Αθλητισμός|04.05.2019 20:12

To μωρό θαύμα που θέλει να σπάσει όλα τα ρεκόρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (vid)

Κώστας Ασημακόπουλος

Το σκέιτμπόρντινγκ, το καράτε, το θαλάσσιο σέρφινγκ και η αναρρίχηση είναι τα τέσσερα νέα αθλήματα που θα κάνουν ντεμπούτο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τοκιο το 2020 και μαζί τους θα φέρνουν νέους πρωταγωνιστές και επίδοξους Ολυμπιονίκες. Μεταξύ αυτών την 11χρονη Σκάι Μπράουν που είναι ήδη η μικρότερη σε ηλικία επαγγελματίας σκέιτερ και έχει βάλει στόχο να στρέψει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητα στο μεγάλο ραντεβού του Τόκιο.

Γεννημένη στο Μιγιαζάκι της Νότιας Ιαπωνίας έχει πάρει την βρετανική υπηκοότητα και έχει βάλει στόχο να γίνει η δεύτερη νεότερη γυναίκα Ολυμπιονίκης μετά την Ιταλίδα Λουιτζίνα Τζιαβότι που σε ηλικία μόλις 11 ετών και 301 ημερών συμμετείχε στην ομάδα που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στην ενόργανη γυμναστική το 1928 στο Άμστερνταμ.

Στο Τόκιο θα είναι 12 ετών και 12 ημερών

Η Σκάι Μπράουν έχει γεννηθεί στις 12 Ιουλίου 2008 και όταν θα αρχίσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο θα είναι 12 ετών και 12 ημερών. Η πρόκριση της με βάση τη παγκόσμια κατάταξη είναι σχεδόν σίγουρη και έχει βάλει στόχο ζωής να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο διεκδικώντας ακόμα και ένα μετάλλιο στην γενέτηρα της. Μάλιστα εάν τα καταφέρει θα γίνει η νεότερη Ολυμπιονίκης της Μεγάλης Βρετανίας σε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες σπάζοντας το ρεκόρ της κολυμβήτριας Μάρτζερι Χίλτον η οποία σε ηλικία 13 ετών και 43 ημερών αγωνίστηκε στα 200 μ. ελεύθερο και πεταλούδα στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ.

Το ρεκόρ του 10χρονου Λούνδρα

Ο νεότερος άνδρας που έχει κερδίσει Ολυμπιακό μετάλλιο είναι ο Έλληνας αθλητής της ενόργανης γυμναστικής Δημήτριος Λούνδρας που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο δίζυγο το 1896 στην Αθήνα σε ηλικία μόλις 10 ετών και 218 ημερών.

Το κορίτσι θαύμα έχει αφιερωθεί στο σκέιτμπόρντινγκ και έχει ήδη εξασφαλίσει τεράστια συμβόλαια με κορυφαίες εταιρίες, ενώ έχει αποκτήσει περισσότερους από 300.000 φίλους στο Instagram.

«Ας ελπίσουμε ότι θα προκριθώ στο Τόκιο. Το θέλω πολύ να είμαι εκεί. Είμαι μικρό κορίτσι και θέλω να δείξω σε όλα τα παιδιά πως μπορούν να καταφέρουν τα πάντα», είπε η Μπράουν σε πρόσφατη συνέντευξη της.

Από τα 4 χρόνια πάνω στη σανίδα

Ανέβηκε σε σκέιτμπόαρντ σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών και στα 7 της χρόνια έκανε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο. «Δεν έχει σημασία η ηλικία. Νιώθω πως μπορώ να κάνω τα πάντα», συμπλήρωσε. Η Μπράουν παραδέχτηκε πως αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στο αγαπημένο της άθλημα μόλις πληροφορήθηκε πως θα γίνει Ολυμπιακό άθλημα. Παρά τις τρομερές επιδόσεις της παραμένει παιδί και στον ελεύθερο χρόνο της παίζει με τις κούκλες της και συμπεριφέρεται σαν ένα παιδί Ε΄Δημοτικού (για τα ελληνικά δεδομένα).

Πριν λίγες ημέρες έκανε τους κριτές να τρίβουν τα μάτια τους με τα κατορθώματα της σε μεγάλη επαγγελματική διοργάνωση στην Εσθονία και σε μία ανάρτηση της έγραψε: «Να είστε γενναίοι, να είστε ισχυροί, να διασκεδάζετε και ότι κάνετε να το αγαπάτε».

«Εχουμε τα παιδιά σε βαμβάκι»

Η γιαπωνέζα μητέρας της Μιέκο και ο Αγγλος μπαμπάς της Στου είναι οι φύλακες άγγελοι του παιδιού και όπως λένε φροντίζουν παράλληλα να μην χάνει τα μαθήματα της στο σχολείο. «Ολοι οι γονείς θέλουν να τυλίγουν τα παιδιά τους μέσα σε βαμβάκι αλλά η Σκάι μας διδάσκει και μας πως τα παιδιά πρέπει να έχουν το χώρο και το χρόνο τους για να κάνουν  αυτά που θέλουν. Στην αρχή είχαμε επιφυλάξεις αλλά πλέον είμαστε δίπλα της για να πραγματοποιήσει κάθε αγωνιστικό στόχο», λένε οι γονείς της.

Το 2016 έγινε η νεώτερη νικήτρια της σειράς Vans United States Open Pro με αντιπάλους γυναίκες που είχαν μεγαλύτερη δύναμη αλλά η μικρή Μπράουν πήρε τον τίτλο μετά από σκληρές μάχες σε αγώνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Εσθονία, τη Σουηδία και τη Σιγκαπούρη. Πριν ένα μήνα έκλεψε την παράσταση στο Simple Sessions 2019 στην Εσθονία που της άνοιξε και την πρόταση να είναι εκπρόσωπος της Μ.Βρετανίας για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Κάνει και σερφ με τον αδελφό της

Η Σκάι δεν κάνει μόνο σκέιτμπόαρντ αλλά μαζί με το μικρότερο αδελφό της είναι εξαιρετικό δίδυμο σέρφερ. Μάλιστα στο «χορεύοντας με τα αστέρια» στις ΗΠΑ πήραν την πρώτη θέση με συναθλήτρια και την JT Τσερτς. «Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά μας ζουν σε έναν μαγικό κόσμο και αυτό προσπαθούμε να τους το διατηρήσουμε. Το βλέπουν όλο αυτό σαν παιχνίδι και δεν θέλουμε να τους το χαλάσουμε. Βέβαια έχουμε πολλές προσφορές σε χρήματα και πολυτέλεια αλλά προσπαθούμε να τα κρατήσουμε μακριά από αυτά», τόνισαν οι γονείς τους και παραδέχτηκαν πως τα κατορθώματα των παιδιών τους δίνουν και στους ίδιους δύναμη και τους κάνουν υπερήφανους. 

Ολυμπιακοί ΑγώνεςΤόκιοσκέιτμπορντΣπορΣκάι Μπράουν