Αθλητισμός|08.05.2019 01:38

Champions League: Η Λίβερπουλ στον τελικό, η Μπαρτσελόνα το κάζο του αιώνα (vids)

Γιάννης Σκόκας

Και να που το πάθημα δεν γίνεται μάθημα. Και να που οι έδρες ενίοτε... παίζουν μπάλα. Και να που το ποδόσφαιρο μας αποδεικνύει καθημερινά πόσο απρόβλεπτο, πόσο συναρπαστικό και πόσο όμορφο είναι.

Η Μπαρτσελόνα του Ερνέστο Βαλβέρδε δεν διδάχτηκε από τον περυσινό αποκλεισμό από τη Ρόμα στην προημιτελική φάση του Champions League όταν ηττήθηκε 3-0 στη ρεβάνς της Ρώμης κι ενώ είχε νικήσει 4-1 στο Καμπ Νόου. Και η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, μολονότι πριν από μια εβδομάδα βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και με την κοινή γνώμη να την καταδικάζει σε πρόωρο αποκλεισμό χάρη στο 3-0 των Καταλανών, που ήταν έργο του σπουδαίου Λιονέλ Μέσι, εν τέλει απέδειξε ότι ήταν ικανή για μια ποδοσφαιρική ραψωδία, για μια ανεπανάληπτη πρόκριση σε τελικό για δεύτερη σερί σεζόν για μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στη σύγχρονη ιστορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων σε ημιτελικό.

Ο Μέσι και η παρέα του, ήταν φαντάσματα που περιφέρονταν στον αγωνιστικό χώρο του Ανφιλντ, λες και τους μάγεψε η αύρα της ιστορικής έδρας των Κόκκινων, ενώ την ίδια ώρα ο σύλλογος του Μερσεσάιντ, δίχως τον Σαλάχ και τον Φιρμίνο, έφτασε σε μια ασύλληπτη νίκη με 4-0 ανατρέποντας το σκορ του πρώτου αγώνα χάρη σε δύο γκολ του Οριγκί κι άλλα δύο του Βαϊνάλντουμ.

Αιφνιδιασμός από τα αποδυτήρια

Το παιχνίδι άρχισε ιδανικά για τη Λίβερπουλ, που εκμεταλλευόμενη την ώθηση που δίνει το Ανφιλντ σε τέτοιες σημαντικές βραδιές, αιφνιδίασε την Μπαρτσελόνα. Η πίεση των Κόκκινων έπιασε τόπο, η μπάλα έφτασε μέσα στην περιοχή, όπου ο Χέντερσον σούταρε, ο Τερ Στέγκεν απέκρουσε αλλά ο επερχόμενος Οριγκί πλάσαρε εύστοχα σε άδειο τέρμα ανοίγοντας το σκορ και κυρίως δίνοντας στους συμπαίκτες του και στην εξέδρα την πίστη της ανατροπής...

Δείτε το 1-0 της Λίβερπουλ:

Τρία λεπτά αργότερα, στο 10', η Λίβερπουλ ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή του Μανέ από τον Σέρτζι Ρομπέρτο αλλά ο Τσακίρ που ήταν κοντά στη φάση έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Δείτε το πέναλτι που ζήτησε η Λίβερπουλ:

Είχε Αλισον στα δοκάρια

Η Μπαρτσελόνα προσπάθησε να αντεπιτεθεί και να απαντήσει. Βρήκε χώρους καθώς η Λίβερπουλ ανοίχτηκε περισσότερο κυνηγώντας κι άλλο γκολ. Για καλή της τύχη ωστόσο ο Αλισον βρέθηκε σε καταπληκτική βραδιά υψώνοντας απαγορευτικό σε κάθε φιλόδοξη προσπάθεια των Μπλαουγκράνα.

Δείτε μια από τις επεμβάσεις του Αλισον:

Η καθοριστική αλλαγή

Το ημίχρονο βρήκε τη Λίβερπουλ στο 1-0 επιζητώντας πλέον ένα γρήγορο γκολ προκειμένου να ξαναμπεί για τα καλά στο κυνήγι της πρόκρισης. Η είσοδος του Βαϊνάλντουμ στο παιχνίδι στο 46' ήταν η καθοριστική κίνηση του Κλοπ που άλλαξε τις ισορροπίες: ο Ολλανδός, αρχικά στο 54' «έγραψε» το 2-0 με θαυμάσιο πλασέ μέσα από την περιοχή έπειτα από κλέψιμο και ασίστ του Αλεξάντερ Αρνολντ και εν συνεχεία, μόλις δύο λεπτά αργότερα (56') με καταπληκτική κεφαλιά μετά από σέντρα του Σακίρι, ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα (3-0).

Δείτε το 2-0 του Βαϊνάλντουμ:

Δείτε το 3-0 του Βαϊνάλντουμ:

Και το ποδοσφαιρικό έπος της Λίβερπουλ συνεχίστηκε. Στο 79' ο Αλεξάντερ Αρνολντ έπιασε στον ύπνο την άμυνα της Μπαρτσελόνα που ήταν εντελώς ανοργάνωτη σε μια εκτέλεση κόρνερ. Πάσαρε γρήγορα στον αμαρκάριστο Οριγκί, ο οποίος σαν σε προπόνηση πλάσαρε εύστοχα πετυχαίνοντας το 4-0.

Δείτε το 4-0 του Οριγκί:

Τα επόμενα λεπτά κύλησαν με άγχος αλλά και με πειθαρχία για τη Λίβερπουλ που δεν απειλήθηκε ούτε στιγμή από την αποσβολωμένη Μπαρτσελόνα του ανύπαρκτου επί 90 λεπτά Λιονέλ Μέσι. Οσο καθοριστικός ήταν ο Αργεντινός σουπερστάρ στο πρώτο παιχνίδι άλλο τόσο αρνητικό ρόλο έπαιξε στη ρεβάνς καθώς η κακή του απόδοση συμπαρέσυρε ολόκληρη την Μπαρτσελόνα που απέτυχε στο ευρωπαϊκό ταξίδι της. Η αποτυχία της Μπαρτσελόνα ωστόσο, σήμανε την επιτυχία της Λίβερπουλ, σε μια απ' τις σπουδαιότερες βραδιές στην ιστορία της...

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Αλισον, Αλεξάντερ-Αρνολντ, Φαν Ντάικ, Ματίπ, Ρόμπερτσον (46' Βαϊνάλντουμ), Χέντερσον, Μίλνερ, Φαμπίνιο, Σακίρι (90' Στάριτζ), Μανέ, Οριγκί (85' Γκόμεζ).

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Τερ Στέγκεν, Σέρτζι Ρομπέρτο, Πικέ, Λανγκλέ, Τζόρντι Αλμπα, Βιδάλ (75' Αρτούρ), Ράκιτιτς (81' Μάλκομ), Μπουσκέτς, Μέσι, Σουάρες, Κoουτίνιο (60' Σεμέδο).

Μαγική ατμόσφαιρα στο Ανφιλντ

Πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος του ημιτελικού οι οπαδοί της Λίβερπουλ δημιούργησαν μια μαγική ατμόσφαιρα, όπως συνηθίζουν, ιδίως στις μεγάλες ποδοσφαιρικές βραδιές του συλλόγου.

Δείτε την καταπληκτική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι οπαδοί της Λίβερπουλ

Δείτε τα highlights του αγώνα:

ΜπαρτσελόναποδόσφαιροChampions LeagueΛίβερπουλ