Αθλητισμός|25.05.2024 07:15

Πώς γράφτηκε το έπος του πρωταθλητή ΠΑΟΚ: Ο ηγέτης Σαββίδης, ο στρατηγός Λουτσέσκου και ο οργανισμός που δεν λυγίζει ποτέ

Γιάννης Σκόκας

Η σεζόν 2023-24 άρχισε για τον ΠΑΟΚ μέσα σε ένα περίεργο κλίμα. Το φινάλε της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου (2022-23), το οποίο ήταν ακόμα αρκετά νωπό, βρήκε τον Δικέφαλο στην τέταρτη θέση της Super League, χαμένο στον τελικό Κυπέλλου από την ΑΕΚ και εκτός Ευρώπης πρόωρα και επώδυνα -μόλις τον Ιούλιο του 2022- από τη Λέφσκι Σόφιας.

Η πρώτη προπόνηση του ΠΑΟΚ στη Νέα Μεσημβρία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 22ης Ιουνίου 2023. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω απ’ την ομάδα ήταν βαριά. Κριτική, απαξίωση, αμφιβολίες, αμφισβήτηση. Όλα μαζί στο… μίξερ της εσωστρέφειας. Αν εκείνη τη μέρα κάποιος τολμούσε να εκστομίσει ότι μετά από 332 ημέρες ο ΠΑΟΚ θα ήταν πρωταθλητής Ελλάδας, μάλλον θα τον περιγελούσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης…

Κι όμως στις 19 Μαΐου 2024 ο απίθανος ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου έγινε πρωταθλητής Ελλάδας φτάνοντας στην κατάκτηση του πιο τρελού, του πιο παλικαρίσιου, του πιο… παντελονάτου τίτλου στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Μαγικό φινάλε μιας ανεπανάληπτης σεζόν

Και με τι τρόπο: Με θρίαμβο στην έδρα του «αιώνιου» αντιπάλου Άρη κι αφού είχαν προηγηθεί τρεις σπουδαίες νίκες επί των συνδιεκδικητών του τίτλου. Το 3-2 επί της ΑΕΚ με επική ανατροπή, το 2-0 επί του Ολυμπιακού με εμφατικό τρόπο και το 4-1 επί του Παναθηναϊκού με απόλυτο και κυριαρχικό ποδόσφαιρο πριν από το ιστορικό 1-2 στο Χαριλάου, δημιούργησαν ένα ανεπανάληπτο σερί που έδωσε ακόμα μεγαλύτερη αξία σ’ αυτόν τον μοναδικό τίτλο. Ούτε στην καλύτερη… ονείρωξή τους, οι φίλοι του ΠΑΟΚ δεν θα έβλεπαν τέτοιο σενάριο. Ένα μαγικό φινάλε σε μια μαγική και ονειρεμένη σεζόν!

Κι όμως, γυρίζοντας ξανά πίσω στον Ιούνιο του 2022, παρά το κλίμα αμφισβήτησης, ο οργανισμός του ΠΑΟΚ συνέχισε απερίσπαστος το έργο του, παρέμεινε προσηλωμένος στο πλάνο και απόλυτα ταγμένος στον στόχο. Υπήρξαν εμπόδια στην πορεία, υπήρξαν κακοτοπιές, υπήρξαν ατυχίες, υπήρξαν κακές μέρες και αρνητικά αποτελέσματα, υπήρξαν πολλά. Τίποτα όμως δεν πτόησε τον οργανισμό του ΠΑΟΚ, που δεν παρέκκλινε ούτε μοίρα από την πορεία του. Παρέμεινε σε σταθερή τροχιά από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μέρα.

