Αθλητισμός|07.05.2019 14:14

Μιλάνο και Στοκχόλμη θέλουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2026 αλλά δεν υπάρχει... ρεύμα! (vid)

Κώστας Ασημακόπουλος

Η Στοκχόλμη και το Μιλάνο παρουσίασαν στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τους φακέλους υποψηφιότητας για να φιλοξενήσουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026.

Η παρουσίαση των δύο υποψηφιοτήτων έγινε νωρίς σήμερα το πρωί στους προέδρους των Διεθνών Ομοσπονδιών Χειμερινών Αθλημάτων και των αξιωματούχων της ΔΟΕ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και οι δύο φάκελοι ήταν πλήρεις και «πειστικοί». Η υποψηφιότητα του Μιλάνου αναφέρει ως έδρα των αγώνων την πόλη Κορτίνα ντι Αμπρέτσο (Cortina d' Ampezzo) που θεωρείται η Μέκκα του ιταλικού βορρά στα χειμερινά σπορ.

Πρώτη η ελληνική σημαία

Μάλιστα η Κορτίνα ντι Αμπρέτσο είχε διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956. Δείτε σπάνιο βίντεο με την τελετή έναρξης εκείνων των αγώνων με την ελληνική σημαία να μπαίνει πρώτη στο Ολυμπιακό παγοδρόμιο.

«Παρουσιάστηκαν δύο πολύ καλές προτάσεις για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Χειμερινών αγώνων του 2026», είπε από το Gold Coast της Αυστραλιας ο ιταλοελβετός Gian-Franco Kasper πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκι (FIS).

 

Στις 24 Ιουνίου η απόφαση

Κάθε μία υποψηφιότητα έκανε 15λεπτη παρουσίαση και ακολούθησαν ερωτήσεις από τους αξιωματούχους της ΔΟΕ προς τους υποψήφιους διοργανωτές. Η τελική απόφαση για την πόλη που θα αναλάβει την διοργάνωση θα ληφθεί από την Ολομέλεια της ΔΟΕ στις 24 Ιουνίου 2019. Νωρίτερα οι δύο υποψήφιες πόλεις θα κάνουν αναλυτική παρουσίαση που θα παίξει και καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Πρόβλημα με το... ρεύμα η Στοκχόλμη

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Σουηδία σχετικά με την υποψηφιότητα της είναι η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας. Η χώρα έχει κάνει στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό έχει κλείσει πολλές ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Μέχρι στιγμής όμως η ζήτηση για ενέργεια είναι μεγαλύτερη από την προσφορά παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή πάρκων ανανεώσιμων πηγών με αποτέλεσμα το ζήτημα να αποτελεί τροχοπέδη στην υποψηφιότητα της.

ΣπορΔΟΕΧειμερινοί Ολυμπιακοί ΑγώνεςΣτοκχόλμηΚορτίνα ντι ΑμπρέτσοΜιλάνο