Αθλητισμός|17.04.2019 12:49

Euroleague: Αντίπαλοι του Παναθηναϊκού η Ρεάλ Μαδρίτης και η παράδοση

Θοδωρής Φελάνης

Με στόχο την ανατροπή της «βασίλισσας», ο Παναθηναϊκός διεκδικεί την άτυπη ρεβάνς από τον περσινό αποκλεισµό του (µε 3-1) κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Παναθηναϊκός σε αυτήν τη σειρά αγώνων, που ξεκινά από σήµερα (10.15 µ.µ., Novasports 2, στη «WiZink Center»), δεν έχει σύµµαχό του την παράδοση. Πάει καιρός από την τελευταία φορά που οι «πράσινοι» πανηγύρισαν µία εκτός έδρας νίκη σε φάση των πλέι οφ της Euroleague.

Ηταν 11 Απριλίου 2013 (έξι χρόνια πριν), όταν η ελληνική οµάδα πανηγύρισε ένα σπουδαίο «διπλό» στη Βαρκελώνη απέναντι στην Μπαρτσελόνα µε 66-65. Πολύ καλό παιχνίδι σε εκείνη την αναµέτρηση είχαν κάνει για την οµάδα του Αργύρη Πεδουλάκη οι Γκιστ (14 π.), Μπράµος (13 π.) και ∆ιαµαντίδης (10 π.). Το συγκεκριµένο ήταν το δεύτερο των πλέι οφ. Ο Παναθηναϊκός µετά το break έφερε τη σειρά στο ΟΑΚΑ, κατάφερε να κερδίσει και το 3ο µατς, όµως έχασε τα δύο επόµενα και αποκλείστηκε.

Τα επόµενα χρόνια οι «πράσινοι» θα γνωρίσουν αποκλεισµούς (δίχως κάποιο εκτός έδρας διπλό) κόντρα σε ΤΣΣΚΑ (2013-14 και 2014-15), Κάχα Λαµποράλ (2015-16), Φενερµπαχτσέ (2016-17) και Ρεάλ (πέρυσι). Η τελευταία εκτός έδρας νίκη του Παναθηναϊκού απέναντι στη Ρεάλ καταγράφηκε επίσης την ίδια σεζόν (2012-13), µε τη ελληνική οµάδα να κερδίζει στο «top 16» µέσα στη Μαδρίτη µε 74-73.

Σε ό,τι αφορά το σηµερινό παιχνίδι, όλα δείχνουν πως η συµµετοχή του Τζέιµς Γκιστ θα ξεκαθαρίσει την τελευταία στιγµή. Ο Αµερικανός φόργουορντ συµµετείχε σε ένα µέρος της προπόνησης, όµως δεν είναι 100% έτοιµος. Τον χρειάζεται «Ελπίζω ότι θα τον δω να παίζει. Τον χρειαζόµαστε» δήλωσε πριν από την προπόνηση ο Ρικ Πιτίνο, που προσέθεσε σχετικά µε το παιχνίδι: «Εάν παίξουµε στο µισό γήπεδο, θα φανούν οι αδυναµίες µας. Αλλά σε ένα γρήγορο τέµπο, θα φανούν οι δυνατότητές µας».

Σχετικά µε τα µπάτζετ των οµάδων στη Euroleague είπε: «Παίζουν ρόλο στο µπάσκετ της Ευρωλίγκας τα µπάτζετ. Ενα µπατζετ 30 εκατοµµυρίων και ένα µπάτζετ 10 διαφέρουν. Οµως πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Μου αρέσει να νικάω και αυτό αρέσει και στην οµάδα µου. Μου αρέσουν η φιλοσοφία της οµάδας, η ιστορία και η δυναµική της, και πιστεύω πως σύντοµα ο Παναθηναϊκός θα είναι µία από τις οµάδες που θα βρίσκονται σταθερά σε Final-4»

ΠαναθηναϊκόςΡεαλ ΜαδρίτηςEuroleague