Αθλητισμός|25.04.2019 00:24

Premier League: Η Σίτι νίκησε (0-2) τη Γιουνάιτεντ και πάγωσε τη Λίβερπουλ

Γιάννης Σκόκας

Ηταν η πρώτη φορά που δεν υπήρξε οπαδός της Λίβερπουλ, ο οποίος να μην υποστήριζε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μέχρι τώρα αλλά και από τούδε και στο εξής θα ισχύει το αντίθετο. Σε τούτη την περίεργη βραδιά ωστόσο, οι κόκκινοι του Λίβερπουλ ήταν ολόψυχα με τους κόκκινους του Μάντσεστερ έστω κι αν η αντιπαλότητά τους είναι από εκείνες που στο ποδόσφαιρο χαρακτηρίζονται ως... αιώνιες.

Ακόμη και ο αρχηγός της Λίβερπουλ και αντί-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τζέιμς Μίλνερ, ο οποίος μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου ο πατέρας του ήταν φανατικός φίλος της Λιντς και μισούσε τους Κόκκινους Διαβόλους, δήλωσε παραμονές του ματς ότι για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή του επρόκειτο να υποστηρίξει τη Γιουνάιτεντ. Το ίδιο και ο άλλοτε αρχηγός των Ρεντς Τζέιμς Κάραχερ, ο οποίος μάλιστα φόρεσε ακόμη και τη φανέλα των Μπέμπηδων.

Οσο όμως κι αν οι της Λίβερπουλ επιθυμούσαν ένα δώρο της Γιουνάιτεντ απέναντι στη βασική τους αντίπαλο για την κατάκτηση του τίτλου της Premier League, Μάντσεστερ Σίτι, ούτε το... σύμπαν συνωμότησε, ούτε και η Γιουνάιτεντ για να γκελάρουν οι Πολίτες.

Η ανώτερη Σίτι έπαιξε όσο έπρεπε, εκμεταλλεύτηκε τις αδυναμίες της Γιουνάιτεντ, επικράτησε εύκολα με 2-0 στο Ολντ Τράφορντ χάρη στα γκολ του Μπερνάρντο Σίλβα και του Σανέ και έκανε το πλέον καθοριστικό βήμα για να διατηρήσει τα σκήπτρα στην Premiership.

Ξεπέρασε τη Λίβερπουλ στη βαθμολογία κατά έναν βαθμό (Σίτι 89, Λίβερπουλ 88) και πλέον εξαρτάται αποκλειστικά από εκείνη αν ο τίτλος θα παραμείνει δικός της. Εφόσον νικήσει Μπέρνλι (εκτός), Λέστερ (εντός) και Μπράιτον (εκτός) θα στεφθεί ξανά πρωταθλήτρια Αγγλίας αφήνοντας τη Λίβερπουλ να περιμένει ακόμη ένα χρόνο για να ξορκίσει την κατάρα που την κυνηγά επί 29 χρόνια...

Το ντέρμπι άρχισε εξαιρετικά και με τις δυο ομάδες να δείχνουν διάθεση για να κυνηγήσουν το γκολ. Ο ρυθμός ήταν γρήγορος κι η ένταση μεγάλη. Η Γιουνάιτεντ πίεσε για να σκοράρει, η Σίτι το ίδιο και μέχρι το 25' το παιχνίδι ήταν ενθουσιώδες. Σταδιακά όμως, και μέχρι το 43' υπήρξε μια απότομη πτώση στην απόδοση αμφότερων, δίχως να υπάρξει ουδεμία αξιοσημείωτη φάση. Τότε ήταν που η Σίτι έφτασε για πρώτη φορά πολύ κοντά στο γκολ όταν ο Στέρλινγκ έκανε τρεις διαδοχικές ντρίμπλες προτού νικηθεί από τον Ντε Χεά.

Το β' ημίχρονο άρχισε νωχελικά αλλά η Σίτι στο 54' κατόρθωσε να χτυπήσει εκεί που δεν το περίμενε η άμυνα της Γιουνάιτεντ. Ο Γκιουντογκάν πάσαρε στον Μπερνάρντο Σίλβα, ο οποίος έκανε την ατομική ενέργεια και σούταρε στην κλειστή γωνία του Ντε Χέα που είχε αργή αντίδραση. Το 0-1 προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στους φίλους των Πολιτών, ενώ και ο Πεπ Γκουαρδιόλα πανηγύρισε έντονα ένα τέρμα που έφερε πιο κοντά στον τίτλο τη Σίτι, που στην αμέσως επόμενη φάση είχε δοκάρι με τον Αγουέρο.

Η Γιουνάιτεντ προσπάθησε να αντιδράσει και τρία λεπτά αργότερα λίγο έλειψε να ισοφαρίσει, όμως ο Λίνγκαρντ κλότσησε αέρα μπροστά στο άδειο τέρμα της Σίτι. Κι αφού οι Σίτιζενς απέφυγαν την ισοφάριση, έχοντας βρει πλέον ανοιχτό γήπεδο, χτύπησαν τους Κόκκινους Διαβόλους στο 66' όταν ο Στέρλινγκ έβγαλε γρήγορα την αντεπίθεση, πάσαρε στον αμαρκάριστο Σανέ, ο οποίος κεραυνοβόλησε τον Ντε Χέα που και πάλι δεν έδρασε σωστά. Το 0-2 προκάλεσε ακόμη πιο έντονους πανηγυρισμούς στους Γαλάζιους καθώς ήταν πλέον φανερό πως το μεγαλύτερο εμπόδιο για το... repeat της Σίτι είχε ξεπεραστεί.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Σόλσκιερ): Ντε Χέα, Γιανγκ, Σμόλινγκ, Λίντελοφ, Σο, Νταρμιάν (82' Σάντσες), Φρεντ, Περέιρα (72' Λουκάκου), Πογκμπά, Λίνγκαρντ (82' Μαρσιάλ), Ράσφορντ.

Μάντσεστερ Σίτι (Γκουαρντιόλα): Εντερσον, Γουόκερ, Λαπόρτ, Κομπανί, Ζιντσένκο, Φερναντίνιο (51' Σανέ), Γκιουντογκάν (89'Ντανίλο), Νταβίντ Σίλβα, Μπερνάρντο Σίλβα, Στέρλινγκ, Αγουέρο (89' Ζεσούς).

Τα εναπομείναντα ματς της Λίβερπουλ

26/04/2019 Λίβερπουλ - Χάντερσφιλντ

04/05/2019 Νιούκαστλ - Λίβερπουλ

12/05/2019 Λίβερπουλ - Γουλβς

Τα εναπομείναντα ματς της Σίτι

28/04/2019 Μπέρνλι - Μάν. Σίτι

06/05/2019 Μάν. Σίτι - Λέστερ

12/05/2019 Μπράιτον - Μάν. Σίτι

Το γκολ του Μπερνάρντο Σίλβα

Το γκολ του Σανέ

Δείτε τα highlights του ντέρμπι

Τα σκληρά μαρκαρίσματα του α' ημιχρόνου

ποδόσφαιροPremier LeagueΜάντσεστερ ΣίτιΜάντσεστερ ΓιουνάιτεντΑγγλία