Κινητήριος δύναμη ο Ιβάν Σαββίδης

Όλα ξεκινούν απ’ τον Ιβάν Σαββίδη. Εκείνος αποτελεί την κινητήριο δύναμη, εκείνος έχει το μεγάλο όραμα, εκείνος δίνει το στίγμα, εκείνος προσφέρει σταθερότητα και ηρεμία, εκείνος απαιτεί τη μέγιστη προσπάθεια δίνοντας πρώτος το παράδειγμα, εκείνος πιέζει για το καλύτερο και φυσικά εκείνος είναι ο χρηματοδότης. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο καθοδηγητής στον οργανισμό του ΠΑΟΚ. Είναι η αρχή και το τέλος…

Τούτο έγινε απολύτως κατανοητό και στον πλέο αδαή ακούγοντας τις δηλώσεις των παικτών, του προπονητή, των διοικητικών στελεχών, αμέσως μετά τον θρίαμβο επί του Άρη που έφερε το δεύτερο πρωτάθλημα του συλλόγου επί των ημερών του Ιβάν Σαββίδη. 

«Κερδίσαμε τον τίτλο, μια σπουδαία στιγμή για τον σύλλογο. Είμαστε εδώ, κερδίσαμε τον τίτλο για τον Ιβάν Σαββίδη. Αυτός δημιουργεί αυτή την ατμόσφαιρα, αυτός μας κρατάει ενωμένους, φέρνει τους παίκτες. Τον ευχαριστώ από καρδιάς για όσα έχει κάνει» είπε ο Ραζβάν Λουτσέσκου, την ώρα που ο Γιώργος Σαββίδης σχολίασε φτάνοντας στην Τούμπα για τα επινίκια ότι «αυτό το πρωτάθλημα είναι για τον πατέρα μου και μόνο».

Λίγο αργότερα ο Αντρέ Βιεϊρίνια δήλωσε: «Αφιερώνω το πρωτάθλημα στην οικογένεια μου, σε όλο το γκρουπ της ομάδας, αλλά και στον Ιβάν Σαββίδη που πάλεψε και παλεύει για εμάς καθημερινά. Δυστυχώς δεν είναι σήμερα μαζί μας, αλλά τον ευχαριστούμε για όλα όσα έχει κάνει αυτά τα χρόνια για τον ΠΑΟΚ».

«Στον άνθρωπο που τηρεί τις υποσχέσεις του»

Το post της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο twitter για τον Ιβάν Σαββίδη ουσιαστικά αποτύπωσε αυτό το οποίο νιώθει και αισθάνεται όλος ο οργανισμός του Δικεφάλου για τον διοικητικό ηγέτη της ομάδας: «Στον άνθρωπο που τηρεί τις υποσχέσεις του, που άλλαξε την ιστορία… Πρόεδρε για σένα!».

Δεν ήταν εύκολη η πενταετία που ακολούθησε του μυθικού αήττητου πρωταθλήματος και εν συνεχεία του νταμπλ το 2019. Μολονότι, ο ΠΑΟΚ παρέμεινε πρωταγωνιστής και άκρως ανταγωνιστικός, κατακτώντας το Κύπελλο το 2021, παίζοντας σε άλλους δύο τελικούς το 2022 και το 2023 και φτάνοντας δύο φορές μέχρι τα προημιτελικά του Conference League το 2022 και το 2024, η απώλεια του πρωταθλήματος πλήγωνε τους Ασπρόμαυρους.

Διαρκώς δίπλα στον ΠΑΟΚ

Οι κοσμοϊστορικές εξελίξεις της τελευταίας τετραετίας με τις νέες συνθήκες που δημιούργησε ο κορονοϊός αλλά και την παγκόσμια κρίση με τεράστιες οικονομικές συνέπειες, που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τη μη κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά και το εξ αποστάσεως μοντέλο διοίκησης του Ιβάν Σαββίδη, δημιούργησε μια στρεβλή και άδικη εικόνα για τον ίδιο.

