Αθλητισμός|09.05.2019 01:12

Champions League: Επος της Τότεναμ με συγκλονιστική ανατροπή επί του Αγιαξ (2-3)

Γιάννης Σκόκας

Τι μαγικό διήμερο, τι καταπληκτικό ποδόσφαιρο, τι συναρπαστικά παιχνίδια; Η μαγεία της... στρογγυλής θεάς και του Champions League συμπυκνωμένη σε δύο ποδοσφαιρικά 90λεπτα απόλυτης απόλαυσης. Το βράδυ της Τρίτης (7/5) ήταν η επική νίκη-πρόκριση της Λίβερπουλ επί της Μπαρτσελόνα με 4-0 στο Ανφιλντ και ένα εικοσιτετράωρο αργότερα ήρθε η συγκλονιστική και συνάμα ιστορική πρόκριση της φοβερής Τότεναμ σε τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης για πρώτη φορά από καταβολής Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Εκεί, την 1η Ιουνίου στο Wanda Metropolitano της Μαδρίτης, ο λονδρέζικος σύλλογος θα βρει απέναντί του την εκπληκτική Λίβερπουλ, σε ένα σπουδαίο συναπάντημα, σε έναν μεγάλο εμφύλιο δύο αγγλικών συλλόγων.

Τα τρομερά μωρά του Αίαντα προηγήθηκαν στο σκορ 2-0 και άγγιξαν το όνειρο χάρη στα γκολ του Ντε Λιχτ στο 5' και του Ζιγιές στο 35' αλλά η ψυχωμένη Τότεναμ του μαέστρου Μαουρίτσιο Ποτσετίνο απάντησε με δύο γρήγορα τέρματα του Μόουρα στο 55' και στο 59'. Το 2-0 έγινε 2-2 και ο man of the match Βραζιλιάνος ολοκλήρωσε την ραψωδία του γράφοντας το αδιανόητο 2-3 με γκολ στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων! 

Ιδανικό ξεκίνημα

Το ξεκίνημα του Αγιαξ στο ματς ήταν ιδανικό καθώς μόλις στο 5' πήρε προβάδισμα στο σκορ. Ο Σένε εκτέλεσε το κόρνερ και ο 19χρονος αρχηγός Ντε Λιχτ με ένα εντυπωσιακό άλμα κυριάρχησε στον αέρα και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Γιορίς πετυχαίνοντας το 1-0.

Δείτε το 1-0 του Αγιαξ:

Κι όμως το παιχνίδι ενδεχομένως θα είχε διαφορετική τροπή από πιο νωρίς αν η Τότεναμ απαντούσε άμεσα. Και είχε την ευκαιρία να το κάνει στο 6' όταν ο Σον κινήθηκε από την αριστερή πλευρά, μπήκε στην περιοχή από πλάγια αλλά του σουτ-σέντρα που έκανε κατέληξε στο δοκάρι, ενώ ο Ερικσεν στη συνέχεια δεν μπόρεσε να πλασάρει στα δίχτυα.

Δείτε το δοκάρι του Σον:

Η Τότεναμ δεν τα παράτησε και συνέχισε την προσπάθεια για να πετύχει ένα γκολ που θα την έβαζε στο παιχνίδι της ανατροπής. Μάλιστα, πλησίασε στην επίτευξη του στόχου στο 23' και στο 24' με τον Σον και τον Ερικσεν, αντιστοίχως, οι οποίοι όμως δεν μπόρεσαν να σκοράρουν. Κι αφού ο Αγιαξ γλίτωσε την ισοφάριση σε τρεις περιπτώσεις, αρχικά έριξε μια προειδοποιητική βολή στο 30' όταν του σουτ του Τάντιτς κατέληξε ελάχιστα άουτ και εν συνεχεία προκάλεσε ένα δεύτερο πολύ πιο ισχυρό πλήγμα στους Λονδρέζους.

Στο 35' σε μια αντεπίθεση για σεμινάριο, ο Ντε Μπέεκ και ο Τάντιτς πίεσαν και έκλεψαν την μπάλα στη μεσαία γραμμή, ο πρώτος τράβηξε πάνω τους δύο αντιπάλους και άνοιξε το παιχνίδι στον δεύτερο που κινείτο στην αριστερή πλευρά. Παράλληλα, τρεις παίκτες του Αιαντα πάτησαν περιοχή με τον Σέρβο να στρώνει στον επερχόμενο Ζιγιές, ο οποίος με θαυμάσιο τελείωμα έγραψε το 2-0.

