Αθλητισμός|09.05.2019 01:40

Παναθηναϊκός: Όλο το παρασκήνιο του «reload» για Βοτανικό!

Κώστας Γουλής

Μέσα στον… κακό χαμό, που γίνεται τις τελευταίες ημέρες στο ελληνικό μπάσκετ, με τελευταίο «επεισόδιο» την απόφαση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός να μην κατέβει στον αγώνα με την Κύμη το απόγευμα της Τετάρτης (8/5), υπήρξε και μία τοποθέτηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, που έβαλε… φωτιές και στο γηπεδικό ζήτημα των «πράσινων», επαναφέροντας στο προσκήνιο το «πρότζεκτ Βοτανικός».

«Εδώ και 15 μέρες περίπου έχω προαναγγείλει μία συνέντευξη Τύπου. Θα παρουσίαζα πλάνο για ενιαίο και αδιαίρετο Παναθηναϊκό (σ.σ. διευκρίνισε ακολούθως πως εννοεί ΠΑΕ-ΚΑΕ-Ερασιτέχνη), έχοντας το δικό του γήπεδο και μια τεράστια βάση φιλάθλων. Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, ώστε να γίνει ο Παναθηναϊκός ξανά πρωταγωνιστής παντού, όχι μόνο στο μπάσκετ. Τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες υπό την ανοχή των φορέων και των αρχών, με έχουν κάνει να έχω δεύτερες σκέψεις για το αν πρέπει να το προχωρήσω. Περιμένω να δω πώς θα πράξουν οι υπεύθυνοι και αν θα τηρηθούν οι νόμοι και οι κανονισμοί και τότε θα τοποθετηθώ πιο συγκεκριμένα.

Εδώ νομιμοποιείται η ανομία. Αυτό δεν μπορεί να περάσει. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να είναι παρατηρητής σε κάτι τέτοιο. Έχουμε τοποθετηθεί μέσω της ανακοίνωσής μας», ήταν η εισαγωγική τοποθέτηση του διοικητικού ηγέτη της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, στην οποία συμπεριέλαβε και τον εκνευρισμό του για όσα έγιναν στην υπόθεση Αναστασόπουλου και πρόσθεσε: «Ένας τεράστιος σύλλογος πρέπει να έχει το δικό του γήπεδο. Βλέπουμε τις καθυστερήσεις στο Athens Alive. Ενδεχομένως να πάρει παραπάνω χρόνο από ότι υπολογίζαμε αρχικά ή από ότι μας είχαν πει.  Είμαστε σε συζητήσεις για νέες λύσεις. Ο σύλλογος είναι πάνω από όλα, οφείλουμε να δούμε το καλό του συλλόγου. Έχουν γίνει αρχικές επαφές με την κυβέρνηση για τον Βοτανικό. Φαίνεται να είναι η πιο εφικτή και γρήγορη λύση. Θέλει κάποιες αλλαγές, για να μπορέσει να υπάρξει και ένα γήπεδο μπάσκετ. Εφόσον γίνουν όλα τα υπόλοιπα και τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι οι υπεύθυνοι για όσα βλέπουμε σήμερα, ο Παναθηναϊκός θα μεγαλουργήσει. Είχα πει ότι θα κάνω συνέντευξη Τύπου. Υπάρχουν κάποια δεδομένα και κάποια προαπαιτούμενα. Η κυβέρνηση πρέπει να διορθώσει αυτή την ανισότητα. Η ΑΕΚ φτιάχνει γήπεδο, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός έχουν. Έχουν όλοι γήπεδο, εκτός από τον Παναθηναϊκό. Για να αναλογιστούμε και ως Παναθηναϊκοί τις ευθύνες μας, δεν νοείται να μην είναι γεμάτα τα γήπεδα στον Ερασιτέχνη. Θα πρέπει ο κόσμος να αγκαλιάσει την προσπάθεια. Τότε και μόνο τότε θα προχωρήσουμε για ένα μεγάλο σχέδιο, που θα κάνει τον Παναθηναϊκό πρωταγωνιστή σε όλα τα σπορ».

Δεν είναι «τρικ» ή «πυροτέχνημα»

Αυτό ήταν το συνολικό σχόλιο του Δ. Γιαννακόπουλου, το απόγευμα της Τετάρτης (8/5). Πάμε τώρα στο δια ταύτα και στη Νο1 «απορία» όλων των φίλων του Παναθηναϊκού, όταν διάβασαν ή άκουσαν τις δηλώσεις του ισχυρού άνδρα του Ερασιτέχνη και του μπασκετικού «τριφυλλιού». «Εχει “βάση” όλο αυτό ή πρόκειται για επικοινωνιακό “τρικ” ή “φωτοβολίδα”;».

