Αθλητισμός|07.04.2019 14:21

Το θαύμα με τον μικρό Ισού: Πατάει ξανά στα πόδια του και ονειρεύεται (pics)

Παναγιώτης Γκαμπράνης

Έναν χρόνο πάνω στα πρόσθετα µέλη του συµπλήρωσε ο 10χρονος Ισού. Εναν χρόνο ελευθερίας πάνω στα δικά του πόδια, έναν χρόνο που απολαµβάνει τη ζωή µε χαµόγελο. Για να µπορεί να σταθεί όρθιος ξανά ο µικρός Ισού Μαρίνοβ από τη Βουλγαρία και να χαρεί το θαύµα της ζωής, έτρεξαν δεκάδες άνθρωποι. Στάθηκαν δίπλα του, του έπιασαν το χέρι, τον στήριξαν, πρόσφεραν, τον βοήθησαν. Η κατάστασή του ήταν εξαιρετικά περίπλοκη.

Όµως η δύναµη της προσφοράς και του εθελοντισµού, αλλά και η δική του δύναµη για ζωή, τον σήκωσαν ξανά όρθιο. Ποιος να το φανταζόταν, όταν το 2015 υποβλήθηκε σε ακρωτηριασµό και των δύο του ποδιών πάνω από το γόνατο, εξαιτίας µιας σπάνιας µορφής δυσπλασίας των άκρων του, µε δυσµορφία στα χέρια και µη ολοκληρωµένη ανάπτυξη των ποδιών του. Ωστόσο η κοινότητα λειτούργησε. Ο Σύλλογος Ελλήνων Εξαιρετικά ∆ιακριθέντων Αθλητών (ΣΕΕ∆Α) τον αγκάλιασε από το πρώτο λεπτό και άρχισε έναν αγώνα δρόµου για να ενηµερώσει την κοινωνία και να συγκεντρώσει χρήµατα.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ βοήθησε σε µέγιστο βαθµό µέσα από το πρόγραµµα PAOK Actions και µε την κινητοποίηση του κόσµου προστέθηκαν και άλλοι χορηγοί (Condito ΑΕΒΕ, Kothros Greece ΠΛΑΤΩΤΕΧΝΙΚΗ, FAMA Food Service). Κοµβικό ρόλο έπαιξε ο Κωνσταντίνος Χρονόπουλος και η εταιρεία CRC – Chronopoulos Rehabilitation Center, που έκαναν πραγµατικότητα το όνειρο του Ισού να εφαρµόσει τα πόδια µε τα οποία σήµερα περπατάει χωρίς προβλήµατα µε τη βοήθεια µιας πατερίτσας! «Πλέον είναι εξαιρετικά ευχάριστη η κατάσταση.

Μέχρι και σήµερα ο µικρός Ισού βαδίζει µε τις προθέσεις στα τεχνητά µέλη. Συνεχίζουµε να τον παρακολουθούµε και να βεβαιώνουµε ότι δεν αντιµετωπίζει προβλήµατα. Είναι πολύ θετικό όταν βλέπεις πως µια τόσο µεγάλη κινητοποίηση πιάνει τόπο, πως τόσοι κόποι αποδίδουν καρπούς» λέει στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» ο Κωνσταντίνος Χρονόπουλος, που βρίσκεται στο πλευρό του µικρού Ισού. «Ο Ισού συνεχίζει να ζει κανονικά, περπατά χωρίς προβλήµατα, πηγαίνει καθηµερινά στο σχολείο µε τις προθέσεις και έχει µια φυσιολογική ζωή όπως κάθε παιδί στην ηλικία του» συµπληρώνει.

Πόσο δύσκολο ήταν το εγχείρηµα;

Αποδείχθηκε πολύ εύκολο παιδί για να δεχτεί τη βοήθεια και ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιµος. ∆εν πιστεύω ότι θα µπορούσαµε να είχαµε καλύτερο αποτέλεσµα. Η µεγάλη δυσκολία ήταν πριν γίνει όλος αυτός ο αγώνας. Το δύσκολο κοµµάτι το ανέλαβαν η Ραµπέα Ιατρίδου και η Μαργαρίτα Καραµανάκη, που πραγµατικά αφιέρωσαν πάρα πολύ χρόνο. Με προσωπική πρωτοβουλία βρήκαν ανθρώπους να στηρίξουν την προσπάθεια.

Το κόστος ήταν µεγάλο;

Το κόστος είναι πολύ µικρό µπροστά σε όλο αυτό που έγινε. Βοήθησε και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, βοηθήσαµε και εµείς ως εταιρεία όσο µπορούσαµε.

