Αθλητισμός|02.05.2019 14:21

Euroleague: Οι… Ελληνες των Final 4

Θοδωρής Φελάνης

Δημήτρης Ιτούδης και Κώστας Σλούκας θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας σε ένα ακόμη Final 4 (17-19 Μαΐου στην Βιτόρια) την ώρα που οι δυο ελληνικές ομάδες Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δείχνουν τα τελευταία χρόνια να έχουν χάσει τον δρόμο που οδηγεί στην τελική φάση της Euroleague.

Ο Ελληνας τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα βρεθεί στο Final 4 για πέμπτη συνεχόμενη φορά με τη ρωσική ομάδα (από το 2015 και έπειτα) κάτι που ελάχιστοι προπονητές στην Ευρώπη έχουν καταφέρει. Μέσα σε αυτούς βρίσκεται φυσικά και ο καλός φίλος του και κουμπάρος Ζέλικο Ομπράντοβιτς που επίσης μετράει 5 σερί προκρίσεις σε Final 4 με τη Φενέρμπαχτσε. Θυμίζουμε ότι οι δυο τους συνεργάσθηκαν για 13 χρόνια στον Παναθηναϊκό με τον οποίο κέρδισαν τα πάντα: 23 τίτλους (11 πρωταθλήματα Ελλάδος, 7 Κύπελλα Ελλάδος και 5 Ευρωλίγκες) μέχρι την αποχώρηση τους το καλοκαίρι του 2012.

Ο Δημήτρης Ιτούδης θα διεκδίκησει την κατάκτηση της δεύτερης Ευρωλίγκας μετά το 2016. Αν τα καταφέρει θα γίνει ο μοναδικός Έλληνας προπονητής με δεύτερη κούπα καθώς μια έχει κατακτήσει κι ο Γιώργος Μπαρτζώκας ενώ παρουσία σε Final 4 βέβαια έχουν και οι Π. Γιαννάκης, Γ. Ιωαννίδης και Γ. Σφαιρόπουλος, όλοι τους με τον Ολυμπιακό.

Πανευρωπαϊκά, μακράν σε σχέση με τους υπόλοιπους, ο προπονητής με τις περισσότερες επιτυχίες  είναι ο Ομπράντοβιτς που μετράει 9 Ευρωλίγκες και παρουσία σε 18 Final 4!

Ο Κώστας Σλούκας θα  δώσει το «παρών» για έβδομη φορά σε Final 4 της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο άλλες τρεις φορές. Δύο με τη φανέλα του Ολυμπιακού (με μικρότερο χρόνο συμμετοχής και ρόλο) και μια  με αυτή της Φενέρ. Αυτό μάλιστα θα είναι το πέμπτο συνεχόμενο Final 4 του Ελληνα διεθνή γκαρντ ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει αποκλειστεί ποτέ σε ημιτελικό στις προηγούμενες έξι παρουσίες του!

Οι Έλληνες παίκτες με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελική φάση της κορυφαίας διοργάνωσης παραμένουν οι Θοδωρής Παπαλουκάς και Φραγκίσκος Αλβέρτης που έχουν από εννιά. Οι Έλληνες παίκτες που έχουν καταφέρει να κατακτήσουν Ευρωλίγκα με ξένη ομάδα πλην του Σλούκα είναι οι: Παπαλουκάς (ΤΣΣΚΑ), Σχορτσιανίτης (Μακάμπι), Μπουρούσης (Ρεάλ), Ζήσης (ΤΣΣΚΑ), Κόμματος (Μακάμπι).

Κώστας ΣλούκαςΔημήτρης ΙτούδηςEuroleague