Αθλητισμός|07.04.2019 15:30

Τα λάθη που πρόδωσαν τον Ολυμπιακό και τα ερωτήματα της νέας εποχής

Μενέλαος Σεβαστιάδης

Ήταν 27Ιουνίου 2018, όταν ο Ολυµπιακός ανακοίνωνε επίσηµα τη συµφωνία του µε τον Ντέιβιντ Μπλατ. Αβίαστα και λογικά όλοι µίλησαν για την αρχή µίας νέας εποχής. Ο κύκλος του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχε κλείσει και οι «ερυθρόλευκοι» τον αντικαθιστούσαν µε έναν προπονητή εγνωσµένης αξίας, πολύ µεγάλης ποιότητας και µε βαρύ βιογραφικό και παλµαρέ επιτυχιών. Εννέα µήνες αργότερα, ο Ολυµπιακός βρίσκεται στη δύση µιας διαφαινόµενης αποτυχηµένης σεζόν, ενώ το χειρότερο είναι πως ουδείς µπορεί να προβλέψει την επόµενη ηµέρα. Η νέα εποχή µετατίθεται για το προσεχές καλοκαίρι, όµως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καµία αναφορά σ’ αυτήν.

Υποχωρήσεις

Ο Μπλατ έγινε από την πρώτη ώρα των επαφών γνώστης µιας πολύ συγκεκριµένης πραγµατικότητας από τη διοίκηση του Ολυµπιακού. Οτι το µπάτζετ έπρεπε να κινηθεί σε λογικά πλαίσια, στο γενικό πλαίσιο υποχώρησης που παρατηρείται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ο κόουτς έβαλε µία παράµετρο, ότι µε υπογεγραµµένα «βαριά» συµβόλαια Ελλήνων παικτών και µε επιθυµία για τη διατήρηση του κορµού, το ποσό που του αναφέρθηκε θα καλυπτόταν κατά τα 3/4 περίπου από αυτά. Του ξεκαθαρίστηκε ότι οι Ελληνες ήταν αδιαπραγµάτευτοι, η αποχώρηση του Παπαπέτρου δηµιούργησε µία, πολύ µικρή είναι η αλήθεια, ευελιξία, αλλά η ουσία δεν άλλαζε. Ο Μπλατ έπρεπε να διαλέξει «λαχεία» για φτηνούς και καλούς ξένους.

Το δικό του όνοµα ήταν ένα εχέγγυο, τα διετή συµβόλαια που προσφέρθηκαν ένα ακόµα. Η εξέλιξη των πραγµάτων όµως ήταν διαφορετική από την αναµενόµενη. Το πιο «βαρύ» συµβόλαιο που δόθηκε σε ξένο, στον Γιάνις Τίµα, µε 800.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο και 900.000 ευρώ τον δεύτερο, δεν απέδωσε ποτέ. Φυσικά και δεν κακίζεις εκτων υστέρων µία τέτοια επιλογή. Οι δύο προσωπικές επιλογές ρίσκου του Μπλατ, ο Νάιτζελ Ουίλιαµς Γκος και ο Ζακ ΛεΝτέι, δεν µπορούν να κριθούν επιτυχηµένες. Εχουν δείξει σε µεµονωµένα παιχνίδια ότι διαθέτουν προοπτική, ωστόσο στην τρέχουσα σεζόν, για οµάδα µε τις απαιτήσεις του Ολυµπιακού, δεν είχαν θέση. Βέβαια στα 250.000 ευρώ που εισπράττει ετησίως ο ΛεΝτέι, µια χαρά τον λες, όµως το συνολικό πακέτο είναι που κοιτάµε.

Τριγμοί

Έστω και µε αυτούς τους παίκτες, όµως, ο Ολυµπιακός παρουσίαζε ένα διαρκώς βελτιούµενο σύνολο, το οποίο βρήκε ρυθµό, έπαιρνε αποτελέσµατα και όλα συνηγορούσαν στο ότι θα έδινε τη µάχη του για το πλεονέκτηµα έδρας στη Euroleague. Η καθυστέρηση στις πληρωµές ήταν κοινό µυστικό, για τους προϋπάρχοντες παίκτες, µάλιστα, υπήρχαν οφειλές από πέρυσι, όµως δεν έδειχναν να επηρεάζουν την οµάδα. Η λογική ότι από τους Αγγελόπουλους και τον Ολυµπιακό δεν χάνεις λεφτά περιόριζε την ανησυχία στα λογικά επίπεδα και η οµάδα προχωρούσε. Μια ηµεροµηνία που αποδείχθηκε κοµβική ήταν γύρω στα µέσα Ιανουαρίου, παραµονές της 17ης του µήνα, όταν ο Ολυµπιακός υποδεχόταν τη Χίµκι για τη 19η αγωνιστική της Euroleague.

