Αθλητισμός|13.05.2019 22:49

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών

Newsroom

Ψηφίστηκε από τη Βουλή, το απόγευμα της Δευτέρας (13/5), η αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, που προβλέπει τη μείωση των ομάδων της Super League από 16 σε 14 αλλά και τη δημιουργία μιας νέας ενδιάμεσης κατηγορίας, της Super League 2.

Η τροπολογία ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ενωση Κεντρώων ενώ τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν. Αξίζει να τονιστεί πάντως πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας στη Βουλή, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Super League 2 να μην απαρτίζεται από 12 ομάδες αλλά από 14, διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΠΟ.

Εφόσον μάλιστα επικρατήσει αυτό το σενάριο αυξάνονται οι πιθανότητες για να παραμείνουν στην κατηγορία, τουτέστιν στην πάλαι ποτέ Β’ Εθνική, ο Ηρακλής και τα Τρίκαλα, που υπό την υπάρχουσα βαθμολογική κατάσταση επρόκειτο να συνεχίσουν στη Football League (άλλοτε Γ’ Εθνική).

Με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης οι κατηγορίες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα διαμορφωθούν ως εξής από τη σεζόν 2019-20:

  • Super League 1 (με 14 ομάδες)
  • Super League 2 (με 12 ή 14 ομάδες)
  • Football League (με 14 ομάδες)

Σημειωτέον ότι η Super League 2 και η Football League θα διοργανώνονται από το φορέα που διοργανώνει σήμερα τη Football League, την Ένωση ποδοσφαίρου Β’ Εθνικής, δηλαδή η οποία θα «τρέχει» την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, με εξαίρεση τις ΠΑΕ που έχουν ήδη υπογεγραμμένο τηλεοπτικό συμβόλαιο. Μάλιστα, με βάσει το status που δημιουργείται οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας θα έχουν σημαντικά και εγγυημένα έσοδα.

Το μοντέλο διεξαγωγής των νέων πρωταθλημάτων (πλέι οφ, πλέι άουτ ή επιπλέον γύρος) θα αποφασιστεί από τις Λίγκες.

αναδιάρθρωσηSuperleague2Football LeagueSuperLeagueποδόσφαιρο