Αθλητισμός|10.10.2019 11:13

Basket League: «Στον ΠΑΟΚ μείναμε ενωμένοι στα δύσκολα» λέει ο Σταυρόπουλος

Θοδωρής Φελάνης

Η προσπάθεια του μπασκετικού ΠΑΟΚ να πλασαριστεί στην πρώτη 4άδα του πρωταθλήματος είναι σε εξέλιξη σε μια χρονιά που έκρυβε δυνατές συγκινήσεις για όλους τους εμπλεκόμενους στην ασπρόμαυρη ΚΑΕ. Ο επί σειρά ετών τεχνικός διευθυντής του Δικεφάλου, παλιά δόξα του ΠΑΟΚ, Νίκος Σταυρόπουλος μιλάει σήμερα στο ethnos.gr για την ομάδα, για τις έντονες στιγμές μιας «γεμάτης» σεζόν αλλά και για το μέλλον:

«Η σεζόν δεν έχει ακόμη τελειώσει αν κι έχει συμπληρωθεί ένα μεγάλο μέρος της φετινής εικόνας κι αυτή η εικόνα είναι καλή. Προχωρήσαμε στην Ευρώπη, μπήκαμε στους 16, πήγαμε σε έναν τελικό κυπέλλου και στο πρωτάθλημα παλεύουμε για την 4άδα. Πρέπει βέβαια να πω ότι με στεναχώρησε πάρα πολύ η απώλεια του κυπέλλου στην Κρήτη.

Συνήθως έχω κρύο αίμα, δεν παρασύρομαι εύκολα από συναισθήματα όμως σε αυτό το ματς έπιασα τον εαυτό μου να κυριεύεται από μια πίκρα. Μπορούσαμε , το πίστεψα, έβλεπα και την ομάδα να παίζει καταπληκτικά στο β΄ ημίχρονο απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που σε εκείνη την φάση δεν ήταν και στα καλύτερα του. Έλεγα μέσα μου «τώρα είναι η ευκαιρία να το κλέψουμε». Μου άφησε μια μεγάλη πίκρα αυτός ο τελικός. Τώρα η προσοχή μας είναι στραμμένη στο πώς θα κλείσει όσο δυνατόν καλύτερα αυτή η χρονιά»

«Ας είναι καλά ο Ιβάν Σαββίδης»

Σχετικά με οικονομικά ζητήματα που απασχόλησαν φέτος την  ΚΑΕ λέει: «Ναι, είχαμε σοβαρά προβλήματα φέτος. Και να είναι καλά ο Ιβάν Σαββίδης αλλά ο οποίος μας υποστήριξε οικονομικά γιατί σε διαφορετική περίπτωση ίσως τα προβλήματα σήμερα να ήταν μεγαλύτερα. Μας λυπεί το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί τόσα χρόνια να βρει έναν ιδιοκτήτη. Είμαστε από τις λίγες ίσως η μοναδική πλέον ομάδα στη Α1 που λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο διοικητικά. Κουραστήκαμε στην ΚΑΕ…

Πάει πλέον μια 10ετία από τότε που εγώ ξεκίνησα να έχω ενεργό ρόλο ως τεχνικός σύμβουλος στην ομάδα. Όλοι μας το κάναμε με αγάπη για αυτόν τον πολύ μεγάλο σύλλογο.  Παλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια να δημιουργήσουμε κάτι σχεδόν από το μηδέν  και είχαμε την ελπίδα ότι αυτό το μοντέλο θα είχε κάποια στιγμή θα οδηγούσε στη έλευση ενός ανθρώπου που θα αναλάμβανε ολοκληρωτικά την ΚΑΕ. Συνεχίσουμε να ελπίζουμε»

«Εγιναν λάθη, θα πάμε με μικρότερο μπάτζετ»

Για το μέλλον λέει: «Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει, υπάρχει αβεβαιότητα. Επειδή όμως αυτοί οι άνθρωποι που είμαστε χρόνια στην ΚΑΕ έχουμε περάσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζουμε καλά ότι δεν μπορούμε να μεμψιμοιρούμε. Οφείλουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να ετοιμάσουμε την επόμενη μέρα. Ήδη έχουμε συζητήσει κι έχουμε αποφασίσει πως την επόμενη χρονιά το μπάτζετ θα είναι μικρότερο.

