Αθλητισμός|09.11.2018 23:42

Με την αύρα του Θανάση Αντετοκούνμπο ο ΠΑΟ υπέταξε τον Ολυμπιακό

Μενέλαος Σεβαστιάδης

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο νικητής του πρώτου «αιωνίου» ντέρμπι της χρονιάς, καθώς νίκησε με 93-80 τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για την 6η αγωνιστική της Euroleague να έρχεται με μεγάλη ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο και να έχει έναν μεγάλο πρωταγωνιστή.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο «ντύθηκε» πρωταγωνιστής σε μια βραδιά... καριέρας και ήταν αυτό που σε ένα από τα καλύτερα δεκάλεπτα που έχει παίξει ποτέ, αφύπνισε τον τελματωμένο στο πρώτο ημίχρονο Παναθηναϊκό και έβαλε φαρδιά -πλατιά την υπογραφή του στην εξέλιξη της αναμέτρησης. Ηταν τόσο έντονη η παρουσία του, που... σκέπασε και την καλύτερη παρουσία του Λούκας Λεκάβιτσιους (πρώτος σκόρερ) με τον Παναθηναϊκό, που συνοδεύτηκε και από ατομικό ρεκόρ πόντων.

Ο διπρόσωπος Ολυμπιακός ενίσχυσε τα ερωτηματικά για το αν... φτάνουν οι παίκτες του, αφού φάνηκε και πάλι ότι ο Μπλατ εμπιστεύεται έναν πολύ περιορισμένο, για τόσες πολλές υποχρεώσεις, αριθμό.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν σε όλη του τη διάρκεια υπόθεση του Ολυμπιακού. Ο Μπλατ δικαιώθηκε για την αρχική του έμπνευση με τον Τίμα δυάρι(!), σε μια πεντάδα με Σπανούλη και 4 ψηλούς. Οχι μόνο επειδή ο Λετονός εξελίχθηκε στον πλέον καθοριστικό παράγοντα, αλλά κι επειδή κατάφερε να «κρύψει» το καλάθι του Ολυμπιακού, γεμίζοντας με όγκο την ρακέτα και να κόψει τις συνεργασίες του αντιπάλου.

Το 2-13 στις ασίστ του ημιχρόνου ήταν ίσως ο πιο χαρακτηριστικός αριθμός για να εξηγήσει και το 41-48, αλλά και τη συνολική εικόνα. Ενας Παναθηναϊκός που εκνευριζόταν λεπτό με το λεπτό και δεν είχε συνεργασίες, περιμένοντας ατομικές λύσεις, αρχικά με τον Καλάθη και προς το τέλος του ημιχρόνου με τον Λεκάβιτσιους. Κι ένας Ολυμπιακός, με ισορροπία επιθέσεων και αποτελεσματικότητας τόσο από το ποστ με τον Πρίντεζη, όσο και από το τρίποντο (6/12 στο ημίχρονο), με τον απίστευτο Τίμα να έχει 4/4! Συνολικά πολύ καλύτερη ομαδική εικόνα για τους «ερυθρόλευκους» και δίκαιο προβάδισμα στου δρόμου τα μισά.

Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν ένα ταρακούνημα για να επανέλθει. Και αυτό είχε ονοματεπώνυμο: Θανάσης Αντετοκούνμπο. Εμοιαζε να είναι παντού, ειδικά στην άμυνα, όπου έκλεισαν οι χώροι. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε πλέον να ποστάρει και οι επιθέσεις του έγιναν απελπιστικά αργές, χωρίς κίνηση, με τον Σπανούλη να ξοδεύει τα δευτερόλεπτα για να πηγαίνει σε ατομικές ενέργειες, που όμως δεν του έβγαιναν.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, όμως, υπήρχε και μπροστά. Με 12 πόντους στην περίοδο, γύρισε το ματς μόνος του, όσο κι αν αυτό φαντάζει υπερβολικό. Το 67-57 στο 29' ήταν απόρροια επί μέρους σκορ 26-9 και το δεκάλεπτο έληξε με 67-62 και τον Παναθηναϊκό πλέον να είναι το αφεντικό.

Οι ρόλοι είχαν αντιστραφεί, με τον Παναθηναϊκό πλέον να βγάζει συνεργασίες και να έχει εύκολους πόντους και τον Ολυμπιακό να κρέμεται μόνο στην καλή επαφή του Πρίντεζη με το αντίπαλο καλάθι. Το παιχνίδι, βέβαια, είχε πάρει τον δρόμο του και γινόταν σαφές ότι δεν υπήρχε επιστροφή.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πασκουάλ): Τόμας 9(1), Λάνγκφορντ 3(1), Παπαγιάννης, Λάσμε 5, Παπαπέτρου 7(2), Παππάς 3, Γκιστ 10, Λεκάβιτσιους 17(3), Λοτζέσκι 10, Καλάθης 14(2), Αντετοκούνμπο 12, Μήτογλου 3.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπλατ): Ουίλιαμς- Γκος , Τουπάν 9(1), Σπανούλης 4, Τίμα 17(5), Μιλουτίνοφ 11, Βεζένκοφ 2, Πρίντεζης 26(1), Παπανικολάου 4, Μάντζαρης, Λεντέι 7.

ΟλυμπιακόςEuroleagueΠαναθηναϊκός