Αθλητισμός|01.05.2019 09:28

Champions League: Τα τρομερά μωρά του Αγιαξ νίκησαν 0-1 την Τότεναμ (vids)

Newsroom

Δίχως φόβο αλλά και με περίσσιο πάθος τα τρομερά μωρά του Αγιαξ έκαναν ξανά το θαύμα τους. Μετά τις εκτός έδρας νίκες και τις προκρίσεις επί της Ρεάλ Μαδρίτης (1-4) και της Γιουβέντους (1-2), χτύπησαν και στο Λονδίνο, όπου επικράτησαν 1-0 της Τότεναμ στον πρώτο ημιτελικό του Champions League. Ο Αίαντας νίκησε χάρη στο γκολ του εκπληκτικού Φαν ντε Μπέεκ στο 15' και παίζοντας εξαιρετική άμυνα στη συνέχεια της αναμέτρησης, κράτησε το πολύτιμο μηδέν και βρίσκεται πολύ κοντά στην επιστροφή σε τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το 1996. Αρκεί να ολοκληρώσει τη δουλειά στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» στη ρεβάνς της 8ης Μαΐου.

Ο Αγιαξ μπήκε στο παιχνίδι όπως ακριβώς μας έχει συνηθίσει απ' την αρχή της σεζόν: δυναμικά και με διάθεση να επιβάλλει τον ρυθμό του. Και το έκανε αμέσως, ασκώντας μεγάλη πίεση στην Τότεναμ που βρέθηκε νωρίς με την πλάτη στον τοίχο. Και μόλις στο 15' ο Αίαντας έδρασε καθώς έπειτα από μια μαγική κάθετη πάσα του Ζιγές, ο Φαν ντε Μπέεκ που είχε βγει σαν κρυφός επιθετικός -αν και μέσος- λειτούργησε άψογα ως στράικερ κάνοντας προσποίηση και πλασάροντας εξαιρετικά τον Γιορίς.

Ανοιξε το σκορ για τον Αγιαξ (0-1) κι έγινε μόλις ο τρίτος νεότερος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας στα ημιτελικά του Champions League. Το κατάφερε σε ηλικία 22 ετών και 12 ημέρων. Παράλληλα, ο Αγιαξ επιβεβαίωσε πως επιθετικά βρίσκει πάντοτε τον τρόπο για να σκοράρει: πέτυχε γκολ για 16η φορά σε 17 ευρωπαϊκά ματς εφέτος (μόνο στα προκριματικά με την Ντιναμό Κιέβου έμεινε στο μηδέν)! 

Και μέχρι το τέλος του ημιχρόνου ο ολλανδικός σύλλογος είχε τον απόλυτο έλεγχο δείχνοντας ότι δύσκολα θα χάσει τα κεκτημένα. Ωστόσο, στο δεύτερο 45λεπτο, η Τότεναμ αφυπνίστηκε κι έκανε την... εμφάνισή της στο γήπεδο. Σταδιακά άρχισε να αυξάνει την πίεσή της προς τον Αγιαξ, που έχασε μέτρα στο γήπεδο και κυρίως έχασε την κατοχή της μπάλας και τον έλεγχο του ρυθμού. Οι Λονδρέζοι προσπάθησαν, απείλησαν αλλά δίχως τους βασικούς γκολτζήδες τους, Κέιν και Σον, που έλειπαν λόγω τραυματισμού και τιμωρίας, αντιστοίχως, ήταν δύσκολο να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα.

Στο 78' πάντως ο Αγιαξ κόντρα στη ροή του ματς έφτασε πολύ κοντά στο 2-0 που θα τον έστελνε με το... ενάμισι πόδι στον τελικό. Ωστόσο ο Νέρες από πλάγια θέση έστειλε την μπάλα στο δοκάρι του Γιορίς.

Τότεναμ: Γιορίς, Τρίπιερ (80' Φόιθ), Ντάβινσον Σάντσες, Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν (38' Σισοκό), Ρόουζ (79' Ντέιβις), Βανιάμα, Ερικσεν, Ντέλε Αλι, Λούκας Μόουρα, Γιορέντε.

Αγιαξ: Ονανά, Φέλτμαν, Ντε Λιχτ, Φαν ντε Μπέεκ, Μπλιντ, Ταλιαφίκο, Σένε (65' Μαζραουί), Ντε Γιονγκ, Ζιγές (87' Χούντελααρ), Νέρες, Τάντιτς.

Δείτε το 0-1 του Φαν ντε Μπέεκ

Δείτε το δοκάρι του Νέρες

Η Τότεναμ είχε την ατυχία πέραν των απουσιών του Κέιν και του Σον αλλά και του γρήγορου γκολ που δέχθηκε, να χάσει και τον Βερτόνχεν λόγω τραυματισμού. Μάλιστα ο Βέλγος αμυντικός έφυγε υποβασταζόμενος από το γήπεδο και όντας ζαλισμένος στο 38'.

Δείτε τον σκληρό τραυματισμό του Βερτόνχεν

Δείτε τα highlights του αγώνα

Η ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι οπαδοί της Τότεναμ ήταν εντυπωσιακή πριν από τη σέντρα του ματς με χιλιάδες σημαιάκια, πλακάτ και μια θαυμάσια χωρογραφία.

Δείτε την ατμόσφαιρα στο Tottenham Stadium

ΑγιαξποδόσφαιροΤότεναμChampions League