Αθλητισμός|17.04.2019 19:57

ΑΕΚ: Οταν παίζει Champions League, βγάζει (τουλάχιστον) φιναλίστ!

Σταύρος Καζαντζόγλου

Λένε πως στο ποδόσφαιρο δεν παίζουν μπάλα οι αριθμοί. Ωστόσο, η παράδοση δημιουργεί παραδόσεις και καταστάσεις, που δεν μπορείς να τις αγνοήσεις. Ο Αγιαξ θάμπωσε – ξανά – όλη την Ευρώπη με την εμφατική πρόκριση επί της Γιουβέντους και βρίσκεται στα ημιτελικά του Champions League. Μια ιστορική πραγματικότητα μάλιστα, τον δίνει φαβορί για – τουλάχιστον – παρουσία στον τελικό της διοργάνωσης, ανεξαρτήτως αντιπάλου που θα βρει στο διάβα του.

Το «κλειδί» για την παρουσία των Ολλανδών στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης είναι η…ΑΕΚ! Μη σας φαίνεται περίεργο, ούτε παράδοξο. Είναι μια πραγματικότητα που συνοδεύει κάθε παρουσία των «κιτρινόμαυρων» στο Champions League. Τέσσερις φορές συμμετείχε στο παρελθόν, στις τρεις «έδωσε» κατόχους του τροπαίου και δύο φιναλίστ μέσα από τον όμιλο της. Δείτε και θα καταλάβετε:

  • Αρχή στο μακρινό 1994-95. Πρεμιέρα της διοργάνωσης, η ΑΕΚ βρέθηκε σε όμιλο με Μίλαν, Αγιαξ και την αυστριακή Σάλτσμπουργκ. Στον τελικό της διοργάνωσης βρέθηκαν Ιταλοί και Ολλανδοί, με τον «Αίαντα» να είναι η ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο.
  • Το 2002-03 η ΑΕΚ επέστρεψε στη διοργάνωση, παίζοντας σε όμιλο με Ρεάλ Μαδρίτης, Ρόμα και Γκενκ. Είναι η μοναδική φορά που το…γούρι της σταμάτησε στα ημιτελικά, όπου οι Ισπανοί αποκλείστηκαν από τη Γιουβέντους (η οποία στη συνέχεια ηττήθηκε στον «εμφύλιο» από τη Μίλαν).
  • Την αμέσως επόμενη σεζόν (2003-04), η ΑΕΚ συμμετείχε ξανά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Στον όμιλο της βρίσκονταν Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Μονακό και Αϊντχόφεν. Οι Μονεγάσκοι (με τον Ακη Ζήκο στην 11άδα), έφτασαν ως τον τελικό της διοργάνωσης, όπου ηττήθηκαν από την Πόρτο του Μουρίνιο.
  • Τελευταία συμμετοχή της ΑΕΚ πριν τη φετινή σεζόν, το 2006-07. Σε όμιλο με Μίλαν, Λιλ και Αντερλεχτ έπαιξαν οι «κιτρινόμαυροι». Ουδεμία έκπληξη, όταν στο φινάλε της διαδρομής, πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η ιταλική ομάδα.
ποδόσφαιροChampions LeagueΑΕΚΑγιαξ