Τότε ήταν που ο Γιώργος Πρίντεζης έστειλε σε ένα κλειστό γκρουπ συµπαικτών του το, περίφηµο πλέον, µήνυµα στο οποίο περιέγραφε µια αδιέξοδη κατάσταση στο οικονοµικό, ενηµερώνοντας µάλιστα και για τη δική του πρόθεση να απέχει από την οµάδα. Ο Πρίντεζης έπαιξε και ο Ολυµπιακός νίκησε τη Χίµκι, ωστόσο το σοκ που είχε προκληθεί ήταν ισχυρό. Ενας παίκτης «σηµαία» και κυρίως πράος άνθρωπος για να φτάσει να πει αυτά που εκστόµισε, σηµαίνει ότι υπήρχαν (και παραµένουν) σοβαρά ζητήµατα. Το εσωτερικό της οµάδας κλονίστηκε και οι έξι ήττες που ήρθαν στα επόµενα επτά παιχνίδια έκαναν όλους όσοι δεν ήξεραν τα εσωτερικά τα οποία δεν είχαν δηµοσιοποιηθεί µε λεπτοµέρειες να αναρωτιούνται για την ξαφνική καθίζηση.

Στο Κύπελλο... χάθηκε η μπάλα

Η µεγάλη έκρηξη σηµειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου και στον αξέχαστο ηµιτελικό Κυπέλλου. Ο Ολυµπιακός αποχώρησε στο ηµίχρονο, διαµαρτυρόµενος για τη διαιτησία. Μια κίνηση που εµµέσως πλην σαφώς φάνηκε ότι ήταν προδιαγεγραµµένη, προκειµένου να αρχίσει η κορύφωση της κόντρας µε την ΕΟΚ για την ΚΕ∆ και τον συνολικό τρόπο λειτουργίας της ελληνικής διαιτησίας. Ακολούθησε η ανακοίνωση για τους ανεπιθύµητους διαιτητές, αλλά και αυτή για την πρόθεση αποχώρησης από το ελληνικό πρωτάθληµα και τη συµµετοχή στην Αδριατική Λίγκα.

Ο κόσµος έδειξε να συντάσσεται, το #mexritelous έγινε σλόγκαν, µόνο που τα θέµατα που ετέθησαν αποδείχθηκαν δύσκολα ελεγχόµενα και κυρίως άνοιξαν σε κακή χρονική συγκυρία. Οσο επαγγελµατίες κι αν είναι οι παίκτες, που είναι και µάλιστα... σκληραγωγηµένοι στο ανώτατο επίπεδο, ζούσαν την πλέον περίεργη πραγµατικότητα της καριέρας τους, σε µια οµάδα µε ευρέως διαδεδοµένο ένα σοβαρό οικονοµικό θέµα που αντιµετωπίζει η οικογένεια των ιδιοκτητών και αντανακλά και στους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασµούς, µε παίκτες µε πλήρη άγνοια του τι τους ξηµερώνει αγωνιστικά και τι κυνηγούν στην Ελλάδα και µε πλήρη κατάρρευση στην Ευρώπη. Οι τραυµατισµοί, που ήρθαν µαζεµένοι, µε τους δύο τελευταίους (Σπανούλης, Στρέλνιεκς) να έχουν ξεκληρίσει την περιφερειακή γραµµή, είναι µια πραγµατικότητα, αλλά δεν µπορούν να δικαιολογήσουν τα πάντα. Ο Μπλατ άρχισε να εκνευρίζεται και να µην απαντάει χαµογελαστός, στωικά και µε χιούµορ σε όλες τις ερωτήσεις.

Ο ίδιος άρχισε να νιώθει την πίεση των επιλογών που δεν απέδωσαν, ο ίδιος παρόπλισε παίκτες, όπως τον Μάντζαρη, διεθνείς και µε µεγάλο συµβόλαιο, όπως έκανε και µε τον Μπόγρη, αν και αυτός δεν είχε ούτε πέρυσι πρωταγωνιστικό ρόλο, ο ίδιος ένιωθε τις αναπόφευκτες ευθύνες για την απελπιστική αγωνιστική εικόνα του Ολυµπιακού.

Πού θα παίξει και με ποιους

Για τον Ολυµπιακό η φετινή χρονιά έχει τελειώσει. Τυπικά όχι, ουσιαστικά ναι. Οταν αποφασίστηκε να µπει στο χειρουργείο ο ηγέτης του, Βασίλης Σπανούλης, και δεν έγινε καν συζήτηση για αντικατάστασή του, ήταν φανερό ότι δεν υπήρχαν προσδοκίες διάκρισης στη Euroleague. Από το ελληνικό πρωτάθληµα, αν τελικά φτάσει στα πλέι οφ, καθώς εκκρεµεί µια απόφαση του ΑΣΕΑ∆, θα αποχωρήσει. Οι Αγγελόπουλοι δεν έκαναν βήµα πίσω στις εξαγγελίες τους που αφορούσαν τη µη συµµετοχή συγκεκριµένων Ελλήνων ρέφερι στους αγώνες της οµάδας τους, ενώ η αξίωσή τους να διευθύνουν ξένοι διαιτητές τα µατς των πλέι οφ µε τον Παναθηναϊκό, εφόσον συναντηθούν, δεν πρόκειται να γίνει δεκτή.