Οι πληροφορίες του ethnos.gr είναι ξεκάθαρες κι απόλυτες πως δεν πρόκειται για… πυροτέχνημα, αλλά για ένα θέμα πέρα για πέρα υπαρκτό, το οποίο έχει πολύ παρασκήνιο και προεκτάσεις που δεν έχουν δει ακόμη σε απόλυτο βαθμό το φως της δημοσιότητας. Η όλη διαδικασία «τρέχει» ουσιαστικά εδώ και ένα τρίμηνο, μολονότι μέχρι σήμερα δεν είχε βγει προς τα έξω. Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση -που ψάχνει τρόπους για να βρεθεί συνολική λύση στο γηπεδικό θέμα του Παναθηναϊκού- έβαλε ξανά (μετά από χρόνια) στο τραπέζι (και) το «πρότζεκτ Βοτανικός». Αρχικά ως ένα «Plan Β», πίσω απ’ το «Athens Alive» που καθυστερούσε (και καθυστερεί) ως προς τη νομική του «θωράκιση». Οσο όμως περνούσαν οι μέρες, τόσο άρχιζε να κερδίζει «πόντους» στην όλη κουβέντα ο Βοτανικός. Και η πλευρά του Δ. Γιαννακόπουλου, μολονότι αρχικά δεν «ψηνόταν» στην ιδέα της «Διπλής Ανάπλασης», από ένα σημείο και μετά άρχισε να το συζητάει.

Το εμπορικό κέντρο και η «Hines»

Κι ο λόγος δεν ήταν μόνο ότι ο Βοτανικός, σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα πρότζεκτς, είναι ένα «καθαρό» πλάνο νομοθετικά, έχοντας ήδη εδώ και χρόνια το «ΟΚ» απ’ το ΣτΕ, αλλά και τις άδειες (που ανανεώνονται κάθε χρόνο) για να προχωρήσει. Καθοριστικό ρόλο στην όλη διαδικασία/κουβέντα έπαιξαν (και) οι τράπεζες. Συγκεκριμένα, οι Alpha και Πειραιώς, στην κατοχή των οποίων έχει περιέλθει εδώ και χρόνια το ημιτελές εμπορικό Βωβού, αλλά και ηΕθνική Τράπεζα, στην οποία ανήκει το οικόπεδο όπου «πατάνε» οι σχεδιαζόμενες αθλητικές εγκαταστάσεις. Επί μία τετραετία, οι δύο πρώτες τράπεζες έχουν στα χέρια τους πρόταση 250 εκατ. € απ’ την αμερικανική εταιρία real estate «Hines» προκειμένου να πουλήσουν το εμπορικό του Βωβού. Και μάλιστα έχουν υπογράψει και σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με την αμερικανική εταιρία, η οποία έχει μπει πολύ δυναμικά τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά και με άλλες εκτάσεις. Όμως όλα όσα αφορούν το εν λόγω σχέδιο, «προσκρούουν» πάνω στη «Διπλή Ανάπλαση», η οποία έχει «τελματώσει» και δεν μπορεί να «απεγκλωβίσει» το εμπορικό.

