Αθλητισμός|30.04.2019 12:08

Τελικός Κυπέλλου: Θέλει χωρίς κόσμο το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ ο Βασιλειάδης

Κώστας Γουλής

Στις πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Γιώργος Βασιλειάδης είχε επισηµάνει πως εφόσον το έκρινε απαραίτητο δεν θα δίσταζε να πάρει «ακραία» µέτρα για να διασφαλίσει την οµαλότητα και τη δηµόσια ασφάλεια και τάξη εν όψει του τελικού Κυπέλλου της 11ης Μαΐου ανάµεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Και καταπώς φαίνεται ο υφυπουργός Αθλητισµού θα περάσει σε ανάλογες «πράξεις», έχοντας αποφασίσει πλέον να διεξαχθεί χωρίς κόσµο στις εξέδρες του ΟΑΚΑ το τρίτο συνεχόµενο ραντεβού των «∆ικεφάλων» σε τελικό Κυπέλλου!

Από το βράδυ της Μ. Πέµπτης, όταν «κλείδωσε» το ζευγάρι του τελικού, ο Γ. Βασιλειάδης είχε συνεχόµενες επαφές µε την Αστυνοµία, στελέχη της Οµοσπονδίας και των οµάδων, και µετά τα όσα άκουσε, πήρε τις αποφάσεις του, τις οποίες και θα γνωστοποιήσει στη σύσκεψη για τα µέτρα ασφαλείας του τελικού, που θα πραγµατοποιηθεί το πρωί της Πέµπτης. Πηγές από το περιβάλλον του υφυπουργού ανέφεραν πως η Αστυνοµία τού έδωσε εγγυήσεις πως θα µπορέσει να διασφαλίσει την οµαλότητα εντός του Ολυµπιακού Σταδίου και στον περιβάλλοντα χώρο αυτού, µε µια σειρά από πολύ αυστηρά µέτρα ασφαλείας.

Ουδείς όµως µπορούσε να του εγγυηθεί το αντίστοιχο σε όλα τα υπόλοιπα ζητήµατα. Διότι το ζητούµενο για τον Γ. Βασιλειάδη δεν είναι µόνο τα «εντός» του ΟΑΚΑ, όσο η πιθανότητα για επεισόδια µέσα στην πόλη από την προηγούµενη µέρα του τελικού και ο κίνδυνος να γίνει η Αθήνα πεδίο... µάχης σε διάφορα σηµεία της. «Πόσω µάλλον από τη στιγµή που υπήρξαν πολύ αρνητικά σηµάδια µε όσα έγιναν στους τελικούς της τελευταίας διετίας, ενώ εδώ και καιρό ακούγονται ένα σωρό σενάρια για κίνδυνο προβοκάτσιας» ανέφεραν χαρακτηριστικά συνεργάτες του.

Ολα δείχνουν λοιπόν πως στη µεθαυριανή σύσκεψη ο Γ. Βασιλειάδης, αναλαµβάνοντας στον µέγιστο βαθµό το πολιτικό κόστος, θα µεταφέρει σε όλες τις πλευρές την απόφασή του να διεξαχθεί ο τελικός κεκλεισµένων των θυρών, µε έναν ελάχιστο αριθµό προσκλήσεων για τις δύο οµάδες. Είναι εις γνώση του πως οι οµάδες θα «αντιδράσουν», αν και άπαντες -όπως τόνιζαν από το περιβάλλον του- οφείλουν να καταλάβουν την κρισιµότητα της οµαλής διεξαγωγής του τελικού, τη στιγµή που εξακολουθεί να κρέµεται πάνω από το ελληνικό ποδόσφαιρο η... δαµόκλειος σπάθη του Grexit.

Διότι το συγκεκριµένο παιχνίδι θα αποτελέσει τεράστιο «crash test» για την περαιτέρω στάση των UEFA/FIFA προς το ποδόσφαιρο της χώρας µας. Το σενάριο του τελικού «κεκλεισµένων των θυρών» είναι λοιπόν αυτό που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες και πολύ δύσκολα θα υπάρξει «ανατροπή». Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έπεσε στο τραπέζι (και) η σκέψη να γίνει ο τελικός σε γήπεδο της περιφέρειας µόνο µε µαθητές στην εξέδρα, όµως δεν προχώρησε, πολύ απλά διότι αυτήν τη στιγµή δεν µπορεί να γίνει χρήση του VAR σε άλλο γήπεδο πλην του ΟΑΚΑ.

Κι αυτό, δηλαδή η εφαρµογή του VAR στον τελικό, είναι το δεύτερο άµεσο «στοίχηµα» της Πολιτείας. Ηδη όλα κινούνται πλέον προς αυτήν την κατεύθυνση και στη σύσκεψη της Πέµπτης ο Γ. Βασιλειάδης σκοπεύει να ανακοινώσει επίσηµα και τη χρήση του «Video Assistant Referee» στον τελικό ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, όπως είχε αποκαλύψει προ δύο εβδοµάδων το «ΕΘΝΟΣΠΟΡ». Μαζί µε µία άλλη, πολύ σηµαντική λεπτοµέρεια: Το παιχνίδι Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός, που θα πραγµατοποιηθεί την Κυριακή (5/5, 4 µ.µ.) και θα είναι το τελευταίο στο Ολυµπιακό Στάδιο πριν από τον τελικό, θα «χρησιµοποιηθεί» και ως «test event» για τη χρήση του VAR!

Αντιδρούν ΠΑΟ Κ και ΑΕΚ!

Αρνητικοί στο ενδεχόµενο να γίνει κεκλεισµένων των θυρών ο τελικός του Κυπέλλου της 11ης Μαΐου στο ΟΑΚΑ είναι τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και η ΑΕΚ, όπως τουλάχιστον διέρρεε και από τις δύο οµάδες το τελευταίο 24ωρο, όταν άρχισαν να βγαίνουν ολοένα και πιο έντονα προς τα έξω οι πληροφορίες για παιχνίδι µπροστά σε άδειες κερκίδες. Οι επιτελείς του ΠΑΟΚ τόνιζαν, εν όψει και της µεθαυριανής σύσκεψης για τα µέτρα ασφαλείας του ντέρµπι, πως η επιθυµία τους είναι να πραγµατοποιηθεί ο αγώνας παρουσία φιλάθλων, συµπληρώνοντας πως «...εµείς ούτε γνωρίζουµε ούτε θέλουµε να συζητήσουµε πιθανότητα διεξαγωγής του τελικού κεκλεισµένων των θυρών». Από την άλλη πλευρά οι άνθρωποι της ΑΕΚ υπογράµµιζαν πως «...οι ποδοσφαιρικοί αγώνες γίνονται µε κόσµο και είναι ξεκάθαρο ότι θέλουµε ο τελικός να γίνει µε κόσµο». Και συµπλήρωναν πως θα περιµένουν να δουν τι θα προκύψει απ’ τη σύσκεψη της Πέµπτης, υπενθυµίζοντας παράλληλα το αίτηµα της «κιτρινόµαυρης» ΠΑΕ για τελετουργικό πριν από τον τελικό στη µνήµη των θυµάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

ΠΑΟΚΚύπελλο ΕλλάδαςΑΕΚτελικός