Αθλητισμός|14.05.2019 13:43

Αναστόπουλος: Ποιος είναι ο ρέφερι που διχάζει ξανά τους «αιωνίους»

Θοδωρής Φελάνης

Οι γνώστες του αθλήµατος τον γνώριζαν. Οι οπαδοί του Ολυµπιακού πάντα τον... λάτρευαν, ωστόσο από τις 13 Φεβρουαρίου και µετά, ηµεροµηνία του ηµιτελικού Κυπέλλου µε τον Παναθηναϊκό που «σηµαδεύτηκε» από την αποχώρηση των «ερυθρολεύκων» στο ηµίχρονο της αναµέτρησης εξαιτίας των σφυριγµάτων του, όπως και των συναδέλφων του, Τάσου Μάνου και Χρήστου Παναγιώτου, έγινε ευρέως γνωστός.

Όµως, τις τελευταίες ηµέρες ο Παναγιώτης Αναστόπουλος βρέθηκε πιο έντονα από ποτέ στη µέση µιας σφοδρής αντιπαράθεσης µεταξύ Ολυµπιακού και Παναθηναϊκού που οδήγησε το ελληνικό µπάσκετ στο απόλυτο χάος.

Τον τελευταίο καιρό τελεί υπό αστυνοµική προστασία, γεγονός που όµως δεν εµπόδισε δύο επισκέψεις ανεγκέφαλων οπαδών έξω από την κατοικία του, µε τη µία εξ αυτών να περιλαµβάνει ρίψη εκρηκτικού µηχανισµού στο περιπολικό που βρισκόταν κάτω από το σπίτι του, ο οποίος ευτυχώς δεν εξερράγη.

Ο ίδιος, όπως ξεκαθάρισε και στην προ ηµερών επιστολή του στα ΜΜΕ, δεν προτίθεται να παίξει τον ρόλο του εξιλαστήριου θύµατος και αυτήν τη στιγµή µελετά τις επόµενες κινήσεις του, ενώ δηλώνει σφόδρα ενοχληµένος από τη στάση όλων των αρµόδιων φορέων του µπάσκετ και της πολιτείας που δεν τον προστάτευσαν.

Η πορεία του

Ο Αναστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία µε το µπάσκετ, αγωνιζόµενος στα τµήµατα του Αθηναϊκού και του Καρέα σε µίνι, παιδικό, εφηβικό αλλά και ανδρικό. Σταµάτησε να παίζει µπάσκετ το 1992, σε ηλικία 22 ετών, και από το 1993 ουσιαστικά µπήκε στον χώρο της διαιτησίας. Ξεκίνησε από τα τοπικά πρωταθλήµατα της Αθήνας, ανέβηκε σταδιακά όλες τις κατηγορίες και το 2002 επιλέχθηκε για το πρωτάθληµα της Α1.

Η εξέλιξή του ήταν εντυπωσιακή, καθώς ύστερα από τρία χρόνια, το 2005, πήρε το σήµα του διεθνούς ρέφερι. Το 2006 ορίστηκε να διευθύνει το Final 4 γυναικών και από το 2007 µπήκε στη λίστα της Euroleague. To 2008 ορίστηκε στο Final 8 του Europe Cup και το 2013 επελέγη για τον τελικό του Παγκοσµίου Πρωταθλήµατος U-19 στην Πράγα. Το 2011 ήταν µεταξύ αυτών που διηύθυναν αγώνες του Eurobasket Γυναικών. Την ίδια χρονιά σφύριξε στον τελικό του Eurocup.

Από τη Euroleague αποχώρησε το 2016 (είχε σφυρίξει περισσότερα από 100 µατς της συγκεκριµένης λίγκας), καθώς διαφώνησε µε τον υπεύθυνο ορισµών της διοργάνωσης, τον Βρετανό Ρίτσαρντ Στόουκς (ο οποίος, γενικά, µε τις επιλογές του έχει προκαλέσει την τελευταία διετία έντονη δυσφορία σε αρκετούς συλλόγους), και επέστρεψε στις διοργανώσεις της FIBA.

Το 2017 έπαιξε στον πρώτο τελικό του Basketball Champions League στον τελικό του FIBA Europe Cup στη Βενετία και πριν από λίγες ημέρες διεύυνε ξανά τον τελικό του Eurocup μεταξύ Βούρτσμουργκ-Σάσαρι. Σήµερα στην Α1 έχει διευθύνει περισσότερα από 350 µατς!

Ο Αναστόπουλος έχει στο βιογραφικό του 18 τελικούς πρωταθλήµατος της Α1, όπως και πέντε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος. Είναι παντρεµένος και έχει ένα παιδί. Από το 1986 µέχρι το 2010 ήταν υπάλληλος της Ολυµπιακής Αεροπορίας και εργαζόταν ως µηχανικός αεροσκαφών

ΠαναθηναϊκόςΠαναγιώτης ΑναστόπουλοςδιαιτητήςΟλυμπιακός