Αθλητισμός|10.05.2019 01:42

Europa League: Στα πέναλτι η Τσέλσι, εύκολα η Αρσεναλ και αγγλικός εμφύλιος στο Μπακού

Newsroom

Επίδειξη δύναμης κάνει το αγγλικό ποδόσφαιρο στα Κύπελλα Ευρώπης θυμίζοντας τις παλιές... καλές εποχές που οι ομάδες του Νησιού κυριαρχούσαν στις διεθνείς διοργανώσεις. Ενα 24ωρο μετά την επισφράγιση του μεγάλου τελικού στο Champions League μεταξύ της Λίβερπουλ και της Τότεναμ, κλείδωσε και το έτερο αγγλικό -και δη λονδρέζικο- ζευγάρι της Αρσεναλ του Σωκράτη Παπασταθόπουλου με την Τσέλσι για τον τελικό του Europa League που θα διεξαχθεί στις 29 Μαΐου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα ιστορικό συναπάντημα καθώς ποτέ άλλοτε στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων δεν είχε προκύψει τελική τετράδα από την ίδια χώρα. Aγγλικός εμφύλιος στο Europa League, άλλοτε Κύπελλο UEFA, έχει να συμβεί από τη σεζόν 1971-72 όταν η Τότεναμ νίκησε τη Γουλβς, ενώ πιο πρόσφατα, το 2007-08, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε επικρατήσει της Τσέλσι στον τελικό του Champins League.

Κανονιές στο Μεστάγια

Η Αρσεναλ πάντως, με μαέστρο στον πάγκο τον... μετρ του Europa, Ουνάι Εμερι (έχει τρεις κατακτήσεις με τη Σεβίλλη) είχε σαφώς πιο εύκολο έργο καθώς ήδη από το πρώτο παιχνίδι του Λονδίνου και την επικράτηση με 3-1 επί της Βαλένθια είχε διαμορφώσει τις συνθήκες για μια πιο βατή και δίχως περιπέτειες πρόκριση. Και μολονότι οι Νυχτερίδες προσπάθησαν για την ανατροπή καθώς προηγήθηκαν νωρίς στη ρεβάνς του Μεστάγια με τον Γκαμεϊρό στο 11' (1-0), οι Κανονιέρηδες με δύο γκολ του Ομπαμεγιάνγκ και του Λακαζέτ στο 17' και στο 50' πέτυχαν το 1-2 και έδειξαν ότι δεν... παίζουν.

Η Βαλένθια ισοφάρισε και πάλι με τον Γκαμεϊρό στο 68' αλλά η Αρσεναλ, που επιστρέφει σε ευρωπαϊκό τελικό για πρώτη φορά μετά το 2006 οπότε ήταν φιναλίστ στο Champions League (είχε ηττηθεί από την Μπαρτσελόνα) έφτασε στην επιβλητική νίκη με 2-4 χάρη σε άλλα δύο τέρματα (69' και 89') του Ομπαμεγιάνγκ που πέτυχε χατ τρικ.

ΒΑΛΕΝΘΙΑ: Νέτο, Πιτσίνι (56' Σολέρ), Γκαράι, Γκαμπριέλ, Χοσέ Γκαγιά, Βας, Ντάνι Παρέχο, Κοσελέν, Γκέντες (71' Φεράν Τόρες), Ροντρίγκο (71' Σάντι Μίνα), Γκαμεϊρό.

ΑΡΣΕΝΑΛ: Τσεχ, Παπασταθόπουλος, Κοσιελνί, Μονρεάλ, Μέιτλαντ-Νάιλς, Τορέιρα (80' Γκεντουζί), Τζάκα, Κολάσινατς (70' Μουστάφι), Ομπαμεγιάνγκ, Εζίλ (62' Μχιταριάν), Λακαζέτ.

Δείτε τα highlights του αγώνα:

Εσπασαν καρδιές στο Λονδίνο

Αντιθέτως, για την Τσέλσι η πρόκριση ήρθε πιο δύσκολα και με πιο περιπετειώδη τρόπο καθώς τα 90 + 30 λεπτά δεν ήταν αρκετά ώστε οι Μπλε να λύσουν τις διαφορές τους με την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Η ομάδα του Λονδίνου άνοιξε το σκορ στο 28' με τον Λόφτους-Τσικ δείχνοντας διάθεση για να καθαρίσει νωρίς την πρόκριση αλλά η εξαιρετική γερμανική ομάδα βρήκε απάντηση με τον Γιόβιτς στο 49' ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και των δύο ομάδων για να σκοράρουν, εν τέλει έμειναν στο 1-1 στην κανονική διάρκεια.

Αμφότερες προσπάθησαν να βρουν δίχτυα στην ημίωρη παράταση χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες, αλλά φαίνεται πως ήταν της μοίρας τους γραφτό να οδηγηθούν στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί ο γκολκίπερ της Τσέλσι Κέπα απέκρουσε δύο πέναλτι και ο σουπερστάρ της ομάδας Εντεν Αζάρ ευστόχησε στο τελευταίο (4-3) στέλνοντας τους Μπλε ξανά σε τελικό του Europa έπειτα από έξι χρόνια και την επικράτησή της επί της Μπενφίκα το 2013.

Αντιθέτως, η θαυμάσια Αϊντραχτ έχασε την ιστορική ευκαιρία να βρεθεί σε ευρωπαϊκό τελικό για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια και την αναμέτρηση για το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1960 με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης. 

Τσέλσι: Κέπα, Αθπιλικουέτα, Κρίστενσεν (73' Ζαπακόστα), Νταβίντ Λουίζ, Έμερσον, Λόφτους-Τσικ (86' Μπάρκλεϊ), Ζορζίνιο, Κόβασιτς, Γουίλιαν (62' Πέδρο), Αζάρ, Ζιρού (96' Ιγουαΐν)

Άιντραχτ: Τραπ, Φαλέτ, Χίντερεγκερ, Άμπραχαμ, Ντα Κόστα, Κόστιτς, Χασέμπε, Ρόντε (70' Ντε Γκουζμάν), Γκατσίνοβιτς (118' Πασιένσια), Ρέμπιτς (90' Αλέρ), Γιόβιτς

Δείτε τα γκολ του αγώνα:

Δείτε τη διαδικασία των πέναλτι:

ΒαλένθιαEuropa LeagueΤσέλσιποδόσφαιροΑρσεναλ