Αθλητισμός|26.05.2024 23:00

Πρωταθλητής Ευρώπης ο... επτάστερος Παναθηναϊκός! Έπος του Τριφυλλιού στο Βερολίνο απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης

Newsroom

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στον θρόνο του στην Euroleague! Οι Πράσινοι είναι πρωταθλητές Ευρώπης για έβδομη φορά στην ιστορία τους γράφοντας ένα έπος στο Βερολίνο!

Από τη 17η θέση στην περυσινή περίοδο της Euroleague, το Τριφύλλι έκανε μεγάλο come back κατακτώντας το ευρωπαϊκό για πρώτη φορά μετά το 2011. Και το έκανε με εμφατικό τρόπο στον τελικό διαλύοντας την απερχόμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης και πρώτη στην κανονική περίοδο Ρεάλ Μαδρίτης με 80-95!

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έκανε μια μεγάλη επένδυση, ο Έργκιν Αταμάν έχτισε μια καταπληκτική ομάδα, ο Κώστας Σλούκας ήταν ο μεγάλος ηγέτης, ο Κέντρικ Ναν ήταν ο σούπερ σταρ και οι Πράσινοι έγραψαν μια μπασκετική ραψωδία στο Βερολίνο κάνοντας το μεγαλύτερο come back στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ακόμα και στον τελικό, οι Πράσινοι βρέθηκαν κάποια στιγμή στο ξεκίνημα στο -14 αλλά επέστρεψαν με όπλο τους την άμυνα και διαλύοντας κάθε επιθετικό ατού των Μαδριλένων που αποσυντονίστηκαν τελείως και κατέρρευσαν αγωνιστικά! Ήταν ένας ιστορικός θρίαμβος για τον Παναθηναϊκό που διατήρησε την εντυπωσιακή παράδοση που έχει δημιουργήσει με επτά νίκες σε επτά τελικούς Euroleague!

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μπορεί να νιώθει περήφανος πως συνεχίζει αντάξια την μπασκετική αυτοκρατορία που έχτισαν ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος. Ο Αταμάν μπορεί να νιώθει περήφανος για το τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιο μέσα σε μια τετραετία και ο Σλούκας μπορεί να αισθάνεται περήφανος για τη δύσκολη απόφαση που πήρε να αλλάξει στρατόπεδο πηγαίνοντας απ' τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό και εννέα μήνες μετά να πανηγυρίζει την τέταρτη Euroleague της καριέρας του με τρεις διαφορετικές ομάδες (Παναθηναϊκό, Φενέρ, Ολυμπιακό), κάτι που έχει πετύχει μόνο ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους!

Πρώτος σκόρερ του αγώνα ήταν ο μυθικός Σλούκας, που σταμάτησε στους 24 πόντους, χωρίς να χάσει σουτ εντός πεδιάς, με 4/4 τρίποντα και 2/2 δίποντα, με τον ασταμάτητο Κέντρικ Ναν να προσθέτει άλλους 21. Στους 17 το «θηρίο» Ματίας Λεσόρ, με τον πολύτιμο Τζέριαν Γκραντ να έχει άλλους 11.

Από τη Ρεάλ πρώτος σκόρερ ήταν ο Ντζάναν Μούσα, που είχε 15 πόντους, με τον Φακούντο Καμπάσο να έχει άλλους 12 και τον Σέρχι Ροντρίγκεθ 11.

H εξέλιξη του τελικού

Η Ρεάλ Μαδρίτης μπήκε στον τελικό με τη... φόρα που είχε πάρει απ' τον ημιτελικό απέναντι στον Ολυμπιακό. Οι Μερένχες ήταν εντυπωσιακοί επιθετικά «πυρπολώντας» το καλάθι του Παναθηναϊκού, που δεν βρήκε τρόπο για να περιορίσει τη μαδριλένικη επιθετική μηχανή. Οι Πράσινοι ήταν καλοί επιθετικά σκοράροντας 25 πόντους, όμως η Ρεάλ σταμάτησε στους 36 στην πρώτη περίοδο, που ολοκληρώθηκε με διαφορά 11 πόντων και τον Ναν στα τρία φάουλ!

