Αθλητισμός|10.04.2019 12:55

Συγκίνηση στο «αντίο» του θρύλου του μπάσκετ Ντιρκ Νοβίτσκι (vids)

Γιάννης Σκόκας

Πέρασαν 21 χρόνια από την ημέρα που ένας ψηλόλιγνος Γερμανός, ο Ντιρκ Νοβίτσκι, πρωτοεμφανίστηκε στα γήπεδα του ΝΒΑ. Ηταν το 1998 όταν επελέγη στην ένατη θέση του ντραφτ από τους Μιλγουόκι Μπακς αλλά αμέσως έγινε ανταλλαγή με τους Ντάλας Μάβερικς σε ένα απ' τα καλύτερα ντιλ στην ιστορία του αθλήματος.

Ποτέ δεν άλλαξε φανέλα. Εμεινε μια ολόκληρη ζωή στο Ντάλας και εξελίχθηκε στον κορυφαίο και πιο εμβληματικό μπασκετμπολίστα όλων των εποχών για τους Μάβερικς, τους οποίους το 2011 οδήγησε στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος στο ΝΒΑ. Στα 41 του πια, πλήρης μπασκετικών ημερών και γεμάτος δόξα, διακρίσεις, φήμη και χρήμα, ο πιο συμπαθής Γερμανός στον πλανήτη ανακοίνωσε ότι σταματάει το μπάσκετ.

Μετά το φινάλε του αγώνα με τους Φοίνιξ Σανς, που ήταν ο τελευταίος του στο «σπίτι» των Μάβερικς πραγματοποιήθηκε μια συγκινητική εκδήλωση, όπου παρόντες ήταν παίκτες-θρύλοι, τους οποίους ο Νοβίτσκι είχε χαρακτηρίσει ως ήρωες του: ο Λάρι Μπερντ, ο Σκότι Πίπεν, ο Σον Κεμπ, ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ και ο Ντέτλεφ Σρεμπφ. Στο πλευρό του βεβαίως ήταν ο προπονητής των Μαβς Ρικ Καρλάιλ και ο ιδιόρρυθμος ιδιοκτήτης Μαρκ Κιούμπαν, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα φτιάξει προς τιμήν του το μεγαλύτερο άγαλμα που έγινε ποτέ σε γήπεδο!

Ο Μπάρκλεϊ του είπε: «Είσαι ο καλύτερος άνθρωπος που ξέρω», ο Πίπεν: «Ησουν έμπνευση για εμένα», ο Μπερντ: «Αφήνεις το παιχνίδι καλύτερο από ό,τι το βρήκες» και ο Κεμπ: «Θα ήσουν πρωταθλητής ακόμα και αν δεν έφερνες ένα πρωτάθλημα στην πόλη».

Δείτε χαρακτηριστικά video:

T
T

«Αυτό είναι το τελευταίο μου εντός έδρας παιχνίδι» είπε φανερά συγκινημένος ο Νοβίτσκι, ο οποίος ευχαρίστησε τους συμπαίκτες του, τους Ντάλας Μάβερικς, τον ιδιοκτήτη της ομάδας και φυσικά του αμέτρητους fans για τη στήριξη που του παρείχαν «στα καλά και στα άσχημα» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε το video με τον συγκινημένο Νοβίτσκι να λέει αντίο:

T

Δείτε το video με όλη την τιμητική εκδήλωση για τον Νοβίτσκι:

T

Ακόμη και κατά την άφιξή του στο γήπεδο πριν την αναμέτρηση με τους Σανς, οι υπάλληλοι των Μαβς του επιφύλαξαν μια ιδιαίτερη θερμή υποδοχή:

T

Καριέρα γεμάτη διακρίσεις

Ο Νοβίτσκι θεωρείται ένας απ' τους κορυφαίους πάουερ φόργουορντ όλων των εποχών. Πέραν του πρωταθλήματος του 2011, οδήγησε τους Μάβερικς σε 15 πλέι οφ, μεταξύ των οποίων και τον πρώτο τελικό της ομάδας το 2006. Αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης το 2007 και πολυτιμότερος των τελικών του 2011. 

Πρόκειται για τον μοναδικό παίκτη στην ιστορία του ΝΒΑ που αγωνίστηκε επί 21 σερί σεζόν με την ίδια ομάδα. Επαιξε σε 14 All Star Game, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που βρέθηκε σε αρχική πεντάδα All Star Game και ο πρώτος Ευρωπαίος που αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος. Βρίσκεται στην υψηλότερη θέση των σκόρερ του ΝΒΑ που δεν έχουν γεννηθεί στην Αμερική και φυσικά είναι πρώτος σε μια σειρά στατιστικών κατηγοριών με τους Μάβερικς.

Ακόμη και με την Εθνική Γερμανίας είχε διακρίσεις κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο του 2002 και στο αργυρό στο Ευρωπαϊκό του 2005, όπου αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ και MVP (και στα δύο τουρνουά). 

Ντιρκ ΝοβίτσκιμπάσκετNBA