Αθλητισμός|11.05.2019 08:29

Ο διαιτητής του τελικού: Γερμανική πειθαρχία και εξπέρ στο VAR ο Τσβάιερ

Αλέξανδρος Λοθάνο

Ο Ισπανός Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν, στον περυσινό τελικό Κυπέλλου με την επιβλητική εμφάνιση και νίκη του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ (2-0), έδωσε ρεσιτάλ διαιτησίας, στο τελευταίο παιχνίδι της πολυετούς και λαμπρής καριέρας του.

Ο Φέλιξ Τσβάιερ, οκτώ χρόνια μικρότερος από τον Ισπανό (σε οκτώ μέρες γιορτάζει τα 38α γενέθλιά του), έχει ακόμα αρκετά χρόνια μπροστά του προτού κρεμάσει την σφυρίχτρα του, αλλά έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτήρια του.

Επαγγελματίας διαιτητής από το 2004 και διεθνής από το 2012, ο μεσίτης ακινήτων που μένει στο Βερολίνο, επιλέχθηκε για να σφυρίξει τον αποψινό τελικό, με βοηθούς τους συμπατριώτες του, Τόρστεν Σκίφνερ και Μάρκο Ακχμίλερ, τέταρτο τον Σβεν Γιαμπλόνσκι και χειριστές του VAR, στην επίσημη πρεμιέρα του στην Ελλάδα, τους Σάσα Στέγκεμαν και ο Μαρκ Μπορς.

Το «σκάνδαλο Χόιτσερ»

Ο Τσβάιερ θεωρείται ένας από τους καλύτερους διαιτητές στην χώρα του και, μάλιστα, το 2014 ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος στην Γερμανία. Το ξεκίνημά του, όμως, δεν ήταν εξίσου καλό με την συνέχεια του.

Το 2005, όταν ήταν μόλις 23 ετών και συμμετείχε κυρίως ως βοηθός διαιτητή στα παιχνίδια, ο Τσβάιερ ενεπλάκη στο περιβόητο «σκάνδαλο Χόιτσερ», όπου ο διαιτητής Ρόμπερτ Χόιτσερ κρίθηκε ένοχος για χειραγώγηση αγώνων, συνεργαζόμενος με τα αδέλφια Σάπινα από την Κροατία.

Ο Τσβάιερ κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία… 300 ευρώ από τον Χόιτσερ, ώστε να βοηθήσει την Βούπερταλ να νικήσει τους ερασιτέχνες της Βέρντερ Βρέμης, σε αγώνα της τρίτης κατηγορίας.

Αυτό το περιστατικό, σε συνδυασμό με την διαπίστωση ότι ο Τσβάιερ γνώριζε για την δράση του Χόιτσερ αλλά δεν φρόντισε να την καταγγείλει εγκαίρως, του στοίχισαν έναν αποκλεισμό έξι μηνών, ο οποίος μειώθηκε, επειδή στη συνέχεια συνεργάστηκε με τις Αρχές και βοήθησε να είναι πιο ολοκληρωμένο το κατηγορητήριο εις βάρος του Χόιτσερ και των συνεργατών του.

Τα «ελληνικά» παιχνίδια του

Ο Τσβάιερ έχει σφυρίξει 153 παιχνίδια σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας στην Γερμανία, με 595 κίτρινες κάρτες (3,8 ανά αγώνα) και 27 κόκκινες (0,17 ανά ματς), κάνοντας ντεμπούτο στην Bundesliga τον Αύγουστο του 2009.

Τρία χρόνια αργότερα έγινε διεθνής και, έκτοτε, έχει σφυρίξει 13 παιχνίδια στο Champions League, με 65 κίτρινες κάρτες (πέντε ανά αγώνα) και δύο κόκκινες (0,15), έξι σε προκριματικά Champions League, με 35 κίτρινες (5,8) και πέντε κόκκινες (0,8), ενώ στο Europa League έχει 18 ματς, με 73 κίτρινες (4) και έξι κόκκινες (0,3), αλλά και τέσσερα προκριματικά, με 17 κίτρινες (4,2).

Από αυτά τα ματς, τα τέσσερα αφορούν ελληνικές ομάδες και τα δύο των έναν εκ των δύο αποψινών φιναλίστ. Με διαιτητή τον Τσβάιερ, ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να νικήσει, ούτε την Μακάμπι στην Χάιφα (0-0, 7 Νοεμβρίου του 2013), στους ομίλους του Europa League, ούτε την Φιορεντίνα στην «Τούμπα» (0-1, 23 Οκτωβρίου του 2014), επίσης για τους ομίλους της ίδιας διοργάνωσης.

