Αθλητισμός|22.04.2019 15:30

Superleague: Τα σενάρια παραμονής για Αστέρα Τρίπολης, ΟΦΗ και ΠΑΣ Γιάννινα

Newsroom

Μία στροφή απέμεινε για το φινάλε του πρωταθλήματος και μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ και τη διαμόρφωση της πρώτης πεντάδας, εκκρεμεί η μάχη για την παραμονή στη Superleague. Και όπως φαίνεται η αγωνία θα κρατήσει μέχρι τέλους για τρεις ομάδες που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη.

Αντιθέτως, μετά το πέρας της 29ης αγωνιστικής ξεκαθάρισε οριστικά το τοπίο για την ΑΕΛ και την Ξάνθη, που μετά τις νίκες τους επί της ΑΕΚ και του Απόλλωνα, αντιστοίχως, εξασφάλισαν και μαθηματικά τη σωτηρία τους.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον Αστέρα Τρίπολης, τον ΟΦΗ και τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι οποίοι προσπαθούν να αποφύγουν τον υποβιβασμό κάτι που ήδη έχει συμβεί με τον Απόλλωνα Σμύρνης και τον Λεβαδειακό που από τη νέα σεζόν θα αγωνίζονται στη νεοσύστατη Superleague 2.

Ουσιαστικά μεταξύ των θέσεων 12-14, τουτέστιν Αστέρα, ΟΦΗ και ΠΑΣ, ο ένας θα παραμείνει στην κατηγορία, ο άλλος θα παίξει μπαράζ με τον δεύτερο της Football League για να σωθεί και ο τελευταίος θα υποβιβαστεί.

Η βαθμολογία στην ουρά

Η βαθμολογία στις τελευταίες θέσεις έχει ως εξής:

Τα παιχνίδια της 30ής αγωνιστικής

Ατρόμητος - ΟΦΗ

Αστέρας Τρίπολης - Πανιώνιος

ΠΑΣ Γιάννινα - ΠΑΟΚ

Γίνεται αντιληπτό ότι το πιο δύσκολο έργο το έχει ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος όχι μόνο βρίσκεται στη χειρότερη βαθμολογική θέση αλλά έχει να αντιμετωπίσει και τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ που κυνηγά τον αήττητο τίτλο. Και το πρόβλημα για τους Γιαννιώτες είναι πως δεν αρκούνται ούτε στην ισοπαλία. Δύο είναι τα ζητούμενα για τον ΠΑΣ λοιπόν: πρώτον, να νικήσει τον ΠΑΟΚ και δεύτερον, να χάσει ο ΟΦΗ από τον Ατρόμητο. Σε αυτή την περίπτωση θα πάει σε μπαράζ και θα υποβιβαστούν οι Κρητικοί. Ο ΠΑΣ δεν προλαβαίνει να σωθεί απευθείας καθώς υστερεί στην ισοβαθμία με τον Αστέρα.

Από εκεί και πέρα, ο ΟΦΗ αρκείται ακόμη και στην ισοπαλία για να αποφύγει τον απευθείας υποβιβασμό. Αν το καταφέρει με τον Ατρόμητο, δεν θα τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα του ΠΑΣ Γιάννινα με τον ΠΑΟΚ καθώς ακόμη και με νίκη του ΠΑΣ υπερτερεί στην ισοβαθμία. Οσο για την απευθείας παραμονή, θα πρέπει να νικήσει τον Ατρόμητο και να γκελάρει (ισοπαλία ή ήττα) ο Αστέρας στην έδρα του με τον Πανιώνιο. Αν οι Αρκάδες επικρατήσουν και ο ΟΦΗ δεν ηττηθεί τότε θα πάει σε μπαράζ παραμονής.

Η τριπλή ισοβαθμία

Για τον Αστέρα το ευτύχημα είναι πως δεν κινδυνεύει με απευθείας υποβιβασμό και πως στο χειρότερο σενάριο θα πάει σε μπαράζ. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μην νικήσει τον Πανιώνιο και να επικρατήσει ο ΟΦΗ του Ατρόμητο. Ακόμη και σε ήττα δική του και ισοπαλία του ΟΦΗ θα παραμείνει στην κατηγορία έχοντας το πλεονέκτημα στη μεταξύ τους ισοβαθμία.

Κι εδώ έρχεται και το υπαρκτό σενάριο της τριπλής ισοβαθμίας. Δηλαδή ήττα του Αστέρα που θα μείνει στους 30 βαθμούς, ισοπαλία του ΟΦΗ που θα πάει στους 30 βαθμούς και νίκη του ΠΑΣ που επίσης θα πάει στους 30 βαθμούς. Σε αυτό το δύσκολο αλλά όχι και απίθανο σενάριο και πάλι ο ΠΑΣ δεν ευνοείται που θα υποβιβαστεί απευθείας, ενώ ο ΟΦΗ θα παίξει μπαράζ και ο Αστέρας θα σωθεί.

ΠΑΣ ΓιάννιναΑστέρας ΤρίποληςΟΦΗποδόσφαιροSuperLeague