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν παράτησε ποτέ τον ΠΑΟΚ, δεν τον εγκατέλειψε, δεν τον παραμέλησε ούτε στιγμή παρά την παραφιλολογία, τα κακόβουλα και κακοπροαίρετα σχόλια. Ο Δικέφαλος ήταν και παραμένει η προτεραιότητά του. Το απέδειξε με τις πράξεις, τη μεθοδικότητα, την υπομονή, την επιμονή και το πείσμα του για να ξαναφέρει τον ΠΑΟΚ στην κορυφή.

«Είναι πιο κοντά»

Υπήρξε κόσμος που μπορεί να αμφέβαλε, όμως ο οργανισμός του ΠΑΟΚ το ζούσε καθημερινά βλέποντας τον Σαββίδη να ασχολείται περισσότερο από ποτέ με την ομάδα. Ο Κυριακός Κυριάκος, εκ των βασικών στελεχών της διοίκησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και στενός συνεργάτης του Ιβάν Σαββίδη, περιέγραψε με τρόπο ξεκάθαρο τον καθοριστικό ρόλο που είχε ο πρόεδρος στην κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά και στην εν γένει λειτουργία του κλαμπ.

«Προφανώς έχει τους λόγους του που δεν βρίσκεται εδώ και τους σεβόμαστε όλοι. Είναι προφανές ότι και του ίδιου του λείπει ο ΠΑΟΚ και η Ελλάδα. Όταν είσαι μακριά διαβάζεις και ακούς πιο πολλά. Και βέβαια ακούει τα πάντα… Θα πω ένα πράγμα, όταν ήταν εδώ, οι ώρες που αφιέρωνε σε εμάς ήταν πολύ λιγότερες από τώρα… Δεν μιλούσε τετ α τετ με τους παίκτες και με τον προπονητή. Δεν έκανε ομιλίες πριν από τα ματς. Δεν είχε τόσο αναλυτικές και πολύωρες επαφές. Όταν έφτανε εδώ, είχε μία ατζέντα και είχε πολλές επαφές με στελέχη των επιχειρήσεών του. Εγώ θεωρώ ότι ο τρόπος διοίκησης αυτός δημιουργεί προφανώς μία εικόνα ότι είναι απομακρυσμένος, αλλά στην ουσία, είναι πολύ πιο κοντά και πολύ περισσότερες ώρες ασχολείται με τον ΠΑΟΚ» είπε ο Κυριάκος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό City.

«Κομβικό και ουσιαστικό ρόλο στην επιτυχία»

Και πρόσθεσε, αναλύοντας την καθημερινή και καταλυτική εμπλοκή του Ιβάν Σαββίδη με την ΠΑΕ αλλά και με την ομάδα: «Θα σας πω ότι δεν υπάρχει μέρα που δεν έχει μιλήσει με τον Μάκη (Γκαγκάτση), με τη Μαρία (Γκοντσαρόβα), με όλους… Καθιερώθηκε σταθερή επαφή δύο ημέρες μετά τον προηγούμενο αγώνα με τον προπονητή. Εκεί, του έλεγε ο Ραζβάν (Λουτσέσκου) ποιοι παίκτες θα βοηθούσε να έχουν μία επαφή μαζί του. Πριν από τους αγώνες, όταν αισθανόμασταν ότι το χρειαζόταν η ομάδα, μιλούσε με τους ποδοσφαιριστές. Στα πλέι οφ, μίλησε πριν από το ντέρμπι με την ΑΕΚ στα αποδυτήρια της ομάδας στην Τούμπα και τους είπε -μεταξύ άλλων- ότι αν κερδίσουν θα ήταν πρωταθλητές. Αυτή η κουβέντα έγινε μέσα στην ομάδα, λειτούργησε και ακολούθησε και μετά στα υπόλοιπα τρία ντέρμπι το ίδιο. Έχει πάρα πολύ κομβικό και ουσιαστικό ρόλο στην επιτυχία ο Ιβάν Σαββίδης. Δεν νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα, επί 12-13 χρόνια χρηματοδοτούν σταθερά με τέτοια συνέπεια τις ομάδες τους. Είναι πολύ άδικο για εκείνον να ακούει ότι έχει την ομάδα παρατημένη».

