Αθλητισμός|03.05.2019 20:47

ΑΕΚ: Το όνειρο που έγινε εφιάλτης (vid)

Σταύρος Καζαντζόγλου

Τα μηνύματα είναι θετικά. Κάθε πέρασμα από τη Νέα Φιλαδέλφεια, οι εικόνες που έρχονται από τα έργα, δείχνουν την πρόοδο που σημειώνεται για την επιστροφή της ΑΕΚ στο «σπίτι» της. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν, ότι η ΑΕΚ ετοιμάζεται να μπει ξανά στο φυσικό της χώρο τον Ιανουάριο του 2021. 18 ολόκληρα χρόνια, από τότε που η Νέα Φιλαδέλφεια παραδόθηκε στην ιστορία.

Είναι απίστευτο, πως όσα συνέβησαν μια μέρα σαν σήμερα του 2003 και έμοιαζαν με όνειρα, μετατράπηκαν σε εφιάλτη. Ο κόσμος που βρέθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια για τον…τελευταίο χορό – το ματς με τον Αρη, όπου η ΑΕΚ επικράτησε με 4-0 -  στο χώρο που φιλοξένησε τα «κιτρινόμαυρα» όνειρα από το 1930 έως και το 2003.

Οι προσδοκίες για άμεση κατασκευή του νέου γηπέδου ενόψει και των Ολυμπιακών αγώνων, αποδείχθηκαν φρούδες. Το σχέδιο του Γιάννη Γρανίτσα, προέδρου ΠΑΕ και Ερασιτεχνικής εκείνη την περίοδο, «κόλλησε» στο ΣτΕ και η ΑΕΚ έμεινε παρέα με τα συντρίμμια. Αμέσως μετά το φινάλε της αναμέτρησης, οπαδοί της ΑΕΚ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και πήραν ό,τι αναμνηστικό μπορούσαν από το αγαπημένο τους γήπεδο.

Τα εγκαίνια του γηπέδου της ΑΕΚ έγιναν στις 2 Νοεμβρίου του 1930, με αντίπαλο της ΑΕΚ τον Ολυμπιακό. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 2-2 χάρη στα τέρματα των Ηλιάσκου (3’ και 49’) και Ανδριανόπουλου (22’ και 60’). Το πρώτο επίσημο ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια, έγινε μία εβδομάδα αργότερα: στις 9 Νοεμβρίου 1930 εναντίον του Αθηναϊκού, όπου η ΑΕΚ επικράτησε με 3-0. Συνολικά, η ΑΕΚ έδωσε στη Νέα Φιλαδέλφεια 1.118 παιχνίδια. Από αυτά κέρδισε τα 856, αναδείχθηκε ισόπαλη στα 158, ενώ γνώρισε 104 ήττες.

ΑΕΚΝέα Φιλαδέλφειαποδόσφαιρογήπεδο