Αθλητισμός|09.11.2018 12:18

ΑΕΚ: Κέρδος η ψυχολογία από το Champions League

Σταύρος Καζαντζόγλου

Λίγες ηµέρες µετά, έπειτα από την ήττα στο Μόναχο, στην ΑΕΚ τα πράγµατα δείχνουν σαφώς καλύτερα. Υπάρχει µεν προβληµατισµός για τη νέα αποτυχία, αλλά οι «κιτρινόµαυροι» µετρούν κέρδη αυτοπεποίθησης για τη συνέχεια.

Για την ΑΕΚ κρίνεται θετικά το ότι ανταποκρίθηκε αρκετά καλά στο κατά τεκµήριο δυσκολότερο τεστ της σεζόν. Ο Ουζουνίδης έδειξε ευελιξία, έφυγε από τα αγωνιστικά στερεότυπα που πορευόταν κατά τη διάρκεια της σεζόν. Για πρώτη φορά -δεν το έπραττε ούτε στον Παναθηναϊκό- εφήρµοσε σχήµα µε τρεις κεντρικούς αµυντικούς. «Οχύρωσε» την άµυνά του και µε τρεις χαφ, κατάφερε να περιορίσει σηµαντικά την επιθετικότητα της Μπάγερν.

Στα κέρδη της ΑΕΚ περιλαµβάνεται και η ατοµική απόδοση κάποιων παικτών, προεξάρχοντος του Αλεφ

Στα κέρδη της ΑΕΚ περιλαµβάνεται αναµφίβολα και η ατοµική απόδοση κάποιων παικτών, προεξάρχοντος του Αλεφ. Ο Βραζιλιάνος -όσο είχε δυνάµεις τουλάχιστον- πέτυχε να ενώσει τις γραµµές, να κρατά την µπάλα και έδειξε πως έχει προοπτικές. Εξαιρετικός ήταν έπειτα από καιρό και ο Σιµόες, καλοί οι Λαµπρόπουλος, Τσιγκρίνσκι, θετικό πρόσηµο για τον Μάνταλο.

Και τα κατά

Ωστόσο, µια ήττα δεν µπορεί να µην έχει «πλην». Ενισχύοντας την αµυντική γραµµή, ο Ουζουνίδης στέρησε από την ΑΕΚ κάθε προσπάθεια δηµιουργικότητας. Ισως µάλιστα άργησε να ρισκάρει και να ζητήσει κάτι περισσότερο από το παιχνίδι. Σε όλο το 90λεπτο του Μονάχου η ΑΕΚ είχε να παρουσιάσει την κεφαλιά του Λαµπρόπουλου στο ξεκίνηµα ως σηµαντικότερη στιγµή. Ενδεχοµένως αρκετά να ήταν διαφορετικά αν ο Πόνσε «µιλούσε» στα σηµαντικά παιχνίδια.

Ο Αργεντινός σκοράρει µε καλά ποσοστά σε µατς του µέσου όρου, αλλά δεν έχει δώσει στίγµα σε κάποιο από τα µεγάλα παιχνίδια που έχει δώσει µέχρι τώρα η ΑΕΚ. Ισως επειδή είναι παίκτης µε διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον Αραούχο και δεν είναι αυτός που θα δηµιουργήσει µόνος του φάσεις, αλλά περιµένει να τον βοηθήσει η οµάδα.

Τι πήρε και τι έχασε η ΑΕΚ στο Champions League

Στην ΑΕΚ, πάντως, είχαν και άλλα να τους απασχολούν. Οπως η διαιτησία του Σλοβένου Γιουνγκ, στον οποίο εξέφρασαν τα παράπονά τους ο Μαρίνος Ουζουνίδης και ο Νίκος Λυµπερόπουλος, τόσο για τη φάση του πέναλτι όσο και για κάποια ακόµα σφυρίγµατα. Παράλληλα, υπήρξε το -απίστευτο για επίπεδο Champions League- επεισόδιο του Τσόσιτς µε τον Χουλτ. Ο Σέρβος ενήργησε αντιεπαγγελµατικά, υπήρξε οµόθυµη κατακραυγή και ζήτησε συγγνώµη προκειµένου να σβήσει η φωτιά.

Οσα συνέβησαν στη Λισαβόνα επιτρέπουν στην ΑΕΚ να διατηρεί ελπίδες για ευρωπαϊκή συνέχεια µέσω Europa League, για τις αναµετρήσεις µε Αγιαξ και Μπενφίκα. Ειδικά από τη στιγµή που αναµένεται να είναι παρόντες ο Λιβάγια, που εξέτισε την ποινή του, αλλά και οι απόντες λόγω τραυµατισµού προχθές Μπακασέτας, Οικονόµου, Κλωναρίδης. Επί του παρόντος πάντως, η ΑΕΚ στρέφεται στο κυριακάτικο µατς µε τον Ατρόµητο, στο οποίο δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για να µην πάρει τους βαθµούς της νίκης.

Champions LeagueΑΕΚ