Αθλητισμός|30.04.2024 22:15

Euroleague: Ήττα στο Βελιγράδι απ' τη Μακάμπι για τον Παναθηναϊκό που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο

Newsroom

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε απ' τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Βελιγράδι στο τρίτο παιχνίδι της σειράς των πλέι οφ της Euroleague και βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Οι Ισραηλινοί επικράτησαν με 85-83 και πήραν προβάδισμα για το Final 4 του Βερολίνου με 2-1 νίκες.

Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν άργησε να μπει στη διεκδίκηση του ματς. Ήταν εκτός ρυθμού για αρκετή ώρα βλέποντας τη Μακάμπι να χτίζει διψήφιες διαφορές. Οι Ισραηλινοί βρέθηκαν ακόμα και στο +18 αλλά με μεγάλη αντεπίθεση στο φινάλε, έφτασε στην ισοφάριση και άγγιξε τη νίκη στο φινάλε. Όμως μία άστοχη βολή του Λεσόρ, ένα χαμένο ριμπάουντ και το τρίποντο του Ναν βρήκε στο σίδερο σε νεκρό χρόνο οδήγησαν τους Πράσινους σε ήττα που τους φέρνει σε δύσκολη θέση.

Ο Παναθηναϊκός Aktor ήταν... σκιά του εαυτού του για τρία δεκάλεπτα και είδε την Μακάμπι να κυριαρχεί. Το κανονικό Τριφύλλι εμφανίστηκε στην τέταρτη περίοδο με μια σπουδαία αντεπίθεση, αλλά οι λεπτομέρειες στέρησαν μια επική ανατροπή. Έτσι, η ομάδα του Όντεντ Κάτας, που είχε τον έλεγχο για 30+ λεπτά, έκανε το 2-1 στη σειρά.

Στο τελευταίο λεπτό και με τους Πράσινους να έχουν ισοφαρίσει, οι διαιτητές πήραν μία... περίεργη απόφαση, που εξέτασαν ξανά και ξανά στο instant replay και ίσως στέρησαν μια κατοχή στον Παναθηναϊκό. Ο Λορένζο Μπράουν ευστόχησε σε δυο κομβικές βολές, ο Κέντρικ Ναν δεν βρήκε στόχο σε τρίποντο νίκης και οι Ισραηλινοί βρίσκονται μια νίκη μακριά από το Final Four στο Βερολίνο. Αντιθέτως, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν παίζει τα ρέστα της καθώς θέλει πάση θυσία τη νίκη την Μ. Πέμπτη ξανά στο Βελιγράδι προκειμένου να στείλει τη σειρά σε Game 5 στο ΟΑΚΑ.

Ο Μπράουν ήταν ο MVP των νικητών, καλύπτοντας και το κενό του τραυματία Ουέιντ Μπόλντγουιν. Ο Αμερικανός γκαρντ είχε 16 πόντους και 2/2 βολές στην κρίσιμη τελική ευθεία, ενώ παράλληλα κατέβασε 8 ασίστ. Από την μεριά του, ο Τζος Νίμπο έκανε σπουδαία εμφάνιση με 22 πόντους και 9 ριμπάουντ, με τον Μπόνζι Κόλσον να δίνει ξανά πολύτιμες λύσεις (13π., 5ρ., 2ασ.).

Στην αντίπερα όχθη, ο Κέντρικ Ναν, που δεν ήταν καλός στο ξεκίνημα, βρήκε τα πατήματά του και λίγο έλειψε να φέρει... τούμπα το ματς. Ο πρώην NBAer έβαλε 25 πόντους με 9/21 εντός πεδιάς, με τον Ιωάννη Παπαπέτρου να είναι και πάλι κομβικός (17 πόντοι, 6 ριμπάουντ). Γεγονός είναι πως για 30' ο Παναθηναϊκός Aktor ήταν... αλλού, αλλά στο φινάλε βρέθηκε ένα σουτ μακριά από το break. Σε κάθε περίπτωση, την Μ. Πέμπτη οι «πράσινοι» οφείλουν να παραταχθούν με άλλο... τσιπάκι. Αντιθέτως, ο Σλούκας έμεινε άποντος για πρώτη φορά από το 2019!

Ένσταση ο Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, με τη σύμφωνη γνώμη του Εργκίν Αταμάν, κατέθεσε ένσταση για τη φάση που ουσιαστικά έκρινε το Game 3 με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Με το σκορ ισόπαλο 83-83 και τον Λορένζο Μπράουν να αστοχεί σε λέι απ για το προβάδισμα, μετά από μπλοκ του Λεσόρ, οι διαιτητές, αφού αρχικά το είχαν μετρήσει θεωρώντας ότι η μπάλα είχε βρει στο ταμπλό πριν από την επέμβαση του Γάλλου σέντερ, στη συνέχεια -με τη βοήθεια του instant replay- δεν μέτρησαν το καλάθι και έδωσαν τζάμπολ, κάτι που έγινε λανθασμένα σύμφωνα με τους Πράσινους, οι οποίοι αναφέρουν ότι εφόσον δεν υπήρχε κατοχή της μπάλας, αυτή έπρεπε να δοθεί στον Παναθηναϊκό.

Στη συνέχεια και με τους Ισραηλινούς να κερδίζουν το τζάμπολ, η μπάλα πέρασε στον Μπράουν, ο οποίος κέρδισε φάουλ από τον Γκραντ και έγραψε από τη γραμμή των ελευθέρων βολών το τελικό 85-83.

Ο άμεσος συνεργάτης του Εργκίν Αταμάν, Χρήστος Σερέλης, εξήγησε: «Είναι μια φάση που κακώς σφυρίχτηκε αρχικά ότι μετράει το καλάθι. Όλα ξεκινούν από εκεί. Εμείς ισχυριζόμαστε ότι στη φάση που σφύριξαν οι διαιτητές, έπρεπε να δοθεί η μπάλα σ` εμάς. Κι αν δεν δοθεί σ' εμάς, θα έπρεπε να έχει 3,8'' για να επιτεθεί κι όχι τα 14'' που είχε. Θα δούμε τι ελπίδες υπάρχουν γι αυτό. Όπως αποδείχθηκε κιόλας, ήταν ένα λανθασμένο σφύριγμα». Στην ένσταση προστίθεται και η φάση στην οποία ο Νίμπο στα 55΄΄ για τη λήξη και με το σκορ στο 83-82 πατάει ξεκάθαρα τη γραμμή.

Μακάμπι (Κάτας): Κλίβελαντ 5, Γουέμπ 8, Μπράουν 16, Σόρκιν 6, ΝτιΜπαρτολομέο 2, Ριβέρο 8, Κοέν 3, Μέιερ, Τόμασον, Νίμπο 22, Μπλατ 2, Κόλσον 13.

Παναθηναϊκός (Αταμάν): Καλαϊτζάκης, Βιλντόσα 9, Μπαλτσερόφσκι, Σλούκας (4 ασίστ), Παπαπέτρου 17 (6 ριμπάουντ), Γκραντ 6 (5 ριμπάουντ), Ναν 25 (2 ριμπάουντ), Λεσόρ 14 (6 ριμπάουντ), Αντετοκούνμπο, Γκριγκόνις 2, Μήτογλου 10, Μαντζούκας.

Euroleagueειδήσεις τώραΜακάμπι Τελ ΑβίβΠαναθηναϊκός