Ίδια ήταν η εικόνα και στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου με τη Ρεάλ να φτάνει στο +14 (41-27). Σε εκείνο το σημείο οι Πράσινοι λες και πάτησαν ένα... κουμπί και άλλαξαν την αμυντική συμπεριφορά τους.

Περιόρισαν τη Ρεάλ και με ένα σερί 8-0 μείωσουν στους έξι (41-35). Η ομάδα του Αταμάν με αιχμή του δόρατος τον Λεσόρ μείωσε στον πόντο (48-47) αλλά η Ρεάλ με δύο σερί τρίποντα βρέθηκε στο +7 στο τέλος του ημιχρόνου (54-47).

Ένα καλάθι του Σλούκα στο φινάλε της περιόδου έστειλε τις ομάδες στα αποδυτήρια με τη διαφορά στους πέντε πόντους (54-49).

Ο Παναθηναϊκός άρχισε εντυπωσιακά και την τρίτη περίοδος. Έχοντας πάρει αυτοπεποίθηση και πίστη ότι μπορεί να γυρίσει ολοκληρωτικά το ματς, το Τριφύλλι μέσα σε τέσσερα λεπτά και με επί μέρους σκορ 2-9, πήρε το προβάδισμα για πρώτη φορά (56-58).  Η ομάδα του Αταμάν έχοντας ατσάλινη άμυνα κράτησε τη Ρεάλ μόλις στους επτά πόντους στην τρίτη περίοδο που τελείωσε στο +3 για το Τριφύλλι (61-64).

Εξίσου καλά άρχισε το ματς και στην τελευταία περίοδο ο Παναθηναϊκός που βρέθηκε για πρώτη φορά στο +5 και λίγο μετά στο +8 (65-73). Δύο τριποντάρες του Σλούκα κράτησαν μπροστά τον Παναθηναϊκό (71-79).

Παρά το ότι η Ρεάλ μείωσε στους τρεις, ο Παναθηναϊκός με δύο σερί καλάθια του τρομερού Ναν και μια βόμβα του Μήτογλου βρέθηκε στο +10 (76-86). Και λίγο μετά στο +14 με τον Λεσόρ (77-91).

Το πάρτι συνεχίστηκε μέχρι τέλους με τον Παναθηναϊκό να διαλύει τη Ρεάλ φτάνοντας στους18 πόντους τη διαφορά (77-95).

Τα δεκάλεπτα: 36-25, 54-49, 61-64, 80-95.

Ρεάλ Μαδρίτης (Ματέο): Κοζέρ 2, Ρούντι, Καμπάσο 12 (2 τρίποντα, 4 ασίστ), Χεζόνια 8 (1/7 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Ροντρίγκεθ 11 (1/4 τρίποντα), Πουαριέ 8 (4 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Ταβάρες 4, Γιουλ 6 (2/7 τρίποντα), Γιαμπουσέλε 8 (2), Εντιαγιέ 7 (2), Μούσα 15 (1/6 Τρίποντα).

Παναθηναϊκός (Αταμάν): Καλαϊτζάκης 2, Βιλντόσα 3 (1), Σλούκας 24 (6/6 σουτ, 8/9 βολές, 3 ασίστ), Παπαπέτρου 4, Γκραντ 11 (2 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα), Ναν 21 (6/12 δίποντα, 2/6 τρίποντ, 3/3 βολές), Λεσόρ 17 (5/8 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 7/10 βολές, 6 ριμπάουντ), Αντετοκούνμπο, Γκριγκόνις, Χουάντσο 5 (4 ριμπάουντ), Μήτογλου 8 (2).

ΠαναθηναϊκόςEuroleagueΡεαλ Μαδρίτηςειδήσεις τώρα