«Το πρωτάθλημα έχει τη φωτογραφία του Ιβάν Σαββίδη»

Ο Κυριάκος αναφέρθηκε και στη βιαστική και ισοπεδωτική κριτική που δέχθηκε ο Ιβάν Σαββίδης: «Καταλαβαίνω το συναίσθημα του κόσμου και τη δική μας απουσία από τον δημόσιο διάλογο, αλλά δεν γίνεται καθημερινά να βγαίνεις και να λες ότι ο Σαββίδης είναι εδώ. Χαλάει τη στρατηγική αυτό. Δεν πρέπει κάθε χρόνο να ξανασυστηνόμαστε. Δεν γίνεται να τίθεται θέμα για το αν ο μεγαλομέτοχος έχει τη διάθεση. Αν δεν είχε διάθεση, δεν θα έβαζε 20, 30 και 40 εκατ. ευρώ. Δεν υπάρχει μεγαλομέτοχος στην Ελλάδα που να έχει βάλει τόσα χρήματα από την τσέπη του. Προφανώς θα γίνεται κριτική, αλλά όχι να τίθεται θέμα για το αν έχει διάθεση. Σε αυτό το κλίμα έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει και υπέμεινε μία βιαστική, ισοπεδωτική σε ορισμένα σημεία, κριτική. Ο στόχος δεν είναι να μείνει αυτή η κατάσταση. Προφανώς θέλει να έρθει και να αγκαλιάσει τους πάντες. Το πρωτάθλημα αυτό, έχει την εικόνα του. Ξέρετε την αγάπη που έχω στον προπονητή, αλλά το είπε κι ο ίδιος. Το πρωτάθλημα αυτό, έχει τη φωτογραφία του Ιβάν Σαββίδη. Του ταιριάζει στην αγάπη, στο πείσμα. Έχει τη φωτογραφία του και το αξίζει απόλυτα και αυτός και η οικογένειά του».

Ραζβάν Λουτσέσκου, The General

Αν ο Ιβάν Σαββίδης ήταν ο καθοδηγητής, ο Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν ο στρατηγός. Το προσωνύμιο General του αποδόθηκε μετά την κατάκτηση του ανεπανάληπτου αήττητου πρωταθλήματος το 2019. Εκείνος ο τίτλος φαινόταν ότι θα έρθει -αργά ή γρήγορα- για τον ΠΑΟΚ. Χάθηκε το 2018 (με τον τρόπο που χάθηκε…), ήρθε το 2019 από μια ομάδα που το «φώναζε» πως έχει χαρακτήρα πρωταθλήτριας προτού καν φτάσει στον τίτλο. Η πρώτη εποχή του Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ σφραγίστηκε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο κι ένα κυριαρχικό νταμπλ.

Κάθε ωραίο όμως τελειώνει και ο κύκλος του πρωταθλητή ΠΑΟΚ της σεζόν 2018-19, της πιο επιτυχημένης ομάδας στην ιστορία του συλλόγου, έκλεισε. Εύλογα υπήρξε ανησυχία στις τάξεις των οπαδών μήπως και περάσουν πολλά χρόνια μέχρι το επόμενο. Δεν ήταν μαθημένος άλλωστε ο ΠΑΟΚ σε back to back τίτλους. Το πρώτο πρωτάθλημα ήρθε το 1976, 50 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου, το επόμενο ακολούθησε μετά από μια δεκαετία, το 1985, και ακολούθως μεσολάβησαν άλλα 34 χρόνια μέχρι την τρίτη κούπα (2019)...

