Αθλητισμός|03.05.2019 21:30

Mπάσκετ: Πρόεδρος της ΟΔΚΕ κατά διαιτητών!

Θοδωρής Φελάνης

Οι πρόεδροι συνδικαλιστικών φορέων συνήθως υπερασπίζονται με πάθος δικαιώματα των μελών τους. Στην περίπτωση της Ελληνικής διαιτησίας ο πρόεδρος της ΟΔΚΕ (Ομοσπονδία Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας) διαφωνεί ...οριζοντίως και καθέτως με τις ενέργειες συγκεκριμένων στελεχών της Ομοσπονδίας.

Οι διεθνείς ρέφερι Σπύρος Γκόντας και Γιάννης Φούφης  έχουν κινηθεί δικαστικά κατά της ΚΕΔ και της ΕΟΚ ζητώντας αποζημίωση αναφορικά με τους λόγους που δεν ορίζονται σε αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος παρά το γεγονός ότι έχουν δικαιωθεί (τελεσίδικα) μετά την προσφυγή τους στο ΑΣΕΑΔ.

Στην εξέλιξη της δικαστικής αυτής διαμάχης εμφανίσθηκε πρόσφατα ως μάρτυρας υπεράσπισης της ΚΕΔ ο πρόεδρος της ΟΔΚΕ Κωνσταντίνος Μπούσιας. Στη διάρκεια της ένορκης κατάθεσης όταν ρωτήθηκε αν λειτουργεί με την έγκριση του Δ.Σ. της ΟΔΚΕ απάντησε πως καταθέτει ως φυσικό πρόσωπο κι όχι ως πρόεδρος, κάτι που πρέπει να παραδεχθούμε πως αποτελεί  δικαίωμα του. Δικαίωμα βέβαια και του κάθε ανθρώπου είναι να διεκδικήσει τα νόμιμα συμφέροντα του ειδικά από την στιγμή που έχει δικαιωθεί από τα αρμόδια δικαστικά όργανα (ΑΣΕΑΔ).

Επίσης υποστήριξε πως η σύγκρουση μεταξύ Ευρωλίγκας και FIBA συνεχίζεται αναφέροντας πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Γκόντας και Φούφης δεν ορίζονται στην Α1. Την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι δυο άλλοι ρέφερι, οι Ηλίας Κορομηλάς και Πέτρος Παπαπέτρου παίζουν κανονικά στην Ευρωλίγκα και ταυτόχρονα  ορίζονται σε ματς του ελληνικού πρωταθλήματος.

Επίσης, ως πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των διαιτητών ενδεχομένως θα έπρεπε να γνωρίζει πως σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπήρξε παρόμοιος αποκλεισμός ρέφερι. Επίσης δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς κι από ποιο έγγραφο η συμμετοχή κάποιου διαιτητή στην Ευρωλίγκα βλάπτει τα συμφέροντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας.

Τέλος θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως η «ανεξαρτησία» της ΟΔΚΕ είναι κάτι …σχετικό καθώς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ορίζονται από την ΚΕΔ (αντί νόμιμης αμοιβής) ως κομισάριοι σε αγώνες ελληνικού πρωταθλήματος. Είναι νόμιμο όμως είναι και ηθικό;

Αξίζει να σημειωθεί πως από την πλευρά των κ.κ. Γκόντα και Φούφη κατέθεσαν ως μάρτυρες μεταξύ άλλων ο Λάζαρος Βορεάδης και ο Χρίστος Χριστοδούλου ενώ από την πλευρά της ΕΟΚ-ΚΕΔ κλήθηκαν πλην του κ. Μπούσια οι εν ενεργεία ρέφερι κ.κ. Παπαπέτρου και Η. Κορομηλάς.

διαιτησίαBasket Leagueμπάσκετ