Δεν είχε, πάντως, κάποιο παράπονο από τον Γερμανό ρέφερι, ο οποίος έχει σφυρίξει άλλες δύο φορές ελληνική ομάδα και, συγκεκριμένα, τον Ολυμπιακό: Στο εντός έδρας παιχνίδι των «Ερυθρολεύκων» με την Ριέκα, στα προκριματικά του Champions League (2-1, 6 Αυγούστου του 2017) και στο εκτός έδρας ματς με την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (ήττα με 3-1, στις 22 Νοεμβρίου του 2017). Στο ματς του «Καραϊσκάκης», είχε αποβάλει ορθά τον Λέοναρντ Τζούτα της Ριέκα με δεύτερη κίτρινη κάρτα, λίγο πριν από το φινάλε.

Το VAR, στα... δάχτυλα

Τέσσερις ημέρες προτού σφυρίξει τον αποψινό τελικό, ο Τσβάιερ έζησε από κοντά την απίστευτη ανατροπή της Λίβερπουλ επί της Μπαρτσελόνα στο «Άνφιλντ» (4-0), για τα ημιτελικά του Champions League.

Οχι, δεν ήταν πρώτος διαιτητής, αλλά ο ρέφερι του VAR, ο οποίος συνεργάζονταν στενά με τον Τούρκο Τσουνέιτ Τσακίρ και τον βοήθησε να βγάλει με πολύ καλό βαθμό, ένα τόσο απαιτητικό παιχνίδι.

Ο Τσβάιερ μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί εξπέρ στο VAR, αφού έδωσε το παρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας ως διαιτητής VAR, συμβάλλοντας στην άκρως πετυχημένη πρεμιέρα του συστήματος σε μια μεγάλη διοργάνωση.

Φέτος, ο ίδιος χρειάστηκε να καταφύγει στο VAR, στον πρώτο αγώνα μεταξύ Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους για την φάση των «16» του Champions League (2-0). Αρχικά, σε πέναλτι που έδειξε υπέρ του Ντιέγκο Κόστα, το οποίο πήρε πίσω ύστερα από εξέταση του βίντεο, αλλά και ένα γκολ του Άλβαρο Μοράτα, το οποίο ακύρωσε για… ελαφρύ επιθετικό φάουλ στον Τζόρτζιο Κιελίνι.

Κόκκινη από την μασκότ!

Ο Τσβάιερ, βεβαίως, δεν είναι… αλάθητος, αφού έχει ξεσηκώσει αρκετές φορές τις διαμαρτυρίες παικτών και ομάδων. Στον περυσινό τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας, μεταξύ Μπάγερν Μονάχου και Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (1-3), ο 37χρονος ρέφερι δεν είδε καθαρό πέναλτι υπέρ των Βαυαρών λίγο πριν από το φινάλε.

Ο Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ κλώτσησε τον Χάβι Μαρτίνεθ εντός περιοχής, ο Τσβάιερ έδειξε κόρνερ και, παρ’ ότι ζήτησε την βοήθεια του VAR, κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες των παικτών της Μπάγερν, δεν άλλαξε την απόφασή του.

Το 2016, σε αγώνα της Μπάγερ Λεβερκούζεν με την Μπορούσια Ντόρτμουντ, απέβαλε τον προπονητή της πρώτης, Ρόγκερ Σμιτ, για έντονη διαμαρτυρία του. Ο Σμιτ αρνήθηκε να αποχωρήσει, ο Τσβάιερ διέκοψε το ματς για οκτώ λεπτά και αποχώρησε για τα αποδυτήρια (!), δέχθηκε την στήριξη της ομοσπονδίας και ο Σμιτ, εντέλει, ζήτησε συγνώμη για την συμπεριφορά του.

 

Το πιο… ευτράπελο, πάντως, έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2017. Στο ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ μεταξύ Σάλκε και Μπορούσια Ντόρτμουντ (1-1), ο «Ερβιν», μασκότ της πρώτης, έδειξε κόκκινη κάρτα στον Τσβάιερ μετά το παιχνίδι (!), ως ένδειξη διαμαρτυρίας για πέναλτι που δεν έδωσε υπέρ της Σάλκε, σε χέρι του Μαρκ Μπάρτρα μέσα στην περιοχή.

ΠΑΟΚποδόσφαιροΦέλιξ ΤσβάιερδιαιτητήςΑΕΚΚύπελλο Ελλάδος