Αθλητισμός|23.08.2020 17:50

Euroleague: Ο «επισκέπτης» στο κλειστό κλαµπ των Final-4

Μενέλαος Σεβαστιάδης

Πλέον µιλάµε για ένα κλειστό κλαµπ µε προδιαγεγραµµένες παρουσίες κατά τα 3/4, µε το ενδιαφέρον να στρέφεται κάθε σεζόν στον... guest της παρέας. Συγκεκριµένα, τα φώτα είναι στραµµένα στον αυριανό νικητή του πέµπτου αγώνα της Εφες µε την Μπαρτσελόνα – το µοναδικό ζευγάρι που πήγε σε πέµπτο µατς για να ξεκαθαρίσει τους λογαριασµούς του και να συµπληρώσει τη γνωστή τριάδα.

Μετά τη Ρεάλ, που προκρίθηκε πρώτη µε 3-0 επί του Παναθηναϊκού, η Φενέρµπαχτσε και η ΤΣΣΚΑ ξεπέρασαν ανώδυνα τη µία εντός έδρας ήττα που γνώρισαν στα δύο πρώτα µατς, πηγαίνοντας σε Κάουνας και Βιτόρια, αντίστοιχα, και παίρνοντας την πρόκριση. Κάπως έτσι, για τρίτη συνεχόµενη σεζόν, αυτές οι τρεις οµάδες θα δώσουν το «παρών» στο Final-4, ενώ δύο από αυτές ήταν παρούσες και σε άλλα τρία την τελευταία επταετία. Πιο συγκεκριµένα, από τις 28 οµάδες οι οποίες θα ήταν οι περισσότερες δυνατές που θα µπορούσαν να έχουν συµµετάσχει στα επτά τελευταία Final-4, αυτές έχουν περιοριστεί στις 10!

Η ΤΣΣΚΑ και... οι άλλες

Η ΤΣΣΚΑ είναι µια ξεχωριστή κατηγορία, καθώς φτάνει µέχρι την τελική τετράδα για όγδοη συνεχόµενη σεζόν, έχοντας εννέα παρουσίες στα δέκα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, µε τον ∆ηµήτρη Ιτούδη στον πάγκο της έχει ένα απίστευτο σερί, µε 5/5 προκρίσεις. Και αν για την ΤΣΣΚΑ αυτή είναι µια ρουτίνα χρόνων, για τη Φενέρµπαχτσε η µετάβαση από την ανυποληψία στην ελίτ της Ευρώπης έχει δύο υπογραφές: του... αυτοκράτορα της διοργάνωσης Ζέλικο Οµπράντοβιτς και του Κώστα Σλούκα.

Ειδικότερα, ο Ελληνας διεθνής γκαρντ ετοιµάζεται για το πέµπτο συνεχόµενο Final-4 της καριέρας του (έβδοµο συνολικά), θα διεκδικήσει τον τέταρτο τίτλο του, ενώ δεν έχει αποκλειστεί ποτέ σε ηµιτελικό στις έξι προηγούµενες παρουσίες του! Η Ρεάλ, τέλος, ετοιµάζεται για το έβδοµο Final-4 στα τελευταία εννέα χρόνια. Φυσικά, έχει το πιο βαρύ έργο: αυτό της υπεράσπισης του τίτλου που κατέκτησε πέρυσι στο Βελιγράδι.

Είναι, λοιπόν, η Euroleague ένα κλειστό κλαµπ, όπως επιχειρούν να την κατηγορήσουν κάποιοι λόγω των µόνιµων παρουσιών στα Final-4; Θα µπορούσε να σταθεί ο χαρακτηρισµός, µε βάση τα εγγυηµένα συµβόλαια και, άρα, τις σταθερές παρουσίες σε όλη τη διάρκεια. ∆ιότι για το ποια οµάδα φτάνει στο τέρµα από τις 16, έπειτα από µια διαδικασία 30 αγώνων κανονικής περιόδου συν τα playoffs, προφανώς έχει να κάνει µε ποιότητα, βάθος, ρόστερ και, κατ' επέκταση, χρήµα. Μια µατιά στα ρόστερ αυτών των οµάδων και σε εκείνα των υπόλοιπων αρκεί για να εξηγήσει το φαινόµενο και να µη γίνονται αχρείαστες βαθυστόχαστες αναλύσεις

ΦενέρμπαχτσεEuroleagueΤΣΣΚΑ ΜόσχαςFinal 4