Αθλητισμός|27.04.2019 01:22

«Μας πρόδωσαν με το ντόπινγκ του Ντιέγκο» (vids)

Αλέξανδρος Λοθάνο

Εχουν περάσει 25 χρόνια από τότε, αλλά στην Αργεντινή δεν μπορούν να το ξεχάσουν. Στο Μουντιάλ των Ηνωμένων Πολιτειών, η εθνική ομάδα του Αλφιο Μπαζίλε, με ηγέτη τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, έδειχνε ικανή να διεκδικήσει το τρίτο παγκόσμιο στέμμα της ιστορίας της, μετά από αυτά του 1978 και του 1994.

Η «Αλμπισελέστε» ξεκίνησε εντυπωσιακά με το 4-0 επί της πρωτάρας Εθνικής Ελλάδας, το οποίο σφράγισε ο «Ντιεγκίτο» με ένα καταπληκτικό γκολ, το οποίο πανηγύρισε με μια… τρομακτική γκριμάτσα στην κάμερα.

Στο δεύτερο παιχνίδι, η Αργεντινή κάνει το «2 στα 2» με ζόρικη νίκη επί της επικίνδυνης Νιγηρίας (2-1), αλλά μια εικόνα επισκιάζει απόλυτα το αγωνιστικό κομμάτι: Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο, πιασμένος χέρι – χέρι (!) με μια νοσοκόμα, η οποία τον πήγε για έλεγχο αντιντόπινγκ.

Λίγες ημέρες αργότερα, έγινε γνωστό ότι ο Μαραντόνα βρέθηκε να έχει κάνει χρήση πέντε παράγωγων της εφεδρίνης, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 15 μηνών από την FIFA και, βεβαίως, αποβλήθηκε από την διοργάνωση.

«Μου έκοψαν τα πόδια» ήταν η θρυλική ατάκα του Ντιέγκο για την τιμωρία, η οποία διέλυσε ψυχολογικά την Αργεντινή. Στο τελευταίο ματς των ομίλων ηττήθηκε με 2-0 από την Βουλγαρία και, στην φάση των «16», αποκλείστηκε από την Ρουμανία του Γκεόργκι Χάτζι με 3-2.

 

«Ηταν η πιο μεγάλη απογοήτευση της ζωής μου. Για εμένα ήμασταν πρωταθλητές, είχαμε τα πάντα. Η ομάδα ήταν ενωμένη, δυνατή, με παίκτες σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η υπόθεση του Ντιέγκο μας σκότωσε, νιώσαμε προδομένοι» υποστήριξε ο επιθετικός Αμπέλ Μπάλμπο, ο οποίος έβαλε εμμέσως (πλην σαφώς) κατά του τότε προέδρου της αργεντίνικης ομοσπονδίας και αντιπροέδρου της διεθνούς ομοσπονδίας, Χούλιο Ουμπέρτο Γκροντόνα, ο οποίος πέθανε στις 30 Ιουλίου του 2014, σε ηλικία 82 ετών.

«Οποιος ξέρει την ιστορία του ποδοσφαίρου, ξέρει ποιος δεν υπερασπίστηκε τον Μαραντόνα. Για εμάς, κατά κάποιον τρόπο, ήταν σαν να μάθαμε ότι δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε στην διοργάνωση» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Μπάλμπο.

Ακόμα πιο δηκτικός ήταν ο παλαίμαχος αμυντικός Οσκαρ Ρουτζέρι, καλός φίλος του Μαραντόνα, ο οποίος πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, μετά την αποβολή του «Ντιεγκίτο».

«Τον Μαραντόνα τον παρέδωσαν. Δεν έχουμε αποδείξεις, αλλά διαφήμισαν το Μουντιάλ με τον Μαραντόνα και μετά τον έβγαλαν από την εικόνα. Εμείς ήμασταν πρωταθλητές, τους νικούσαμε όλους. Αφότου είδα τον τελικό Βραζιλία – Ιταλία (σ.σ. η Βραζιλία κατέκτησε το τρόπαιο στα πέναλτι, μετά από έναν μετριότατο τελικό που έληξε 0-0), θεωρώ ότι τους νικούσαμε όλους» είπε με την σειρά του ο Ρουτζέρι, αναφερόμενος ονομαστικά στον πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας.

«Ο Γκροντόνα ήταν συνεργός, απόλυτος. Δεν το υποπτευόμασταν, μιλούσαμε εσωτερικά με τον Ντιέγκο και κάθε βράδυ όλη η ομάδα ήταν στο πλευρό του, μέχρι που έφυγε. Εκείνος έκλαιγε όλο το βράδυ και όλες τις ημέρες. Τον παρέδωσαν, κάτι συνέβη εκεί. Η πολιτική πάντα είναι στην μέση» συμπλήρωσε.

ντόπινγκΝτιέγκο ΜαραντόναΜουντιάλποδόσφαιρο