Απ’ τους Invincibles στους Incredibles

Όταν όμως κλείνει ένας κύκλος, ανοίγει ένας άλλος. Κάπως έτσι, το τέλος της εποχής των Invincibles  του 2019, έδωσε το έναυσμα για την αρχή της εποχής των Incredibles του 2024. Τότε κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε. Όμως η κεντρική στόχευση αυτή ήταν. Ο ΠΑΟΚ να επιστρέψει ως πρωταθλητής. Με μια νέα και φρέσκια ποδοσφαιρική εκδοχή…

Και πέντε χρόνια μετά, ο ΠΑΟΚ ανέβηκε ξανά στον θρόνο. Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα; Πως αυτό έγινε πραγματικότητα με μια τελείως διαφορετική ομάδα. Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2024 έχοντας χτίσει απ’ την αρχή μια νέα ομάδα. Είναι χαρακτηριστικά πως μόνο ο Αντρέ Βιεϊρίνια έχει παραμείνει στο σημερινό ρόστερ απ’ τους ανίκητους του 2019. Ο ιστορικός αρχηγός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των Invincibles και των Incredibles.

Αυτός, και φυσικά ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ο αρχιτέκτονας των επιτυχιών. Ο Ρουμάνος κόουτς δημιούργησε λιθαράκι λιθαράκι τον πρωταθλητή του 2019, μια ομάδα αλύγιστη, μια ομάδα κυριαρχική, μια ομάδα επιβλητική. Ανέλαβε τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2017 και δύο χρόνια αργότερα τον οδήγησε στον ιστορικό νταμπλ. Θα μπορούσε μάλιστα να τα έχει καταφέρει έναν χρόνο πριν, αν δεν είχε υπάρξει η παρωδία Κομίνη - Ποντίκη στο περιβόητο ντέρμπι της Τούμπας με την ΑΕΚ. Ό,τι του στέρησαν το 2018, δεν επέτρεψε να του το ξαναστερήσουν το 2019 και ο Λουτσέσκου, όντας ήδη ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου, έκλεισε τον πρώτο κύκλο του στον ΠΑΟΚ με ένα πρωτάθλημα και δύο Κύπελλα.

Όσες φορές έπεσε άλλες τόσες σηκώθηκε

Το καλοκαίρι του 2019, έπειτα από ένα άβολο διαζύγιο, έφυγε για άλλες πολιτείες. Κατέκτησε το Champions League Ασίας και το πρωτάθλημα Σαουδικής Αραβίας με την Αλ Χιλάλ, αλλά το πεπρωμένο του έγραφε ΠΑΟΚ! Ο Ιβάν Σαββίδης λειτούργησε για πολλοστή φορά προς όφελος του ΠΑΟΚ. Δίχως παρωπίδες και χωρίς να επηρεάζεται από το κλίμα, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ή το συναίσθημα, έφερε ξανά τον Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ.

Επί της ουσίας, απ’ τον Μάιο του 2021, οπότε ανακοινώθηκε η επιστροφή του Βαλκάνιου κόουτς, άρχισε η δημιουργία του νέου ΠΑΟΚ. Χρειάστηκε πολύς κόπος, πολύς ιδρώτας, ώρες ατελείωτες σκληρής δουλειάς. Υπήρξαν στραβοπατήματα, κακές μέρες, ατυχίες, λάθη. Όσες φορές όμως κι αν ο ΠΑΟΚ έπεσε κάτω στη διάρκεια αυτής της τριετίας, άλλες τόσες σηκώθηκε. Πιο δυνατός, πιο πεισμωμένος, πιο αποφασισμένος…

Ο Λουτσέσκου αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά κάτι περισσότερο από ένας εξαιρετικός προπονητής. Σε όλα τα πεδία, σε όλους τους τομείς. Απ’ τον σχεδιασμό της τακτικής, το «διάβασμα» του αντιπάλου και την προετοιμασία της ομάδας σε προπονητικό και πνευματικό επίπεδο, μέχρι το κοουτσάρισμα στον πάγκο, ακόμα και τα mind games. Προκειμένου να προστατεύσει την ομάδα του, δεν έχει πρόβλημα να βγει ο ίδιος μπροστά σαν κυματοθραύστης για να απορροφήσει τους κραδασμούς. Δίχως να νοιάζεται για το αν θα τσαλακώσει την εικόνα του…