Έγιναν και λάθη από όλους μας κι επειδή σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να ρισκάρουμε ή να υπονομεύσουμε το μέλλον της ομάδας είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο οικονομικό σκέλος. Θα στοχεύσουμε μελλοντικά στην δημιουργία μιας αξιοπρεπής ανταγωνιστικής ομάδας με όσο δυνατόν μικρότερο κόστος. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, θα το κάνουμε ξανά.

Τώρα, αν βρεθούν κάποιοι χορηγοί ή εάν προκύψει κάτι στο ιδιοκτησιακό τότε ίσως εξετάσουμε το ενδεχόμενο μεγαλύτερης ενίσχυσης. Γνωρίζουμε πως ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, νέες δυνάμεις έχουν πλαισιώσει το ελληνικό πρωτάθλημα, ομάδες που επενδύουν σημαντικά ποσά κι έχουν ισχυρούς ιδιοκτήτες. Εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τον ΠΑΟΚ».

«Πετυχημένο το τεχνικό μας σταφ»

Για τον Ηλία Παπαθεοδώρου και τους συνεργάτες του δηλώνει: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τον Ηλία Παπαθεοδώρου όπως κι από όλο το τεχνικό σταφ. Στήριξαν την ομάδα, έφεραν αποτελέσματα. Δεν ξέρω ποια θα είναι η επόμενη μέρα, έχουμε να κάνουμε με επαγγελματίες και το σέβομαι απόλυτα γιατί ζουν από αυτό.

Φέτος , δεν το κρύβουμε και το ξέρετε ήδη, πως  η ομάδα πέρασε από πολλά κύματα όμως το σημαντικό είναι ότι καταφέραμε να μείνουμε ενωμένοι. Χρειάσθηκε στην διάρκεια της χρονιάς να μιλήσουμε με τους παίκτες , να εξηγήσουμε πως έχει η κατάσταση, γνωρίζαμε ότι πολλοί από αυτούς είχαν προτάσεις από  άλλες ομάδες. Ο Μορέιρα το ζύγισε αλλιώς, αποχώρησε  κι είναι θεμιτό είναι επαγγελματίες οι παίκτες , οι περισσότεροι πάντως προτίμησαν να μείνουν».

Σχετικά με την αναστάτωση που υπάρχει στο ελληνικό μπάσκετ και την απόφαση αποχώρησης του Ολυμπιακού λέει: «Όλο αυτό που συμβαίνει μακάρι να γίνει η αφορμή για αλλαγές. Υπάρχει 100% ανάγκη για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, στην διαιτησία, στην οργάνωση, σε όλα. Οι ομάδες είναι ανώνυμες εταιρείες , λειτουργούν επαγγελματικά.  Δεν μπορεί να αποφασίζουν άλλοι φορείς για το πρωτάθλημα. Ούτε να λέμε υποκριτικά πως όλα είναι καλά».

Υποψήφιος στις Περιφερειακές

Για την απόφαση του αν είναι υποψήφιος στις Περιφερειακές εκλογές : «Δέχθηκα μια τιμητική πρόταση από τον Απόστολο Τζιτζικώστα και είμαι υποψήφιος σύμβουλος στις Περιφερειακές εκλογές. Κάποια στιγμή  έπιασα τον εαυτό μου να διαμαρτύρομαι για κάποια κακώς κείμενα. Αργότερα έκανα την αυτοκριτική μου σκέφτηκα «εσύ τι έκανες για αυτό;». Κέρδισα πολλά από την ενασχόληση μου με τον αθλητισμό, έπαιξα επαγγελματικά, ασχολήθηκα με την προπονητική, σήμερα είμαι επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ στα ΤΕΦΑΑ  και σκέφτηκα πως θα ήθελα να επιστρέψω με τις γνώσεις μου κάτι στην κοινωνία».

Έχουν περάσει 36 χρόνια από τότε που ο Νίκος Σταυρόπουλος πήρε μεταγραφή από την Λάρισα στον ΠΑΟΚ: «Πρόσφατα συγκινήθηκα με κάτι. Πήγα στο νοσοκομείο να επισκεφθώ έναν παλιό οπαδό του ΠΑΟΚ, τον Μάκη τον μανάβη… Μπαίνω στην αίθουσα που νοσηλεύονταν, λέω «με θυμάσαι;». Μου λέει «τι λες ρε Μάτζικ που δεν σε θυμάμαι, ποιος ήρθε και σε πήρε με αυτοκίνητο από τον Πλαταμώνα στο Λιτόχωρο το 1983. Είχα πολλά χρόνια να τον δω, συγκινήθηκα...».

μπάσκετΠΑΟΚΝίκος Σταυρόπουλος