Αθλητισμός|01.05.2019 19:46

Aπόφαση σταθμός του CAS: Η Σεμένια πρέπει να μειώσει την τεστοστερόνη της για να αγωνιστεί

Κώστας Ασημακόπουλος

Το διαιτητικό δικαστήριο (CAS) απέρριψε την προσφυγή της Kάστερ Σεμένια κατά της Διεθνούς Ένωσης Ομοσπονδιών Αθλητισμού (IAAF) σχετικά με τους νέους κανονισμούς που θέσπισε για την τεστοστερόνη.

Η νοτιοαφρικανή δρομέας μεσαίας απόστασης προσπάθησε να ακυρώσει την απόφαση της IAAF που θέτει όρια στις τιμές τις τεστοστερόνης διαχωρίζοντας τα δύο φύλα (αρσενικό και θηλυκό) προκειμένου να αγωνιστούν στις διεθνείς διοργανώσεις. H Σεμένια έχει περιθώριο επτά ημερών προκειμένου να δηλώσει εάν θα συμμετάσχει σε πρόγραμμα περιορισμού της τεστοστερόνης.

«Η ακεραιότητα του γυναικείου φύλου»

Με απόφαση που εξέδωσε σήμερα 1 Μαΐου 2019 το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) αναφέρει: «Με πλειοψηφία, η ομάδα CAS απέρριψε τα αιτήματα διαιτησίας, θεωρώντας ότι οι ενάγοντες δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι οι κανονισμοί της DSD σχετικά με την ανάπτυξη του φύλου ήταν" άκυρες ".

Η επιτροπή διαπίστωσε ότι οι κανονισμοί γύρω από τα άτομα DSD εισάγουν διακρίσεις, αλλά η πλειοψηφία της ειδικής ομάδας διαπίστωσε ότι, βάσει των αποδεικτικών στοιχείων που υπέβαλαν τα μέρη, μια τέτοια διάκριση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, ως εύλογο και αναλογικό μέσο για την επίτευξη του στόχου της IAAF να διατηρήσει την ακεραιότητα των γυναικείων αθλημάτων».


Δύο φορές ολυμπιονίκης των 800μ. η Σεμένια έχει μετρηθεί με υψηλούς δείκτες τεστοστερόνης που αγγίζουν τις τιμές του ανδρικούς φύλου δηλαδή από 7.7 έως 29.4 nmol / L τεστοστερόνης, όταν στις γυναίκες δεν ξεπερνάει το 1.7 nmol / L.

Η IAAF έχει λάβει τις σχετικές αποφάσεις από το Νοέμβριο του 2018 και σύμφωνα με αυτές οι τιμές τεστοστερόνης των γυναικών πρέπει να είναι κάτω από 5 nmοl / L.

Η απόφαση του IAAF να απαγορεύσει σε γυναίκες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης να ανταγωνίζονται βασίστηκε σε επιστημονική έρευνα που αποδεικνύει πως αθλήτριες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους.

Υπέρ της IAAF είχαν ταχθεί επώνυμες πολλές προσωπικότητες του παγκοσμίου στίβου όπως η Γιέλενα Ισινμπάγιεβα.

Πρέπει να μειώσει την τεστοστερόνη

Η Σεμένια θα μπορεί να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της IAAF στη Ντόχα το Σεπτέμβριο αφού προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία μείωσης της τεστοστερόνης.

Η IAAF με ανακοίνωση της έχει κάνει γνωστό πως όποιες αθλήτριες επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μείωσης της τεστοστερόνης πρέπει να ξεκινήσουν θεραπεία και να το δηλώσουν μέχρι τις 8 Μαΐου 2019, διαφορετικά δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διεθνείς διοργανώσεις στίβου.

Αυτές είναι οι τιμές

Να σημειωθεί πως το 99% των γυναικών έχει 0,12-1,79 nmol / L τεστοστερόνης στο σώμα τους - ενώ οι DSD όπως η Σεμένια βρίσκονται στην αρσενική περιοχή με τιμές που κυμαίνονται από 7.7 έως 29.4 nmol / L τεστοστερόνης.

«Ανοιξαν πάλι πληγές» στην κόντρα Σεμένια και IAAF για τον ορισμό των δύο φύλων

Γενετιστής βιολόγος προτείνει τη δημιουργία κατηγορίας «τρίτου φύλου» στον αθλητισμό!

τεστοστερόνηIAAFΚάστερ ΣεμένιαΣπορστίβος