Οι μεγάλες επιστροφές

Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Λουτσέσκου στη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν είναι πως αφενός κράτησε δεμένη την ομάδα στα δύσκολα, αφετέρου έπεισε με τον τρόπο του τους παίκτες πως σημασία έχει μόνο το επόμενο παιχνίδι. Ούτε το μεθεπόμενο, ούτε το προηγούμενο. Η αλήθεια είναι πως υπήρξαν αφορμές στη διάρκεια της σεζόν που θα μπορούσαν να έχουν… διαλύσει την ομάδα. Αντί όμως να γκρεμιστεί, ο ΠΑΟΚ πείσμωνε και δυνάμωνε περισσότερο. Τα παραδείγματα πολλά απ’ την αρχή μέχρι το φινάλε. Νωρίς στη σεζόν ήρθε η ήττα στο Ηράκλειο απ’ τον ΟΦΗ και η ισοπαλία με τον Άρη. Ο ΠΑΟΚ ξανασηκώθηκε άμεσα βγάζοντας αντίδραση με νίκες και καλό ποδόσφαιρο. Ακολούθησε η ήττα με 2-0 από την ΑΕΚ στην OPAP Arena. Ποια ήταν η αντίδραση; Θρίαμβος με 2-4 τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, επτά σερί νίκες στο πρωτάθλημα κι ένας ευρωπαϊκός θρίαμβος στην έδρα της Άιντραχτ.

Ήρθε άλλη μία γκέλα απέναντι στον Άρη (ήττα με 2-1). Τι συνέβη μετά; Επτά σερί νίκες σε όλες τις διοργανώσεις. Ακόμα πιο δύσκολη ήταν η περίοδος του Φεβρουαρίου, οπότε ο ΠΑΟΚ έμεινε στο 1-1 με την ΑΕΚ εντός έδρας, έχασε απ’ τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα για το Κύπελλο, συνετρίβη απ’ τον Ολυμπιακό με 1-4 εντός έδρας κι αποκλείστηκε απ’ τον Παναθηναϊκό στα πέναλτι. Ήταν τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια σε διάστημα δέκα ημερών. Πόσο δύσκολο θα ήταν να ακολουθήσει η κατάρρευση; Κι όμως η συνέχεια έγραψε τρεις σερί νίκες.

Το πιο κομβικό γκολ

Όπως ανάλογη ήταν η αντίδραση μετά την ήττα με 2-0 απ’ την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και την ήττα στην Τούμπα απ’ τον Άρη. Η ομάδα του Λουτσέσκου απάντησε με 5-1 επί της Ντιναμό και πρόκριση στα προημιτελικά του Conference, με «διπλό» στη Λεωφόρο επί του Παναθηναϊκού, νίκη επί της Λαμίας και επικό come back με την ΑΕΚ στην OPAP Arena, όπου το 2-0 μετετράπη σε 2-2.

Μέχρι και λίγο πριν από τον γκραν φινάλε, ο ΠΑΟΚ δέχθηκε ηχηρά χαστούκια. Αποκλείστηκε απ’ την Μπριζ με δύο ήττες, έχασε απ’ τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και βρέθηκε πίσω στο σκορ στη Λαμία μέχρι και το 99ό. Σε εκείνο το σημείο όλα έμοιαζαν να χάνονται. Για άλλους ίσως, όχι για τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου που ισοφάρισε στο 100’ με τον Σβαμπ.

