Αθλητισμός|12.05.2019 08:46

Σίτι, Μπάρτσα και Μπάγερν θέλουν να γίνουν… ΠΑΟΚ! (pics)

Αλέξανδρος Λοθάνο

Ο ΠΑΟΚ είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ομάδα φέτος στην Ευρώπη που κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα στην χώρα της. Ο «Δικέφαλος», όμως, έγινε το βράδυ του Σαββάτου (11/5) μόλις η πέμπτη ομάδα που κάνει δικό της και το Κύπελλο, ολοκληρώνοντας την τέλεια (εγχώρια) σεζόν με το νταμπλ.

Χρονικά, είχαν προηγηθεί η Ντάνταλκ στην Ιρλανδία (από τον Οκτώβριο του 2018, αφού το καλεντάρι είναι διαφορετικό στην συγκεκριμένη χώρα), η Ρίγα στην Λετονία (από τον Νοέμβριο του 2018), η Ρόζενμποργκ στη Νορβηγία (από τον Δεκέμβριο του 2018) και η Ζάλτσμπουργκ στην Αυστρία.

Στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία), τρεις ομάδες έχουν την δυνατότητα να… γίνουν ΠΑΟΚ τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Στην Αγγλία, η Μάντσεστερ Σίτι θέλει σήμερα Κυριακή (12/5) να κατακτήσει το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική και το Σάββατο (18/5), κόντρα στην Γουότφορντ του Χοσέ Χολέμπας, να κάνει δικό της και το Κύπελλο, έχοντας κατακτήσει και το Λιγκ Καπ.

Στην Γερμανία, η Μπάγερν Μονάχου θέλει έναν βαθμό την τελευταία αγωνιστική για να αναδειχθεί πρωταθλήτρια, ενώ στον τελικό του Κυπέλλου θα αντιμετωπίσει την Λειψία (25/5).

Στην Ισπανία, τέλος, η Μπαρτσελόνα κατέκτησε άνετα το πρωτάθλημα και αναζητά δεύτερο διαδοχικό νταμπλ, στον τελικό του Κυπέλλου με αντίπαλο την Βαλένθια (25/5).

Από εκεί και πέρα, σε άλλες είκοσι ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει η πιθανότητα να κατακτηθεί το νταμπλ από μια ομάδα, αν και σε κάποιες περιπτώσεις είναι από εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο.

Στην Ανδόρα, Σάντα Κολόμα και Σάντα Ζουλιά παλεύουν μέχρι την τελευταία αγωνιστική για το πρωτάθλημα, με την πρώτη να έχει φτάσει και στον τελικό του Κυπέλλου με την Ενγκροντάιν (26/5).

Στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η Σαράγεβο έχει το προβάδισμα για το πρωτάθλημα, ενώ έχει κάνει και το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του Κυπέλλου, αφού στον πρώτο τελικό (είναι διπλός) επικράτησε 3-0 της Σιρόκι Μπρίγιεγκ (την Τετάρτη 15/5 η ρεβάνς).

Στο Γιβραλτάρ, η Γιουρόπα διεκδικεί στα ίσια το πρωτάθλημα από τον Λίνκολντ Ρεντ Ιμπς, ενώ έχει προκριθεί και στον τελικό του Κυπέλλου, όπου θα αντιμετωπίσει την Γιβραλτάρ Γιουνάιτεντ (26/5).

Στην Εσθονία, η Νόμε Κάλιου κατέκτησε το πρωτάθλημα που τελείωσε τον Νοέμβριο του 2018, αλλά θα παίξει και στον τελικό του Κυπέλλου, με αντίπαλο τη Τρανς Νάρβα (25/5).

Στο Κόσοβο, η Φερονικέλι έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι της Πρίστινα στην κούρσα για το πρωτάθλημα, μετά το φινάλε του οποίου θα παίξει και στον τελικό του Κυπέλλου, κόντρα στην Τρέπτσα ’89 (26/5).

Στην Κροατία, η Ντινάμο Ζάγκρεμπ κατέκτησε δια περιπάτου το πρωτάθλημα, ενώ στον τελικό του Κυπέλλου θα αντιμετωπίσει την Ριένα (22/5).

Στην Κύπρο, ο ΑΠΟΕΛ πήρε το έβδομο διαδοχικό πρωτάθλημα και, στον τελικό του Κυπέλλου με αντίπαλο την ΑΕΛ (22/5), θα κυνηγήσει το πέμπτο του νταμπλ, για να ισοφαρίσει το ρεκόρ που κατέχει η Ομόνοια από το 1983.