Υπάρχουν ανάλογα περιστατικά µε εκείνο του Ισού;

Είµαστε πολλά χρόνια στον χώρο, περισσότερα από 40 χρόνια. Πολλές φορές αθόρυβα προσπαθούµε και βοηθούµε τον καθένα ξεχωριστά. ∆εν είναι µόνο περιπτώσεις όπως αυτή του Ισού που είχε µεγάλη προβολή. ∆υστυχώς, οι ανάγκες είναι τεράστιες στη χώρα µας.

Ο Ισού πώς ανταποκρίνεται; Τι σας λέει;

Τον είδα πριν από δύο περίπου µήνες, για να επιβεβαιώσουµε ότι όλα πάνε καλά µε τις προθέσεις του. Είναι πολύ χαρούµενος, µας ενηµερώνει για όλα όσα συµβαίνουν. Οι γονείς του είναι πραγµατικά ευγνώµονες και κάθε φορά που βρισκόµαστε βλέπεις στα µάτια τους το πώς νιώθουν, που βρήκαν βοήθεια σε ένα ξένο κράτος. ∆εν το ξεχνούν ποτέ.

Έχει φτάσει στο επίπεδο να αθλείται;

∆εν µπορεί να πρωταγωνιστήσει ή να µπει στον πρωταθλητισµό. Σιγά σιγά, όµως, µε πιο εξειδικευµένες προθέσεις, θα µπορεί να κάνει περισσότερα πράγµατα. Στην παρούσα φάση βαδίζει και περπατάει φυσιολογικά, και αυτό είναι ένα µεγάλο επίτευγµα. Μην ξεχνάµε ότι ήταν µια πολύ δύσκολη περίπτωση, καθώς είναι ακρωτηριασµένα τα πόδια πάνω από τα γόνατα. Πολλά άτοµα µε παρόµοιες περιπτώσεις δεν τα καταφέρνουν. Ηταν από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις που µπορούµε να αντιµετωπίσουµε στον κλάδο µας.

Η εύκολη προσαρµογή στο νέο σχολικό περιβάλλον και η τρέλα για τον ΠΑΟΚ

Στην προσπάθεια για την εξασφάλιση των προσθετικών µελών λειτούργησε ως καταλύτης η κοινωνική λειτουργός Μαργαρίτα Καραµανάκη, η οποία µαζί µε τη διοίκηση και το διδακτικό προσωπικό του 2ου Ειδικού ∆ηµοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (ΕΛΕΠΑΠ) έκαναν ό,τι µπορούσαν για να περπατάει σήµερα στα πόδια του ο Ισού. Η Μαργαρίτα Καραµανάκη παρουσίασε την πρόοδο του µικρού µέσα από ενηµερωτική επιστολή προς τον Σύλλογο Ελλήνων Εξαιρετικά ∆ιακριθέντων Αθλητών.

«Ο Ισού είναι πλέον µαθητής του δηµοτικού, σε γενικό σχολείο τυπικής ανάπτυξης, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Ξηροκρήνης. Το σχολείο πληροί όλες τις προϋποθέσεις ένταξής του, καθώς έχει πλήρη προσβασιµότητα, (ράµπα, κλιµακοστάσιο, τουαλέτες ΑΜΕΑ) και διαθέτει τµήµα ένταξης. Ο Ισού κατατάχθηκε στην Γ’ τάξη ∆ηµοτικού και φοιτά σε τµήµα ένταξης. Καθηµερινά εκεί δέχεται εξατοµικευµένη βοήθεια από ειδική παιδαγωγό ώστε να αντιµετωπίσει της µαθησιακές του δυσκολίες για να µπορέσει να συµπορευτεί µαθησιακά µε το επίπεδο της τάξης του. Ο διευθυντής του σχολείου του, σε συνάντηση που είχα µαζί του, µου ανέφερε πόσο εύκολα και εντυπωσιακά προσαρµόστηκε στο νέο σχολικό του περιβάλλον και ανταποκρίθηκε άριστα στις απαιτήσεις του νέου περιβάλλοντος.

Οι µαθητές του σχολείου τον έχουν αποδεχθεί πλήρως και σε αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται και η ψυχολόγος του ∆ήµου που επισκέπτεται το σχολείο δύο φορές την εβδοµάδα για υποστήριξη µαθητών του σχολείου. Συµµετέχει σε δράσεις του σχολείου µε προθυµία και είναι πολύ αγαπητός τόσο στον σύλλογο των εκπαιδευτικών όσο και στους συµµαθητές του.

