Αθλητισμός|11.05.2019 08:41

Κύπελλα Ευρώπης: Η αγγλική κυριαρχία είναι… μύθος! (vids)

Αλέξανδρος Λοθάνο

Η Αγγλία γράφει ιστορία στα Κύπελλα Ευρώπης αφού φέτος, για πρώτη φορά, οι τελικοί σε Champions League και Europa League εκπροσωπούνται από μόνο μια χώρα.

Οτι και να γίνει στον τελικό του Europa League (Τετάρτη 29/5, 22:00, Μπακού) και σε αυτόν του Champions League (Σάββατο 1/6, 22:00, Μαδρίτη), στο Σούπερ Καπ Ευρώπης (Τετάρτη 14/8, 22:00, Κωνσταντινούπολη) θα κοντραριστούν δύο ομάδες από το Νησί, αφού το πρώτο τρόπαιο θα πάρει μια εκ των Τσέλσι ή Αρσεναλ και το δεύτερο μια εκ των Τότεναμ ή Λίβερπουλ.

Οι αγγλικοί σύλλογοι φροντίζουν πλέον να επενδύουν σωστά τα πολλά χρήματά τους και, παρ’ ότι επενδύουν συστηματικά στα τμήματα υποδομής, στηρίζονται καθαρά στα… ξένα χέρια.

Καταρχήν, ΚΑΙ οι τέσσερις προπονητές των φιναλίστ είναι ξένοι. Ενας Αργεντινός στην Τότεναμ (Μαουρίσιο Ποτσετίνο), ένας Γερμανός στην Λίβερπουλ (Γιούργκεν Κλοπ), ένας Ιταλός στην Τσέλσι (Μαουρίτσιο Σάρι) και ένας Ισπανός στην Αρσεναλ (Ουνάι Εμερι).

Οι ξένοι, όμως, έχουν την τιμητική τους και στα ρόστερ των ομάδων. Είναι χαρακτηριστικό πως, από τους συνολικά 61 παίκτες που χρησιμοποίησαν οι τέσσερις αγγλικές ομάδες στα ημιτελικά, οι 49 ήταν ξένοι! Η αναλογία, μάλιστα, είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή όταν η αναφορά γίνεται μόνο στους βασικούς.

Η Τότεναμ, λοιπόν, χρησιμοποίησε 13 διαφορετικούς παίκτες ως βασικούς στα δύο συναρπαστικά ματς με τον Αγιαξ και μόλις τρεις ήταν Αγγλοι: Ο Κίεραν Τρίπιερ, ο Ντάνι Ρόουζ και ο Ντέλε Αλι, ενώ έπαιξε ως αλλαγή άλλος ένας, ο Μπεν Ντέιβις (και στα δύο παιχνίδια).

 

Η Λίβερπουλ, στις δύο αναμετρήσεις με την Μπαρτσελόνα, χρησιμοποίησε 16 ποδοσφαιριστές ως βασικούς, εκ των οποίων μόνο ο Τζέιμς Μίλνερ ήταν και στις δύο, με Τζο Γκόμες και Τζόρνταν Χέρντεσον να είναι βασικοί στον πρώτο και δεύτερο ημιτελικό αντίστοιχα. Βασικός στην επική ανατροπή και ο Τρεντ Αλεξάντερ Αρνολντ, ενώ ως αλλαγή έπαιξε ο Ντάνιελ Στάριτζ.

 

Η Τσέλσι, στο διπλό 1-1 με την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και την πρόκριση – θρίλερ στα πέναλτι, χρησιμοποίησε 13 παίκτες ως βασικούς και μόλις ένας ήταν Αγγλος: Ο Ρούμπεν Λόφτους Τσικ, ο οποίος σημείωσε μάλιστα το γκολ των «Μπλε» στην ρεβάνς του «Στάμφορντ Μπριτζ». Ο Ρος Μπάρκλεϊ μπήκε ως αλλαγή στην ρεβάνς.

Η Αρσεναλ, τέλος, στις δύο νίκες επί της Βαλένθια, χρησιμοποίησε και αυτή 13 βασικούς, εκ των οποίων μόνο ο Εϊνσλι Μέιτλαντ Νάιλς, βασικός σε Λονδίνο και Βαλένθια, έχει γεννηθεί στο Νησί.

 

Υπολογίζοντας, δηλαδή, και τους οκτώ ημιτελικούς, μόλις εννέα Αγγλοι έπαιξαν ως βασικοί και μόλις ένας (Λόφτους Τσικ) κατάφερε να σκοράρει, με τα άλλα 15 γκολ να ανήκουν στον… Πύργο της Βαβέλ: Τέσσερα από την Γκαμπόν (Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ), τρία από την Γαλλία (Αλεξάντερ Λακαζέτ), τρία από την Βραζιλία (Λούκας Μόουρα), δύο από το Βέλγιο (Ντιβόκ Οριγκί), δύο από την Ολλανδία (Ζορζίνιο Βαϊνάλντουμ) και ένα από την Ισπανία (Πέδρο).

ποδόσφαιροEuropa LeagueChampions LeagueΛίβερπουλΤσέλσιΤότεναμΑρσεναλ