Αθλητισμός|03.05.2019 14:08

Παραολυμπιονίκης, φοιτήτρια Νομικής και… Παοκτσού

Θοδωρής Φελάνης

Μεταξύ των αθλητών που θα συμμετάσχουν στο μεγάλο δρομικό event Run Together που φιλοξενεί για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη την Κυριακή 5 Μαΐου στους χώρους της Διεθνούς Εκθεσης θα είναι και η παραολυμπιονίκης μας στο άλμα εις μήκος και άλμα εις τριπλούν  Στέλλα Σμαραγδή. Η Στέλλα ήρθε στον κόσμο το 1995 στην Θεσσαλονίκη και το γεγονός ότι γεννήθηκε με παράλυση του δεξιού άνω άκρου της (μαιευτική παράλυση εκ γενετής) δεν την εμπόδισε να κυνηγήσει τα όνειρα της καθώς διαγράφει ήδη μια σπουδαία καριέρα ως αθλήτρια ενώ παράλληλα σπουδάζει Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Δεν είναι πολύ εύκολο να συνδυάσεις πρωταθλητισμό με σπουδές. Υπάρχει βέβαια η άποψη που λέει πως "αν θέλεις πραγματικά κάτι μπορείς να το κάνεις" που είναι αλήθεια, όμως επίσης αλήθεια είναι πως πρέπει να στερηθείς και πολλά. Το 2016 που ήταν Ολυμπιακή χρονιά αναγκάστηκα για ένα διάστημα να αφήσω κάπως πίσω τη Νομική. Δίνω λίγα λίγα τα μαθήματα, πλέον είμαι στο πέμπτο έτος και πιστεύω ότι σύντομα θα πάρω το πτυχίο μου», λέει η 24χρονη πρωταθλήτρια που στο παρελθόν μετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και του Ρίο στο άλμα εις μήκος και στα 100 μέτρα.

Επίσης, έχει συμμετοχές σε τέσσερα Παγκόσμια πρωταθλήματα (2011,2013,2015,2017) και τρία Πανευρωπαϊκά (2014,2016,2018). Έχει τρία Πανευρωπαϊκά μετάλλια (δύο ασημένια και ένα χάλκινο) και είναι κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ του άλματος εις τριπλούν της κατηγορίας της. Επίσης το 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο ΠΣΑΤ καλύτερης Ελληνίδας αθλήτριας με αναπηρία.

«Αυτό το διάστημα προετοιμάζομαι για την πρώτη φάση του διασυλλογικού πρωταθλήματος ανοικτού στίβου που θα γίνει στο Καυτανζόγλειο. Αγωνίζομαι ταυτόχρονα και σε αγώνες αρτιμελών με την ομάδα του ΠΑΟΚ. Η προσοχή μου πιο μακροπρόθεσμα βρίσκεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει τον Νοέμβριο του 2019 στο Ντουμπάι. Έχουν ήδη βγει τα σχετικά όρια και πιστεύω πως είναι επιτεύξιμα. Αν τα καταφέρω, αυτό θα είναι το πέμπτο Παγκόσμιο στο οποίο μετέχω. Ένας ακόμη μεγαλύτερος στόχος για μένα είναι φυσικά η συμμετοχή μου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020», εξηγεί η Στέλλα.

Σχετικά με τα σωματεία στα οποία αγωνίζεται λέει: «Είμαι στον σύλλογο ΑΜΕΑ Ελπίδα, όπως και στον ΠΑΟΚ καθώς όπως εξήγησα μετέχω και σε αγώνες αρτιμελών. Στον ΠΑΟΚ είμαι από μικρή, το σπίτι μου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Τούμπα οπότε δεν θα μπορούσα παρά να δηλώνω Παοκτσού. Χαρήκαμε πολύ όλοι μας με την κατάκτηση του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος» λέει.

Όσο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ίδια και οι συναθλητές της δηλώνει: «Παλαιότερα το μεγαλύτερο πρόβλημα μας ήταν οι εγκαταστάσεις, πλέον σε ό,τι με αφορά προσωπικά μπορώ να πω ότι το Καυτανζόγλειο μετά τις αλλαγές που έγιναν το 2016 πληροί τις προδιαγραφές. Ένα θέμα υπάρχει βέβαια τον χειμώνα καθώς λείπει ο ανάλογος κλειστός χώρος, όμως το σπουδαιότερο για εμένα είναι το θέμα κάλυψης εξόδων αποκατάστασης μετά από τραυματισμούς.

Οι γιατροί, οι φυσιοθεραπείες, όλες αυτές οι λεπτομέρειες που ανεβάζουν το επίπεδο μιας προετοιμασίας αποτελούν απαραίτητες παροχές για όποιον κάνει πρωταθλητισμό. Προσπαθούμε μέσω χορηγών να καλύψουμε το κόστος. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω την εταιρεία «Saucony» για την στήριξη της».

Σχετικά με τη συμμετοχή της στο Run Together λέει: «Χαίρομαι που μετά από χρόνια αυτή η διοργάνωση έρχεται και στην πόλη μου. Θα συμμετάσχω με μεγάλη χαρά σε έναν αγώνα που απευθύνεται σε όλους όσους έχουν πάθος για το τρέξιμο και θέλουν να το μοιραστούν με αγαπημένα τους πρόσωπα. Μπορεί να το κάνει ο καθένας, ανεξάρτητα από τη φυσική του κατάσταση, τις επιδόσεις και την ηλικία κι αυτό είναι νομίζω πολύ καλό».

Θυμίζουμε ότι το RUN TOGETHER φέτος θα στηρίξει το Δημοτικό Βρεφοκομείο «Ο Άγιος Στυλιανός» καθώς  μέρος των εσόδων της διοργάνωσης να διατεθούν για τους σκοπούς του ιδρύματος.

Πρόγραμμα αγώνων

RUN TOGETHER THESSALONIKI - ΚΥΡΙΑΚΗ 5 MAIOY

08:30 – 10:00 Προσέλευση συμμετεχόντων, λειτουργία γραμματείας.

10:15 – 10:25 Τεχνικές Οδηγίες, προθέρμανση – διατάσεις από ομάδα γυμναστών.

10:30 Εκκίνηση Αγώνα Run Together 6χλμ.

10:33 Εκκίνηση Αγώνα Run Together 3χλμ.

10:50 – 11:25 Αποθεραπεία – διατάσεις από ομάδα γυμναστών.

11:30 Παιδικός αγώνας δρόμου 500μ

11:45 Τελετή βράβευσης / Κληρώσεις δώρων

12:30 Λήξη διοργάνωσης

Για περισσότερες πληροφορίες 

site: www.runtogether.gr  

facebook: web.facebook.com/RunTogetherGR/

instagram: www.instagram.com/runtogethergr/

ΠΑΟΚπαραολυμπιακοίΣτέλλα Σμαραγδή