Αθλητισμός|20.04.2019 16:34

Ολυμπιακός: Το κόλπο για Μπεργκ και οι δύο εξτρέμ

Σταύρος Γεωργακόπουλος

Η απόκτηση ενός επιθετικού από το πάνω ράφι αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τον Ολυμπιακό. Αυτό είναι δεδομένο από τον Ιανουάριο, άσχετα αν μεσούσης της περιόδου, οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπόρεσαν να φέρουν τον κατάλληλο στράικερ και αρκέστηκαν με τον «άγουρο» Φράνκο Σολδάνο. Στην πρώτη γραμμή της σχετικής λίστας βρίσκεται -από τότε- ο Μάρκους Μπεργκ.

Ο Σουηδός κανονιέρης του οποίου το πέρασμα από την Ελλάδα έχει μείνει αξέχαστο σε όλους, εξακολουθεί να έχει φανατικούς υποστηρικτές και στον Πειραιά, παρότι αγωνίστηκε με τη φανέλα του «αιωνίου» αντιπάλου. Οχι μόνο επειδή είναι στράικερ ολκής. Αλλά επειδή «κουμπώνει» ιδανικά στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Φορ με συμμετοχή στο παιχνίδι, γκολτζής, πασέρ, με καλή τεχνική, ικανότητα να παίζει με πλάτη, με σωστή τακτική προσέγγιση, εμπειρία, ποιότητα.

Ολα αυτά πληρώνονται ακριβά. Ισως, όμως, όχι τόσο ακριβά όσο πιστεύουν οι περισσότεροι. Είναι γνωστό ότι ο Μάρκους φεύγοντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αλ Αΐν ψάχνει ένα συμβόλαιο των δύο εκατομμυρίων ευρω με τριετή διάρκεια. Πλησιάζοντας στα 33 που κλείνει στις 17 Αυγούστου, τα χρήματα που ψάχνει δεν είναι δύσκολο να τα βρει. Οσο για το συμβόλαιο, οι «ερυθρόλευκοι» είναι διατεθειμένοι να του καλύψουν τις απαιτήσεις, ενώ συζητούν και για 2+1 χρόνια, με τον τρίτο χρόνο να ανανεώνεται αυτόματα με συγκεκριμένο αριθμό συμμετοχών.

Οσο για το κόστος αυτό μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ακριβώς επειδή ο Σουηδός είναι τον τελευταίο χρόνο μόνιμος κάτοικος των Εμιράτων. Εκεί η φορολογία είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τον συντελεστή στην Ελλάδα που φτάνει το 40%. Εν ολίγοις, καθ' όλα νόμιμα όποια ομάδα θέλει να κάνει δικό της τον Μπεργκ μπορεί να τον δελεάσει με ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων μπροστά, ως προκαταβολή, στο διάστημα που βρίσκεται ακόμη στα Εμιράτα, προκειμένου να περιοριστεί και το κόστος. Όλα αυτά τα γνωρίζουν από πρώτο χέρι και στην Πλατεία Αλεξάνδρας κι αυτή η δυνατότητα μπορεί να παίξει ρόλο στην τελική έκβαση της ιστορίας, παρότι ως τώρα έχουν γίνει οι -κατά συνθήκην- διαψεύσεις.

Παράλληλα, οι «ερυθρόλευκοι» έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Λαμία που έχουν... χρωστούμενα από το Κύπελλο, θέλουν και δύο εξτρέμ. Ο ένας μπορεί να είναι και από την εγχώρια αγορά, με τον Ματέο Γκαρσία του Αρη να συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες.

Μάρκους ΜπεργκΟλυμπιακός