Εκείνο το γκολ ενδεχομένως ήταν το πιο κομβικό πριν από την τελική ευθεία. Ήταν το σημείο καμπής. Ήταν η στιγμή που ο ΠΑΟΚ είχε μπροστά του την ευκαιρία διότι με τέσσερις σερί νίκες στα εναπομείναντα ματς, θα ήταν εκείνος ο πρωταθλητής. Κανείς δεν πίστευε ότι το τέσσερα στα τέσσερα θα ήταν εφικτό. Άλλωστε σ’ αυτόν το τελευταίο καρέ αγώνων δεν υπήρχε εύκολο ματς για τον Δικέφαλο. Ήταν όλα ντέρμπι καθώς το καλεντάρι έγραφε: ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Άρης στο Χαριλάου. Μάλιστα, με την εικόνα ενός αμφίρροπου και ισορροπημένου πρωταθλήματος μεταξύ ομάδων που έδειχναν (και ήταν ικανές για να κάνουν ζημιά η μία στην άλλη) το «τέσσερα στα τέσσερα» έμοιαζε για άπιαστο όνειρο.

Το ιστορικό «4 στα 4»

Σημειωτέον ότι εκείνη τη χρονική περίοδο η ίδια συνθήκη ίσχυε και για τους τέσσερις συνδιεκδικητές του τίτλου: Όποιος απ’ τους ΑΕΚ, Παναθηναϊκό ή Ολυμπιακό θα έκανε το απόλυτο των νικών μέχρι το φινάλε, θα στεφόταν πρωταθλητής. Ήταν η στιγμή της αλήθειας…

Η συνέχεια της ιστορίας είναι γνωστή και είναι βέβαιο πως δεν θα ξεχαστεί ποτέ διότι σφράγισε με τον πλέον επιβλητικό τρόπο την κατάκτηση ενός τίτλου που δεν έχει προηγούμενο στα ελληνικά χρονικά. Στις 28 Απριλίου ο ΠΑΟΚ νίκησε στην Τούμπα με 3-2 την ΑΕΚ, που μέχρι το 80’ κρατούσε τον τίτλο στα χέρια της έχοντας προηγηθεί με 1-2. Ο Κωνσταντέλιας στο 81’ και ο Σάστρε στο 90’ υπέγραψαν την επική ανατροπή για το 3-2.

Ακολούθησε στις 12 Μαΐου ένα επιβλητικό 2-0 επί του Ολυμπιακού και πάλι στην Τούμπα, ενώ τρεις μέρες αργότερα ο Δικέφαλος ήταν ασταμάτητος διαλύοντας με 4-1 τον Παναθηναϊκό. Απέμεινε το τελευταίο μέρος της ραψωδίας του ΠΑΟΚ. Κι ήταν της μοίρας γραφτό το έπος της αρμάδας του Λουτσέσκου να ολοκληρωθεί μέσα στο σπίτι του συμπολίτη και μεγάλου αντιπάλου, Άρη. Το νικητήριο γκολ του Τάισον και το 1-2 της 19ης Μαΐου 2024 στο Κλ. Βικελίδης, θα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Όπως και η refuse to lose πορεία του ΠΑΟΚ τη σεζόν 2023-24 θα αποτελεί έναν φωτεινό φάρο για τις επόμενες γενιές στον Δικέφαλο. Μια ομάδα που αρνείται να λυγίσει, μια ομάδα που αντιστέκεται, μια ομάδα που δεν παραδίδεται, μια ομάδα που δεν τα παρατά ποτέ, μια ομάδα που με τη συμπεριφορά της και τη νοοτροπία της μέσα στο γήπεδο είναι ο ορισμός του ΠΑΟΚ. Όπως τον οραματίστηκαν οι ιδρυτές του συλλόγου πριν από περίπου έναν αιώνα, όπως τον ονειρεύονται οι οπαδοί του, όπως τον θέλει ο Ιβάν Σαββίδης, όπως αρμόζει στον ΠΑΟΚ…

ειδήσεις τώραSuperLeagueΡαζβάν ΛουτσέσκουΠΑΟΚΙβάν Σαββίδης