Συνεπώς, θα αποχωρήσουν από το πρωτάθληµα. Το ζήτηµα είναι τι γίνεται µετά σε όλα τα µέτωπα. Το πρώτο και κυρίαρχο είναι οι προθέσεις των αδελφών Αγγελόπουλων. Πολλά ακούγονται ως φήµες, αν και η πληροφόρηση από το δικό τους περιβάλλον διαψεύδει τα σενάρια αποχώρησης. Λέγεται ότι θα παραµείνουν προσηλωµένοι στη δική τους συνέχεια και στον τρόπο αναδιοργάνωσης της οµάδας, που κλείνει σταδιακά και έναν κύκλο παικτών. Ενα βασικό θέµα είναι η διοργάνωση στην οποία θα συµµετέχει, πλην της Euroleague φυσικά, ο Ολυµπιακός. Η Αδριατική Λίγκα δεν είναι απλή υπόθεση. Εννοείται ότι θέλουν εκεί ένα τέτοιο brand name, αλλά οι παράµετροι που πρέπει να µελετηθούν είναι πολλές.

Κι αν το υπάρχον καταστατικό αποτελεί εµπόδιο για τη συµµετοχή του Ολυµπιακού, τούτο µπορεί να ξεπεραστεί εύκολα στη συνέλευση της 11ης Απριλίου, για τους «ερυθρόλευκους», ωστόσο, η απόφαση δεν είναι εύκολη. Η αποχώρηση από τις εγχώριες διοργανώσεις θα φανεί στην πράξη αν θα έχει αντίκτυπο ή όχι στις εµπορικές συνεργασίες, αν θα εκτοξεύσει ή όχι τα κόστη µε ένα σωρό επιπλέον ταξίδια, αν θα ατονήσει ή όχι µέρος του ενδιαφέροντος και του φίλαθλου κοινού της οµάδας.

Ο κορμός και το... μπόλιασμα 

Αν απ’ όλα τα παραπάνω κρατήσουµε ως δεδοµένη την παραµονή των αδελφών Αγγελόπουλων στη διοικητική ηγεσία της ΚΑΕ, τότε ανεξάρτητα από το πού θα παίζει η οµάδα (στην Basket League ή στην Αδριατική Λίγκα), αφού η συµµετοχή στη Euroleague είναι αδιαπραγµάτευτη, θα πρέπει να φτιαχτεί το ρόστερ. Για τον Ντέιβιντ Μπλατ µόνο έκπληξη δεν θα αποτελέσει η παραµονή του. Μια χρονιά µε ιδιαιτερότητες που ούτε είχε... φανταστεί στην καριέρα του δεν µπορεί να ακυρώσει την αξία του και, αφού έχει δουλέψει αυτή την οµάδα, θα είναι λογικό και να τη συνεχίσει, αφού, στο µεταξύ, θα έχουν λυθεί σοβαρά θέµατα.

Για τον Βασίλη Σπανούλη θα αποτελέσει έκπληξη αν δεν ανανεωθεί για, τουλάχιστον, έναν χρόνο το συµβόλαιό του. Ο άνθρωπος που άλλαξε τη ροή της σύγχρονης ιστορίας του Ολυµπιακού δεν θα κλείσει αλλού την καριέρα του, ούτε θα λείπει από τη µετάβαση στον επόµενο κύκλο. Λογικά το ίδιο θα ισχύσει και για τον Γιώργο Πρίντεζη, παίκτη πιο στενά συνδεδεµένο και στο συναισθηµατικό µέρος µε τον σύλλογο, καθώς, επίσης, λήγει το συµβόλαιό του. Αντίθετα, «δεµένος» είναι ο Κώστας Παπανικολάου, ενώ άγνωστο παραµένει τι θα γίνει µε τον Βαγγέλη Μάντζαρη.

Οι Αγγελόπουλοι έχουν κάνει δύο φορές υπερβάσεις για να µην τον χάσουν, ο Μπλατ δεν ποντάρει πάνω του, τα λεφτά που λαµβάνει είναι πολλά, ενώ υπάρχει µπάι άουτ για αποχώρηση. Ισως το πιο µεγάλο ερωτηµατικό, βέβαια, είναι µε ποιους θα ανανεωθεί για το µέλλον ο ελληνικός κορµός, που αποδεδειγµένα στηρίζει τα οικοδοµήµατα. Το όνοµα του Αντώνη Κόνιαρη είναι το µόνο που ακούγεται έντονα, αλλά ο Ολυµπιακός έχει σταδιακά να στελεχώσει πολύ περισσότερες θέσεις. Επιπλέον, οι ξένοι παίκτες συνδέονται µε διετή συµβόλαια, συνεπώς ή θα πρέπει να ποντάρουν ξανά σ’ αυτούς ή θα τους αποζηµιώσουν και θα αποκτήσουν στη θέση τους άλλους. 

μπάσκετΟλυμπιακός