου

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στο Βέλγιο χωρίς τον Τόμας Μουργκ, ο οποίος ταλαιπωρείται από μία ίωση. Ως εκ τούτου η ενδεκάδα των Ασπρόμαυρων δεδομένα θα έχει αλλαγές σε σύγκριση με αυτήν που ξεκίνησε στο ντέρμπι της περασμένης Κυριακής. Κάτω από τα δοκάρια θα είναι ο Κοτάρσκι, με τον Βιεϊρίνια να είναι το φαβορί για το δεξί άκρο της άμυνας. Στο αριστερό άκρο θα είναι ο Μπάμπα Ράχμαν, με κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Κουλιεράκη και Κεντζιόρα. Στα χαφ, δεδομένη είναι η θέση του Μεϊτέ, με τους Οζντόεφ και Σβαμπ να διεκδικούν μία θέση δίπλα στον Γάλλο. Δεν αποκλείεται, μετά την εμφάνισή του κόντρα στην ΑΕΚ, να επιστρέψει ο Ρώσος, σε ένα δίδυμο που έκανε πολλά ματς μαζί ειδικά σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του Δικεφάλου. Ο Τάισον θα αγωνιστεί στο αριστερό άκρο της επίθεσης, με τον Κωνσταντέλια σε ρόλο επιτελικού και τον Αντρίγια στα δεξιά. Με ερωτηματικό και ο φορ, με τον Άλι Σαμάτα να συγκεντρώνει πάντως περισσότερες πιθανότητες δεδομένου πως γνωρίζει καλά τις βελγικές ομάδες.

Σημαντικές απουσίες καλείται να διαχειριστεί η Κλαμπ Μπριζ δεδομένου πως ο Χάγιεν δεν μπορεί να υπολογίζει στους Αντρέας Σκοβ Όλσεν και του Σιμόν Μινιολέ. Ο Δανός εξτρέμ φέτος κάνει σεζόν... μεταγραφής με 24 γκολ και 6 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά παραμένει με πρόβλημα τραυματισμού εκτός πλάνων, με τον Σκόρας να παίρνει την θέση του στο βασικό σχήμα. Σε ό,τι αφορά τον έμπειρο Βέλγο τερματοφύλακα, ο Χάγιεν μάλλον είπε την μισή αλήθεια στην συνέντευξη Τύπου καθώς ο άλλοτε γκολκίπερ της Λίβερπουλ βγήκε για προπόνηση, ωστόσο, αρκέστηκε σε κάποιες χαλαρές πάσες με τους συμπαίκτες του.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των Βέλγων, κανονικά στην διάθεσή του θα βρίσκεται ο Βανάκεν που είναι ο πιο επιδραστικός παίκτης στον άξονα. Συγκεκριμένα, κάτω από τα δοκάρια θα είναι ο Τζάκερς ενώ στην άμυνα ελλείψει του πολύπειρου Οντόι, θα παίξει ο νεαρός Σαμπέ, με τον Μέγιερ στα αριστερά, ενώ στόπερ θα είναι ο έμπειρος Μέχελε με τον νεαρό από τον Ισημερινό, Ορντονιέζ. Στον άξονα, πέραν του Φανάκεν που έχει έναν σύνθετο ρόλο, θα βρίσκεται ο Βέτλεσεν, με τον Ονιεντίκα πίσω τους σε θέση καθαρού αμυντικού χαφ.

Στην επίθεση, εκτός του Σκόρας που θα πάρει την θέση του Σκοβ Όλσεν, στην απέναντι πλευρά θα είναι ο ταχύτατος Νούσα που στα 18 του που δεδομένα θα... μοσχοπουληθεί το καλοκαίρι και στην κορυφή ο πρώην συμπαίκτης του Κίριλ Ντεσπόντοφ στην Λουντογκόρετς, Ιγκόρ Τιάγκο που ήδη έχει πάρει μεταγραφή για την Μπρέντφορντ αντί του ποσού των 33.000.000 ευρώ και παίζει ως δανεικός στην Κλαμπ Μπριζ.

Ιστορικό ραντεβού για Ολυμπιακό

Ραντεβού με την ιστορία του έχει και ο Ολυμπιακός, που φιλοξενεί τη Φενερμπαχτσέ (19:45, Cosmote Sport3) στον πρώτο προημιτελικό για το Conference League. Μετά την απίθανη πρόκριση επί της Μακάμπι στον προηγούμενο γύρο, οι Ερυθρόλευκοι θέλουν να δώσουν συνέχεια στο ευρωπαϊκό όνειρο.

Οι Πειραιώτες βρίσκονται σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια (τότε ήταν στο Champions League απέναντι στη Γιουβέντους) και θέλουν να πετύχουν κάτι που δεν έχουν κάνει ποτέ ξανά στην ιστορία τους, αφού δεν έχουν βρεθεί ποτέ στα ημιτελικά.

Απέναντί τους πάντως βρίσκεται η Φενέρμπαχτσε με αστέρες και βαριά ονόματα στο ρόστερ της, η οποία ωστόσο προέρχεται από την εγχώρια αναταραχή μετά τα επεισόδια στο παιχνίδι με την Τραμπζονσπόρ, με αποτέλεσμα να έχει δώσει ουσιαστικά μόλις ένα παιχνίδι τις τελευταίες 25 μέρες.

Tα σχέδια του Μεντιλίμπαρ

Ο Μεντιλίμπαρ δεν μπορεί να υπολογίζει στον πολύτιμο Ποντένσε (τιμωρημένος), ενώ εκτός ευρωπαϊκής λίστας βρίσκονται οι Ναβάρο, Μαρτίνς, Καμπράλ. Μία θέση φαίνεται να παίζει για την ενδεκάδα, ανάμεσα σε Μασούρα και Γιόβετιτς. Κατά τα άλλα, ο Τζολάκης αναμένεται να είναι κάτω από τα δοκάρια, οι Ροντινέι, Κάρμο, Ρέτσος, Ορτέγκα στην άμυνα, οι Έσε, Όρτα, Τσικίνιο στο κέντρο, ο Ελ Κααμπί στην κορυφή, με τον Φορτούνη στο ένα άκρο της επίθεσης και... ανοικτό το άλλο.

Για τη Φενέρμπαχτσε απουσιάζουν οι Τζίκου, Γιαντάς και Κινγκ. Με σχηματισμό 4-2-3-1 αναμένεται να παρατάξει την ομάδα του ο Καρτάλ. Συγκεκριμένα τους Λιβάκοβιτς - Οσάγι-Σάμουελ, Σογιουντσού, Μπεκάο, Καντιόγλου - Φρεντ, Κρούνιτς - Καχβετσί, Σιμάνσκι, Τάντιτς και τον Τζέκο στην κορυφή.

ΟλυμπιακόςΦενέρμπαχτσεειδήσεις τώραΠΑΟΚEuropa Conference LeagueΚλαμπ Μπριζ