Αθλητισμός|18.04.2019 12:20

Champions League: Φοβού τις παλιές αγάπες (vids)

Αλέξανδρος Λοθάνο

«Για τις παλιές αγάπες μην μιλάς», τραγουδούν οι Πυξ Λαξ, αλλά στα φετινά ημιτελικά του Champions League, Αγιαξ και Λίβερπουλ θα το κάνουν υποχρεωτικά, αφού θα βρουν απέναντί τους πολλούς, παλιούς γνώριμους.

Στην Τότεναμ, λοιπόν, η οποία θα αντιμετωπίσει τον «Αίαντα», αγωνίζονται τέσσερις ποδοσφαιριστές, τρεις εκ των οποίων μεγάλωσαν στα τμήματα υποδομής της ομάδας του Αμστερνταμ, χωρίς μάλιστα να είναι Ολλανδοί (!), ανδρώθηκαν στην πρώτη ομάδα, κατέκτησαν τίτλους μαζί της και στη συνέχεια μετακόμισαν στο Λονδίνο (εξαίρεση ο ένας, ο οποίος είχε πριν δύο ενδιάμεσους σταθμούς), γεμίζοντας βεβαίως και τα ταμεία του Αγιαξ.

Την αρχή έκανε ο Βέλγος αμυντικός Γιάν Βερτόνγκεν, εκ των ηγετών της Τότεναμ πλέον, ο οποίος στα 16 του μπήκε στο φυτώριο του Αγιαξ, άνηκε για έξι χρόνια (2006-12) στην πρώτη ομάδα (την μια σεζόν έπαιξε δανεικός στην Βάαλβαϊκ) και, μετά από 220 συμμετοχές και 28 γκολ, μετακόμισε στην Τότεναμ, έναντι δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ.

Παρόμοια πορεία για τον εξαιρετικό Δανό μέσο Κρίστιαν Ερικσεν, ο οποίος μπήκε στην ακαδημία του Αγιαξ στα 16 του, έπαιξε τρία χρόνια στην πρώτη ομάδα (163 συμμετοχές και 32 γκολ) και, το καλοκαίρι του 2013, αποκτήθηκε από την Τότεναμ, έναντι 12,4 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Ο Βέλγος αμυντικός Τόμπι Αλντερβάιρελντ ήταν μόλις 15 ετών όταν τον «ψάρεξε» ο Αγιαξ, στην πρώτη ομάδα του οποίου κατέγραψε 186 συμμετοχές και 15 γκολ, προτού δοκιμάσει σε Ατλέτικο Μαδρίτης και Σαουθάμπτον, υπογράφοντας το 2015 στην Τότεναμ.

Την τετράδα των πρώην συμπληρώνει ο Ντάβινσον Σάντσες. Ο Κολομβιανός στόπερ, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, δεν πέρασε από το «σχολείο» του Αγιαξ, στον οποίο πήγε σε ηλικία είκοσι ετών.

Ο «Αίαντας» τον απέκτησε έναντι πέντε εκατομμυρίων ευρώ από την Ατλέτικο Νασιονάλ και, μόλις μια σεζόν αργότερα (47 συμμετοχές και εφτά γκολ), τον πούλησε στην Τότεναμ έναντι σαράντα εκατομμυρίων ευρώ (!), στην πιο ακριβή πώληση της ιστορίας του, προτού διαλύσει το ρεκόρ η Μπαρτσελόνα με τα 75 (+11) που έδωσε για τον Φρένκι ντε Γιονγκ.

Καρέ γνώριμων για τον Αγιαξ, δυάδα που προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα στην Λίβερπουλ, η οποία θα βρει απέναντί της Λουίς Σουάρες και Φιλίπε Κοουτίνιο, παίκτες που δεδομένα θα τύχουν διαφορετικής αντιμετώπισης, όταν επιστρέψουν στο «Ανφιλντ» ως παίκτες της Μπαρτσελόνα.

Ο Ουρουγουανός επιθετικός είναι πολύ αγαπητός στους «Κόκκινους», στους οποίους μετακόμισε από τον… Αγιαξ και κατέγραψε 82 γκολ σε 133 συμμετοχές (2011-2014), παρ’ ότι κατέκτησε μόλις ένα Λιγκ Καπ, αλλά τα έδωσε όλα για ένα πρωτάθλημα που δεν ήρθε.

Ο Σουάρες έγινε η πιο ακριβή πώληση στην ιστορία της Λίβερπουλ, όταν μετακόμισε στην Μπάρτσα έναντι 81 εκατομμυρίων ευρώ, ρεκόρ που διέλυσε, 3,5 χρόνια αργότερα, ο Κοουτίνιο, αφού οι «Μπλαουγκράνα» έδωσαν 160 (!) για να πάρουν τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό.

Ο Κοουτίνιο πίεσε για να φύγει και αυτό δεν άρεσε στον κόσμο της Λίβερπουλ, ο οποίος είχε αγαπήσει επίσης τον Βραζιλιάνο, με θητεία 4,5 ετών στην ομάδα, με 201 συμμετοχές και 54 γκολ.

 

Τσάμπιονς ΛιγκΛίβερπουλΜπαρτσελόναποδόσφαιροΑγιαξΤότεναμ