Αθλητισμός|20.04.2019 19:52

Το χαµόγελο της Ρενάτας νίκησε - Η φίλαθλος που νίκησε τα στερεότυπα

Σταύρος Καζαντζόγλου

Λένε πως οι γυναίκες είναι αδύναµες. Λένε πως οι άνθρωποι που τους χτυπά ο καρκίνος είναι άτυχοι. Λένε πως οι οπαδοί είναι σκληροί και εχθρικοί µεταξύ τους. Στερεότυπα χωρίς αξία όταν υπάρχει η Ρενάτα. Κατά κόσµον Ρενάτα Λαζάρου, «Ρενάτα της καρδιάς» για όσους τη γνωρίζουν. Ενα κορίτσι που ξεχειλίζει δύναµη, που εκπέµπει φως και κατάφερε να ανατρέψει τα πάντα. Η ιστορία της έγινε γνωστή από τα πανό που αναρτήθηκαν σε διάφορα γήπεδα της Ελλάδας µε το όνοµά της.

Η Ρενάτα, η φανατική οπαδός του Πανιωνίου, πέτυχε αυτά που δεν µπορούν να φανταστούν άλλοι: να ενώσει µέσα από την παρουσία της οπαδούς απ’ όλη την Ελλάδα. Να αποδείξει πως το ποδόσφαιρο, ο αθλητισµός, ενώνει. Η Ρενάτα τούς ένωσε γύρω της, συσπειρώθηκαν για το πρόβληµα που αντιµετώπιζε και πέτυχαν την απόλυτη ανατροπή. Το βράδυ της περασµένης Πέµπτης η Ρενάτα ανακοίνωσε και επίσηµα πως ο αγώνας έληξε και εκείνη θριάµβευσε. Η είδηση πανηγυρίστηκε έξαλλα σε όλη τη χώρα.

Ακούστηκε στην «Πλατεία» σαν ένα γκολ του Κόρµπου, στην Κρήτη θαρρείς και πέτυχε τέρµα ο Γιακουµάκης, στη Θεσσαλονίκη σαν να ήρθαν πέντε πρωταθλήµατα µαζεµένα. Τα χαµόγελα της Ρενάτας έγιναν χαµόγελα όλων. «Από την αρχή το αντιµετώπισα σαν γρίπη. Συνέχισα να ζω τη ζωή µου όπως πριν. Ολα είναι θέµα ψυχολογίας και πίστης. Πίστης στον εαυτό σου. Εγώ έχω δίπλα µου τους γονείς µου και την αδερφή µου και έναν υπέροχο σύντροφο που µε στήριξαν πάρα πολύ και δεν µιζέριασαν ποτέ.

Ο σύντροφός µου µου έλεγε συνέχεια “πάµε µπροστά, δυνατά”. Και αυτό κάναµε. Θέµα καλής ψυχολογίας, λοιπόν, όλα. Αυτό είναι ο εχθρός του. Το χαµόγελο» λέει στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» η Ρενάτα µε τρόπο αφοπλιστικό, που δεν αφήνει καµία αµφιβολία. Η Ρενάτα πέτυχε πολύ περισσότερα από το να νικήσει την «κακιά αρρώστια». Κατάφερε να δείξει στο ευρύ κοινό µια διαφορετική εικόνα των οπαδών.

Κόντρα στην αντίληψη πως είναι αιτία όλων των δεινών, φανέρωσε πως είναι παιδιά µε µπέσα και ψυχή. «Απλά πρέπει κάποιοι άνθρωποι να καταλάβουν ότι οι οπαδοί δεν είµαστε αυτά τα κωλόπαιδα που νοµίζουν. Είµαστε αλληλέγγυοι. Μαζί στη ζωή, απέναντι στα γήπεδα. Οι οπαδοί είµαστε ροµαντικοί άνθρωποι» λέει µε περηφάνια εκείνη που είναι κοµµάτι τους. Η ζωή της Ρενάτας είναι συνυφασµένη µε τον Πανιώνιο και τα γήπεδα. «Εµένα αυτό µε τρελαίνει: Ο Πανιώνιος» λέει και τα µάτια της γυαλίζουν.

Οι «πάνθηρες», οι οργανωµένοι του Πανιωνίου, είναι το σπίτι της. Και ας µην είναι σύνηθες να βλέπεις µια γυναίκα µέσα στον πυρήνα των οπαδών. «∆εν έχει διαφορά. Με αντιµετωπίζουν σαν ίση. Οπαδός εγώ, οπαδοί και εκείνοι. Είµαι από πολύ µικρή στους “πάνθηρες”. Είµαστε σαν αδέρφια. Με βοήθησαν πάρα πολύ χωρίς καν να το ζητήσω. Εµείς, οι φίλαθλοι του Πανιωνίου, είµαστε οικογένεια, οπότε δεν έχει διαφορά άντρας, γυναίκα». Βέβαια, όσα έκανε η Ρενάτα µόνο απλά δεν είναι. Οσα εκτυλίχθηκαν στα γήπεδα της χώρας για εκείνη ήταν µια νίκη ζωής. «Μου έδωσε µεγάλη δύναµη να συνεχίσω η αγάπη του κόσµου, που ήταν πολλή.

Από όλες τις οµάδες. Εβγαλαν πανό οι φίλοι µου από τον ΟΦΗ και οι φίλοι µου από τον ΑΟ Τρικάλων, αλλά και άγνωστοι οπαδοί του Αρη, µε τους οποίους δεν έχω επαφές. Καθαρά οπαδική αλληλεγγύη. Αλλά ξέρεις; Ετσι είναι οι σωστοί οπαδοί. Είµαστε old school». Πώς να χάσεις, Ρενάτα, µε τέτοια µυαλά; Πώς να µη νικήσει κάθε αντίπαλο µε τέτοιο χαµόγελο; Τα ερωτήµατα ρητορικά. Τις απαντήσεις τις διαβάσατε από µια γυναίκα που έχει καρδιά χιλίων ανδρών. Το µάθηµα ζωής που έδωσε αποτελεί οδηγό για όλους και τρανή απόδειξη της δύναµης του ανθρώπου και του αθλητισµού

Ρενάτακαρκίνος