Το… ανακίνησαν οι δύο τράπεζες

Πριν από περίπου μία διετία δε, οι δύο τράπεζες πίεζαν την κυβέρνηση να δώσει λύση (για να βγάλουν από πάνω τους ένα «κόκκινο» δάνειο και μάλιστα με σημαντικό κέρδος), προτείνοντας το Γουδή. Και μάλιστα με διάθεση να συμβάλλουν μέσω δανειοδότησης, για να προχωρήσει η κατασκευή γηπέδου κι εγκαταστάσεων για τον Ερασιτέχνη. Δεν προχώρησε τότε το θέμα, αφενός διότι το νομοθετικό πλαίσιο για να προχωρήσει μία τέτοια ιστορία ήταν τεράστιο (και με μεγάλο κίνδυνο προσφυγών και μπλεξιμάτων) κι αφετέρου διότι δεν υπήρχε σταθερή κατεύθυνση εντός του Παναθηναϊκού οργανισμού. Τον Φεβρουάριο, οι τράπεζες συζήτησαν εκ νέου το θέμα με την κυβέρνηση, έβαλαν στο τραπέζι των συζητήσεων (μακριά απ’ τα φώτα της δημοσιότητας) και τον Παναθηναϊκό και το ζήτημα μπήκε σε μία βάση. Στις εν λόγω συζητήσεις δε, με την πλευρά του Δ. Γιαννακόπουλου, επιβεβαιώθηκε απ’ τις τράπεζες η διάθεσή τους να χρηματοδοτήσουν με δάνειο (ευνοϊκών όρων) την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου κι αθλητικών εγκαταστάσεων του Α.Ο., προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία. Εκεί ο Α.Ο. μέσω του ισχυρού άνδρα του, έθεσε επί τάπητος (και) την προοπτική κατασκευής γηπέδου μπάσκετ στο όλο αθλητικό συγκρότημα του Βοτανικού 6.000-7.000 θέσεων. Αίτημα, που με βάση τις προκαταρκτικές συζητήσεις που έχουν γίνει, δεν βλέπουν με αρνητική διάθεση η Πολιτεία και οι τράπεζες, ενώ δεν φαίνεται να χρειάζεται μεγάλες «ρυθμίσεις». Χωρίς ωστόσο, να έχει γίνει ακόμη αναλυτική κουβέντα επ’ αυτού…

Καμία κουβέντα (ακόμα) με Αλαφούζο

Στις δηλώσεις του επί του θέματος ο Δ. Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε σε έναν ενιαίο Παναθηναϊκό, συμπεριλαμβάνοντας (και) την ΠΑΕ. Εύλογη και η επόμενη «απορία», για το εάν ο διοικητικός ηγέτης της ΚΑΕ και του Α.Ο. έχει μιλήσει επί του θέματος (και) με τον Γιάννη Αλαφούζο. Η απάντηση είναι «όχι» και βγαίνει… κατηγορηματικά απ’ το περιβάλλον του Γιαννακόπουλου. Λογικό, καθώς κι ο ίδιος θα επιθυμεί πρώτα απ’ όλα να δει και να αξιολογήσει τα δεδομένα γύρω απ’ την κυβερνητική πρόταση και κατά πόσο μπορεί (ή όχι) να προχωρήσει ένα τέτοιο πρότζεκτ στο Βοτανικό. Πριν «μπει» στην όποια κουβέντα η ΠΑΕ. Το σίγουρο πάντως, είναι πως οι σχέσεις των δύο πλευρών (Δ. Γιαννακόπουλου-Αλαφούζου) δεν έχουν καμία σχέση με τον περασμένο Αύγουστο, όταν είχαν βγάλει και οι δύο τα… πυρηνικά, με αφορμή το χρέος της ΠΑΕ προς τον Α.Ο. και την προηγούμενη (αποικιοκρατικών όρων) σύμβαση αποπληρωμής του, αλλά και τη σύμβαση ενοικίασης της Λεωφόρου. Οι δυο τους δεν μιλούν απευθείας, ωστόσο, υπάρχει ένα τρίτο πρόσωπο, μέσω του οποίου, όποτε χρειαστεί διατηρούν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας…

Μπαίνει (προς το παρόν) στον «πάγο»

Το «πρότζεκτ Βοτανικός» ήταν ένα απ’ τα βασικά θέματα της συνέντευξης Τύπου που προγραμμάτιζε να κάνει ο Δ. Γιαννακόπουλος μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες. Οι ραγδαίες εξελίξεις στο μπάσκετ ωστόσο κι ο «εκνευρισμός» που μεταφέρθηκε απ’ την ΚΑΕ Παναθηναϊκός προς την Πολιτεία για το θέμα Αναστόπουλου, έφερε μέσα στην ένταση (και) την «πρόωρη» αποκάλυψη των συζητήσεων για το… reload της «Διπλής Ανάπλασης».

Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη πάντως έδειξε μέσα στη γενικότερη «τσαντίλα» του να βάζει ένα μεγάλο «αν» στην υπόθεση. Ενδεχομένως και για λόγους επικοινωνιακούς. Μέχρι να ξεκαθαρίσουν ωστόσο, οι σχέσεις του με την Πολιτεία, το θέμα μπαίνει (προς το παρόν) στον «πάγο». Και βλέπουμε! Ούτως ή άλλως, η όλη υπόθεση έχει πολύ, πολύ δρόμο μπροστά της…

Γιάννης ΑλαφούζοςμπάσκετποδόσφαιροΒοτανικόςΠαναθηναϊκόςΔημήτρης Γιαννακόπουλος