Αθλητισμός|19.04.2019 13:39

Αγιαξ, όπως λέμε… Παναθηναϊκός! (vids)

Αλέξανδρος Λοθάνο

Η φετινή, εξαιρετική πορεία του Αγιαξ στο Champions League, με βάση τον προϋπολογισμό και όχι την ιστορία του, αποτελεί αναμφίβολα την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης. Σύμφωνα, μάλιστα, με την «Gazzetta dello Sport», συμπεριλαμβάνεται στο Top-10 των «μπαμ» στην ιστορία του θεσμού, από τότε που άλλαξε ονομασία.

Χρονικά, πρώτη αναφέρεται η πορεία του Παναθηναϊκού την σεζόν 1995-96, όταν η ομάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου και αποκλείστηκε από τον… Αγιαξ, παρ΄ ότι είχε νικήσει 1-0 στο Αμστερνταμ. Η συγκεκριμένη σεζόν είχε ως μεγάλη έκπληξη και τη Ναντ, στον όμιλο της ελληνικής ομάδας, η οποία επίσης έφτασε στα ημιτελικά, αλλά αποκλείστηκε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Γιουβέντους.

Η ιστορική νίκη στο Αμστερνταμ

Ακολουθούν η Βαλένθια, η οποία την σεζόν 1999-2000 έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου πάντως έχασε καθαρά από την Ρεάλ Μαδρίτης (3-0), η Λιντς, η οποία την περίοδο 2000-01 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την Βαλένθια, αλλά και η Μπάγερ Λεβερκούζεν, η οποία την σεζόν 2001-02 έπαιξε στον τελικό, χάνοντας από την Ρεάλ (2-1). Εκείνη την σεζόν, διεκδίκησε μέχρι τέλους όλους τους τίτλους, δεν κατέκτησε κανέναν και βαφτίστηκε ως «neverkusen» (εκ του «never», που στα αγγλικά σημαίνει «ποτέ»)!

Το «ποίημα» του Ζιντάν με την Λεβερκούζεν

Την σεζόν 2003-04, η Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο έκλεψε την παράσταση και κατέκτησε τον τίτλο, νικώντας στον τελικό την άλλη μεγάλη έκπληξη της σεζόν, την Μονακό του Ακη Ζήκου. Του πρώτου (και μοναδικού μέχρι σήμερα) Ελληνα που έπαιξε σε τελικό Champions League με ξένη ομάδα. Την ίδια σεζόν, οι «Δράκοι» απέκλεισαν στα ημιτελικά την Λα Κορούνια, άλλη μια ομάδα – έκπληξη, η οποία στα προημιτελικά είχε κάνει επική ανατροπή κόντρα στην Μίλαν.

Ο θρίαμβος της Πόρτο

 

Την περίοδο 2004-05, σειρά είχε η Αϊντχόφεν, πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1988, η οποία  όμως έκτοτε δεν είχε πετύχει τίποτα στην Ευρώπη. Η PSV αποκλείστηκε στα ημιτελικά με την Μίλαν και, μέχρι τον Αγιαξ φέτος, ήταν η τελευταία ολλανδική ομάδα που είχε φτάσει στην τετράδα.

Την περίοδο 2005-06, η μικρούλα Βιγιαρεάλ του Μανουέλ Πελεγκρίνι άγγιξε τον τελικό, αλλά αποκλείστηκε από την Αρσεναλ, με μοιραίο τον Χουάν Ρομάν Ρικέλμε, ο οποίος έχασε πέναλτι.

Την σεζόν 2010-11 η Σάλκε, με σημαία τον Ραούλ και καταπληκτικό τον Κυριάκο Παπαδόπουλο (σε ρόλο αμυντικού μέσου!) έφτασε και αυτή στα ημιτελικά, αλλά αποκλείστηκε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενώ, την περίοδο 2016-17, ο κόσμος γνώρισε τον… υπερηχητικό Κιλιάν Μπαπέ μέσω της Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ, η οποία απέκλεισε διαδοχικά Μάντσεστερ Σίτι και Μπορούσια Ντόρτμουντ, προτού αποκλειστεί στα ημιτελικά από την Γιουβέντους.

Η πρόκριση της Μονακό επί της Σϊτι

 

ΑγιαξChampions LeagueποδόσφαιροΜονακόΠαναθηναϊκόςΠόρτο