Αθλητισμός|15.04.2019 13:35

Euroleague: Ο «βασιλιάς» Καλάθης απέναντι στη «βασίλισσα»

Θοδωρής Φελάνης

Αποφασισμένος να δώσει τον καλύτερο του εαυτό ώστε να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε μια αγωνιστική υπέρβαση, όπως θα είναι αυτή μιας ενδεχόμενης πρόκρισης σε ένα ακόμη «Final 4» απέναντι στην ισχυρή Ρεάλ Μαδρίτης, είναι ο Νικ Καλάθης.

Τα επιτεύγματα του φέτος, κατατάσσουν τον 30χρονο γκάρντ ήδη μεταξύ των «θρύλων» της Euroleague, όμως αυτό που στην παρούσα φάση απασχολεί τον ίδιο δεν είναι τα ατομικά του ρεκόρ αλλά τα κρίσιμα παιχνίδια της Μαδρίτης. Το ματς της 17ης Απριλίου (game 1) ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τη «βασίλισσα» θα είναι το ενδέκατο για τον Νικ Καλάθη μετά την επιστροφή του το 2015 από το Μέμφις.

Μια ματιά στην στατιστική του σε αυτές τις δέκα αναμετρήσεις αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι το αμυντικό πλάνο της Ρεάλ θα είναι προσαρμοσμένο πάνω του. Ο Καλάθης απέναντι στην Ισπανική ομάδα τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει μερικές από τις κορυφαίες εμφανίσεις της καριέρας του.

Πέρσι, στο πρώτο παιχνίδι των πλέι οφ στο ΟΑΚΑ τελείωσε το ματς με 11 πόντους και 16 ασίστ σε 25:33 λεπτά (κάνοντας ρεκόρ στις ασίστ το οποίο ξεπέρασε φέτος) οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στην νίκη(95-67). Στο 3ο παιχνίδι της σειράς στην Μαδρίτη ήταν εκπληκτικός (26 πόντοι με 4 ασίστ) ωστόσο αυτό δεν αποδείχθηκε αρκετό για να δώσει στους «πράσινους» το θετικό αποτέλεσμα. Εξίσου παραγωγικός (18π. με 4 ασίστ) ήταν και στο 4ο ματς που όμως είχε την ίδια κατάληξη(89-82 υπέρ της Ρεάλ).

Διψήφιο αριθμό πόντων

Διψήφιο αριθμό πόντων είχε πέρσι και στα δυο ματς της regular season (12π. με 8 ασίστ στο ΟΑΚΑ και 10π. με 3 ασίστ στην Μαδρίτη). Την σεζόν 2016-17 ήταν ο κορυφαίος στην νίκη με 87-84(15π. με 7 ασίστ) όπως και φέτος στα ματς της κανονικής περιόδου(είχε 17π. με 4 ασίστ στο ματς της 19ης Δεκεμβρίου 2018) και 14π. με 5 ασίστ και 9 ριμπάουντ) στο πιο πρόσφατο που όμως εξελίχθηκε σε «τραγωδία» με το buzzer beater του Ρούντι Φερνάντεζ.

Το συμβόλαιο του Νικ Καλάθη με τον Παναθηναϊκό θυμίζουμε πως ολοκληρώνεται το 2021, ο ίδιος γενικά δεν κάνει πλάνα για το μέλλον αν και φέτος είναι η πρώτη φορά που ίσως αισθάνεται τόσο έντονα πως θα ήθελε να κρεμάσει τα παπούτσια του στον Παναθηναϊκό. Θεωρεί πως οι «πράσινοι» του προσφέρουν μια ασφάλεια αλλά και ένα ιδανικό περιβάλλον για να εξελιχθεί ο ίδιος διεκδικώντας διακρίσεις.

Το είχε νοιώσει και κατά την πρώτη του θητεία στην ομάδα(2009-12) και αυτός ήταν ο βασικότερος λόγος που ενώ τον διεκδικούσαν αρκετοί σύλλογοι μετά την απόφαση του να φύγει από το ΝΒΑ, αυτός προτίμησε τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα, δεν δίστασε να υπογράψει (το 2015) σε μια ασταθή πολιτικά και οικονομικά περίοδο στην Ελλάδα και παρά το γεγονός πως είχαν ήδη επιβληθεί capital controls.

Ο Νικ, η Τίφανι κι ο Λουκ

Πολλοί κατά καιρούς τον έχουν ρωτήσει αν μελλοντικά, μετά το τέλος της καριέρας του, σκέφτεται τον εαυτό του σε θέση προπονητή με τον ίδιο να απαντάει αρνητικά δείχνοντας πως αυτό δεν βρίσκεται στην «σφαίρα» των προτιμήσεων του.

Ο Νικ και η σύντροφος του Τίφανι αυτή την περίοδο καμαρώνουν τον γιο τους Λουκ, ο οποίος μάλιστα εντάχθηκε στις Ακαδημίες μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Όταν μεγαλώσει έχει σκεφτεί να τον πάει στην Λήμνο ώστε να του δείξει το μέρος όπου γεννήθηκε ο παππούς του(ο Βασίλειος Καλαθάς) από όπου και ταξίδεψε ως μετανάστης στην Αμερική το 1911.

Για  το θέμα της καταγωγής του Καλάθη ο «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης έγραψε: «O Βασίλειος Καλαθάς πήγε στην Αμερική στις ΗΠΑ μετά από πρόσκληση του Καμινιώτη Ιωάννη Κατακουζηνού. Έφτασε στη Ν. Υόρκη στις 12-4-1911, με το πλοίο Occeania, σύμφωνα με τα αρχεία του Ellis Island ενώ διετέλεσε πρόεδρος της εκεί Λημνιακής αδελφότητας το 1924».

EuroleagueΡεαλ ΜαδρίτηςΠαναθηναϊκόςΝικ Καλάθης