Στο Λουξεμβούργο, η Ντουντελάνζ έχει τον πρώτο λόγο για το πρωτάθλημα, ενώ θα παίξει και στον τελικό του Κυπέλλου με την Εζτέλτα (26/5).

Στην Μάλτα, η Βαλέτα είναι πρωταθλήτρια και βρίσκεται στα ημιτελικά του Κυπέλλου, με αντίπαλο την Γκζίρα Γιουνάιτεντ.

Στην Ολλανδία, ο Αγιαξ έχει κατακτήσει το Κύπελλο και, παρ’ ότι είναι ισόβαθμος με την Αϊντχόφεν, έχει τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση και του πρωταθλήματος, στις δύο αγωνιστικές που απομένουν.

Στην Ουκρανία, η Σαχτάρ Ντόνετσκ έχει κάνει δικό της το πρωτάθλημα και θέλει να κάνει δικό της και το Κύπελλο, στον τελικό με αντίπαλο την Ινουλετς (15/5).

Στην Πολωνία, το πρωτάθλημα διεκδικούν Λέγκια Βαρσοβίας (φαβορί), Πιαστ και Λέγκια Γκντανσκ, με την τελευταία να διεκδικεί το νταμπλ, αφού έχει κατακτήσει το Κύπελλο.

Στην Πορτογαλία, η Πόρτο διεκδικεί το νταμπλ, αλλά μπορεί να τελειώσει την σεζόν στο… μηδέν. Στο πρωτάθλημα, οι «Δράκοι» υπολείπονται δύο βαθμών του φαβορί Μπενφίκα, δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος, ενώ στον τελικό του Κυπέλλου θα αντιμετωπίσουν την παραδοσιακή τρίτη δύναμη της χώρας, Σπόρτινγκ Λισσαβώνας (25/5).

Στο Σαν Μαρίνο, η Τρε Φιόρι κατέκτησε το Κύπελλο, ενώ βρίσκεται και στα ημιτελικά των πλέι οφ για το πρωτάθλημα.

Στην Σερβία, ο Ερυθρός Αστέρας του Βλάνταν Μιλόγεβιτς κατέκτησε ξανά (και με εμφατικό τρόπο) το πρωτάθλημα, ενώ βρίσκεται σε καλό δρόμο και στο Κύπελλο, έχοντας φτάσει, προς το παρόν, στα ημιτελικά.

Στην Σκωτία, η Σέλτικ πήρε το όγδοο διαδοχικό πρωτάθλημα, ενώ θέλει ένα ακόμα νταμπλ, με αντίπαλο την Χαρτς στον τελικό του Κυπέλλου (25/5).

Στην Σλοβενία, η Μάριμπορ έχει τον πρώτο λόγο για το πρωτάθλημα, ούσα και στον τελικό του Κυπέλλου, όπου θα αντιμετωπίσει την Ολίμπια Λουμπλιάνας (30/5).

Στην Τουρκία, η Γαλατάσαραϊ του Κώστα Μήτρογλου έχει πάρει προβάδισμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ενώ στον τελικό του Κυπέλλου θα αντιμετωπίσει την Ακχισάρ (15/5).

Στην Τσεχία, τέλος, η Σλάβια Πράγας έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι της Βικτόρια Πλζεν στην κούρσα του τίτλου, ενώ θα δώσει το παρών και στον τελικό του Κυπέλλου, με αντίπαλο την Μπάνικ Οστράβα (22/5).

Δεδομένα δεν θα τα καταφέρουν η πρωταθλήτρια Παρί Σεν Ζερμέν στην Γαλλία (έχασε στα πέναλτι από την Ρεν το Κύπελλο) και η πρωταθλήτρια Γιουβέντους στην Ιταλία (Αταλάντα – Λάτσιο, 15/5, ο τελικός του Κυπέλλου).

Κατά τα άλλα, δεν προκύπτει νταμπλ φέτος σε Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βέλγιο, Βόρεια Ιρλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Δανία, Ελβετία, Ισλανδία, Ισραήλ, Καζακστάν, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Νησιά Φερόε, Ουαλία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία και Φινλανδία.

ΕυρώπηΚύπελλο ΕλλάδοςποδόσφαιροSuperLeagueΠΑΟΚ