«Άλλαξε ο κόσμος του»

Υστερα από σχετική επιστολή, το υπουργείο ανταποκρίθηκε άµεσα και ενέκρινε Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό για τον Ισού, καθώς δεν µπορούσε να φορά τα πρόσθετα µέλη για µεγάλο διάστηµα σε ώρα σχολείου. Πλέον κινείται µε το αµαξίδιό του αυτόνοµα, αλλά και µε τα πρόσθετα µέλη και βοήθεια από εξειδικευµένο προσωπικό. «Το προβλέπει ο νόµος για παιδιά µε κινητικά προβλήµατα και πλέον κάνει µεικτή χρήση. ∆εν είχε ορθοστατήσει σταθερά µε κάτω άκρα και πλέον µπορεί να χρησιµοποιεί τα πρόσθετα µέλη ένα δίωρο τη µέρα στο σχολείο» λέει στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» η Μαργαρίτα Καραµανάκη, που συµπληρώνει: «Είναι ακόµη κάτι πολύ καινούργιο.

∆εν έχει αναπτύξει τον µηχανισµό, ούτε θα τον αναπτύξει ποτέ σε µεγάλο βαθµό, είναι πολύ κουραστικό. Για εµάς, ως εκπαιδευτικούς του Ισού, το θέµα της εφαρµογής πρόσθετων µελών του ήταν πρωτεύον για να του δώσει το δικαίωµα στη βάδιση, αλλά και το εισιτήριο ισότιµης εκπαίδευσης. Οικονοµικά δεν είχε τη δυνατότητα να το κάνει και το δικό µας µέληµα ήταν να του παρέχουµε πρόσβαση στη γενική εκπαίδευση. Τη δικαιούνταν. Εχει νοηµοσύνη για να είναι µαθητής γενικού σχολείου, και όχι ειδικού. Είναι άριστο το παιδί. Υπάρχουν πολλά τέτοια παιδιά σε αµαξίδιο, αλλά η προσαρµογή αφορούσε περισσότερο την κοινωνικοποίηση, τις ευκαιρίες που άξιζε. Στην ειδική αγωγή δεν µπορούσε να τις έχει. Μας δίνει µεγάλη χαρά που άλλαξε ο κόσµος του». Η Μαργαρίτα Καραµανάκη παραµένει ακόµη κοντά του. «Ηµουν πλάι του όσο ήταν µαθητής µας, αλλά έχω επισκεφτεί πολλές φορές και το νέο του σχολείο. Πρέπει να αποδώσουµε τα εύσηµα στον διευθυντή του σχολείου του, Κωνσταντίνο Κούκλη. ∆έχτηκε τον µαθητή, αν και δεν ήταν στα στενά γεωγραφικά όρια της περιοχής. Τον εγγράψαµε εκεί, γιατί ήταν το µοναδικό σχολείο που πληρούσε την προσβασιµότητα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν γινόταν».

Εϊναι τρελός Παοκτσής

Η Μαργαρίτα Καραµανάκη εξηγεί πώς νιώθει ο Ισού: «∆είχνει διαρκώς τη χαρά του. Είναι πλέον σε σύνολο κανονικότητας, µιλά ισότιµα, δεν τον ενοχλεί που φορά πρόσθετα µέλη. Αυτό αναζητούσε. Αναπτύσσει τα ενδιαφέροντά του, κάτι που δεν µπορούσε να κάνει στην ειδική αγωγή, όπου τα παιδιά είχαν εγκεφαλική παράλυση. Είναι σπουδαία προσωπικότητα και ο νέος τρόπος ζωής τον βοήθησε να αναπτυχθεί». Παράλληλα, σχολιάζει και τη δράση του «∆ικεφάλου του Βορά», που έσπευσε να τον βοηθήσει:

«Ο ΠΑΟΚ τον αγκάλιασε και ο Ισού είναι τρελός ΠΑΟΚτσής! Με εθελοντές µπορεί πλέον να πηγαίνει και στο γήπεδο. Ηδη πηγαίνει κολύµβηση µε εκπαιδευτή εθελοντή τού 2ου ∆ηµοτικού σχολείου και µια-δύο φορές την εβδοµάδα κάνει στο Καυτανζόγλειο µαθήµατα κολύµβησης στον Πανελλήνιο Αθλητικό Σύλλογο ΑµεΑ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», µε τον συνάδελφο, διευθυντή του 1ου ειδικού σχολείου και προπονητή του σε σύλλογο ΑµεΑ, Γιώργο Μαθά».

εθελοντισμόςΙσούΠΑΟΚ