Αθλητισμός|14.04.2019 17:01

«Κόψτε τον ρυθμό της Ρεάλ», το μήνυμα του Βασιλειάδη στον Παναθηναϊκό

Θοδωρής Φελάνης

Πέρασε την μισή του καριέρα αγωνιζόμενος στην Ισπανία (Μάλαγα, Μπιλμπάο, Τενερίφη, Ομπραντόιρο), είναι από τους πιο πετυχημένους Έλληνες  παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην συγκεκριμένη χώρα , ενώ φέτος εξακολουθεί να γράφει ιστορία στην κορυφαία λίγκα της Ευρώπης έχοντας αναδειχθεί δυο φορές MVP (στην 11η και στην 17η αγωνιστική της ACB). O 35χρόνος διεθνής φόργουορντ παρακολουθεί φανατικά Ευρωλίγκα  και μίλησε στο «Έθνος της Κυριακής» για την Ρεάλ Μαδρίτης(την οποία αντιμετώπισε φέτος με την ομάδα του, την Ομπραντόιρο) ενόψει της σειράς των αγώνων με τον Παναθηναϊκό για την φάση των «8» της διοργάνωσης.

Ο Κώστας Βασιλειάδης δήλωσε: «Η Ρεάλ είναι ομάδα με καταπληκτική ομοιογένεια κι αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι παίκτες παίζουν για πολλά χρόνια μαζί , υπό τις οδηγίες του Πάμπλο Λάσο ο οποίος έκλεισε μια 8ετία στην Ρεάλ. Έχει ως ομάδα μια τρομερή ικανότητα με τα ξεσπάσματα της να αλλάζει την ροή του αγώνα. Μπορεί να τρέχει σε μικρά χρονικά διαστήματα σημαντικά σερί κι αυτό το επιτυγχάνει παίζοντας σε ένα γρήγορο ρυθμό που μοιάζει με run and gunπαιχνίδι.

Είδαμε τι έγινε και στο προηγούμενο ματς στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό. Σου έδινε την εντύπωση πως είχε συμβιβαστεί με την ήττα ,όμως δεν τα παράτησε σε κανένα σημείο κι όταν βρήκε ψυχολογία χτύπησε. Χρειάστηκε βέβαια κι αυτό το απίθανο σουτ του Ρούντι για να πάρει την νίκη όμως εγώ δεν στέκομαι στο ποιος κέρδισε αλλά στο πώς επέστρεψε στο παιχνίδι».

«Δεν στηρίζεται στον Γιουλ»

Για το ρόστερ της Ρεάλ όπως και για την πιθανή απουσία του Γιουλ ο Βασιλειάδης λέει: «Κάποιοι λένε πως έχει ένα ιδιαίτερο, αναρχικό στυλ , με πολλά τρελά σουτ όμως υπάρχουν σημεία αναφοράς και σταθερές στο παιχνίδι της. Είναι ομάδα με μεγάλη ποιότητα κι αυτό που την χαρακτηρίζει είναι πως έμαθε να παίζει έχοντας κατά καιρούς και μεγάλα προβλήματα απουσιών. Αυτό το λέω για τον Γιουλ. Η απουσία του, αν τελικά δεν αγωνιστεί , θα είναι σημαντική όμως η Ρεάλ έχει ξαναβρεθεί σε αυτή την θέση και σίγουρα δεν είναι ομάδα του ενός. Δεν στηρίζεται μόνο στον Γιουλ. Το ρόστερ της έχει μεγάλο βάθος. Ο Καμπάτσο κάνει πολύ καλή σεζόν.

Ο Ταβάρεζ για μένα είναι εκ των σημαντικότερων μονάδων της Ρεάλ, είναι πολύ αποτελεσματικός στην ρακέτα, καλύπτει χώρους και δύσκολα με αυτόν στο παρκέ θα κάνει αντίπαλος drive χωρίς να τον δει να έρχεται κατά πάνω του. Διορθώνει λάθη στην άμυνα και προσφέρει πολλές λύσεις και στην επίθεση.  Για μένα είναι  κομβικός παίκτης.Ο Ράντολφ είναι ίσως ο πιο αξιόπιστος επιθετικά, ο Γκουστάβο Αγιόν δίνει λύσεις, ο  Φερνάντεζ πάντα απρόβλεπτος, ο Κάρολ στην καλή του μέρα μπορεί να σου κάνει το παιχνίδι άνω κάτω, ο Κοζέρ ,ο Τόμπκινς…  Κανείς δεν είναι τυχαίος».

«Η έδρα, ο ρυθμός, οι επιστροφές, το ριμπάουντ»

Αναφερόμενος στην αγωνιστική ταυτότητα της Ρεάλ ο Έλληνας φόργουορντ είπε:«Η Ρεάλ παίρνει μεγάλη δύναμη από την έδρα της, φέτος έχασε στην Ευρωλίγκα σε δυο μόλις παιχνίδια. Κάτι δείχνει αυτό. Είναι ομάδα ρυθμού κι αυτό που πρέπει να προσπαθεί κάθε αντίπαλος της είναι ακριβώς αυτό, να σταματήσει τον ρυθμό , να μην δώσει την δυνατότητα να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο Αυτό πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός. Για να επιτευχθεί αυτό κατά την γνώμη μου απαιτούνται τρία πράγματα: Πίεση ψηλά ώστε να εκβιάζεις το λάθος του αντιπάλου, σταθερότητα στο αμυντικό ριμπάουντ και καλές επιστροφές στην άμυνα ώστε να μην βρει ο αντίπαλος ανοικτούς χώρους.

Η Ρεάλ, ίσως λόγω του πλεονεκτήματος της έδρας να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα, ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να σπάσει την έδρα, το θετικό είναι πως έχει καλή ψυχολογία μετά τις τελευταίες νίκες.

Είναι βέβαιο πως η Ρεάλ δεν θα υποτιμήσει τον Παναθηναϊκό, δόθηκε άλλωστε κι εδώ μεγάλη έκταση στο πώς ανέτρεψε τα εις βάρος του προγνωστικά και τελικά κατάφερε να προκριθεί με συνεχόμενες νίκες. Είναι επίσης σίγουρο ότι αυτό που θα προσπαθήσει η άμυνα της Ρεάλ θα είναι να σταματήσει τον Καλάθη.

Είναι στη μέση κι ο Πιτίνο την αξία και το μέγεθος  του οποίου όλοι σχολιάζουν κι εδώ στην Ισπανία». Ο Βασιλειάδης καταλήγει: «Χάρηκα που πέρασε στην επόμενη φάση ο Παναθηναϊκός είναι καλό για το Ελληνικό μπάσκετ και μακάρι η προσπάθεια του να έχει και συνέχεια. Εύχομαι να γίνουν ωραία παιχνίδια σε γεμάτα γήπεδα και να τα χαρεί κι ο κόσμος».

ΠαναθηναϊκόςEuroleagueμπάσκετΚώστας Βασιλειάδης