Δείτε το 2-0 του Αγιαξ:

Η Τότεναμ παρέμεινε μάχιμη παρά τον... διαφαινόμενο αποκλεισμό, και με γκολ του Μόουρα στο 55' έπειτα από ταχύτατη αντεπίθεση και γρήγορη εναλλαγή της μπάλας, μείωσε σε 2-1 ανακτώντας μέρος της αυτοπεποίθησής της αλλά και της πίστης για ένα... μεγάλο ποδοσφαιρικό θαύμα. Καταλυτική πάντως υπήρξε η αλλαγή που έκανε ο Ποτσετίνο στο ημίχρονο, ρίχνοντας στο γήπεδο τον εξαιρετικό Γιορέντε. 

Δείτε το 2-1 της Τότεναμ:

Προτού καλά καλά κι οι ίδιοι οι παίκτες της Τότεναμ συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να κάνουν την ανατροπή, προέκυψε το δεύτερο γκολ του Μόουρα στο 59' για να τους το καταδείξει. Επειτα από σέντρα του Τρίπιερ, ο Γιορέντε σούταρε ο Ονάνα απέκρουσε εντυπωσιακά αλλά σε μια ανεξήγητη ασυνεννοησία με τον Σένε, αμφότεροι κατόρθωσαν να χάσουν την μπάλα που κατέληξε στον Βραζιλιάνο, ο οποίος με ψυχραιμία έστειλε την μπάλα στα δίχτυα ισοφαρίζοντας σε 2-2.

Δείτε το 2-2 της Τότεναμ:

Εκτοτε το παιχνίδι έγινε εξαιρετικά απρόβλεπτο καθώς σχεδόν κάθε προσπάθεια, κάθε φάση, κάθε αντεπίθεση... μύριζε γκολ. Μεταξύ των πολλών απειλητικών προσπαθειών που έγιναν, ο Αγιαξ είχε δοκάρι με τον Ζιγιές στο 79', ενώ η Τότεναμ απάντησε με ανεπανάληπτη διπλή χαμένη ευκαιρία με τον Φερτόνχεν στο 87'.

Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι ο Αγιαξ θα έπαιρνε το εισιτήριο για τον τελικό για πρώτη φορά έπειτα από 23 χρόνια (1996), ήρθε ο εκπληκτικός Μόουρα με ένα τρίτο γκολ στις καθυστερήσεις για να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε μια σπουδαία νίκη-πρόκριση που φέρνει την Τότεναμ για πρώτη φορά σε τελικό του Champions League.

Τι μαγική βραδιά...

Δείτε το 2-3 της Τότεναμ:

:

ΑΓΙΑΞ: Ονάνα, Μαζραουί, Μπλιντ, Ντε Λιχτ, Ταλιαφίκο, Ντε Γιόνγκ, Ζιγιές, Σένε (59' Φέλτμαν), Φαν ντε Μπέεκ (90' Μαγκαλάν), Τάντιτς, Ντόλμπεργκ (67' Σίνκγκράβεν).

ΤΟΤΕΝΑΜ: Γιορίς, Τρίπιερ (81 Λαμέλα), Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Ρόουζ (82' Ντέιβις), Βανιάμα (46' Γιορέντε), Σισοκό, Ερικσεν, Ντέλε Αλι, Μόουρα, Σον.

Δείτε τα highlights του αγώνα:

Καταπληκτική ατμόσφαιρα

Το πάρτι στη Γιόχαν Κρόιφ Αρένα είχε στηθεί αρκετή ώρα προτού αρχίσει το ματς, ενώ λίγο πριν από τη σέντρα οι φίλοι του Αγιαξ δημιούργησαν ακόμη πιο εντυπωσιακή ατμόσφαιρα με μια εξαιρετική χορογραφία κρατώντας σημαιάκια με τα χρώματα της ομάδας.

Δείτε την καταπληκτική ατμόσφαιρα στη Γιόχαν Κρόιφ Αρένα:

Περίπου δύο ώρες πριν από την έναρξη του παιχνιδιού χιλιάδες οπαδοί του Αγιαξ βρίσκονταν έξω από τα αποδυτήρια προκειμένου να υποδεχτούν και να αποθεώσουν την αποστολή της ολλανδικής ομάδας. 

Δείτε εντυπωσιακά εναέρια πλάνα πριν από τη σέντρα:

ΤότεναμποδόσφαιροΑγιαξChampions League