Αθλητισμός|14.05.2019 11:31

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ακολουθεί τα βήματα των μεγάλων του τένις

Κώστας Ασημακόπουλος

Το ένα µετά το άλλο καταρρίπτει τα αγωνιστικά και ηλικιακά ρεκόρ ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο παγκόσµιο τένις, δικαιώνοντας όσους είχαν εκτιµήσει πως πρόκειται για ένα µεγάλο κεφάλαιο για το άθληµα, για το διεθνές star system αλλά και για τη φήµη του ελληνικού αθλητισµού έστω και σε επαγγελµατικό επίπεδο. Ο 20χρονος τενίστας απολαµβάνει από χθες το Νο 7 στην παγκόσµια κατάταξη, που είναι νέο ρεκόρ καριέρας, και απειλεί ευθέως τον Ιάπωνα Νισικόρι, ο οποίος µε 70 βαθµούς περισσότερους µόλις που κρατάει την 6η θέση.

Το παρελθόν

Ο Τσιτσιπάς, µε 3 τίτλους, 4 χαµένους τελικούς σε κορυφαίο επίπεδο και µε τεράστια δυναµική έναντι των «αήττητων» του παγκόσµιου τένις, έχει βάλει τις βάσεις όχι µόνο για να επαναλάβει αλλά και να ξεπεράσει µύθους τους τένις όπως ο Τζόκοβιτς, ο Ναδάλ και ο Φέντερερ. Αναζητώντας το παρελθόν των τριών τοτέµ του τένις, ο κορυφαίος Ελληνας τενίστας όλων των εποχών βρίσκεται στα χνάρια τους, και µάλιστα µε πολλές οµοιότητες.

Η ηλικία των 20

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Τσιτσιπάς σε ηλικία 20 ετών έχει πετύχει περίπου όσα είχαν καταφέρει στην ηλικία του ο Ρότζερ Φέντερερ και o Νόβακ Tζόκοβιτς, ενώ πιο µπροστά βρισκόταν ο Ραφαέλ Ναδάλ. Στα χνάρια του Τσιτσιπά είναι και ο µεγάλος του ανταγωνιστής, ο Γερµανός Αλεξάντερ Ζβέρεφ. Αξίζει να σηµειωθεί πως Φέντερερ και Τζόκοβιτς πήραν το πρώτο τουρνουά ΑΤP σε ηλικία 20 ετών, όπως και ο Τσιτσιπάς, ενώ ο Ναδάλ τα είχε καταφέρει όταν ήταν µόλις 17 ετών. Ο Ισπανός έφτασε στο Νο 1 όταν ήταν 22 ετών, ενώ Τζόκοβιτς και Φέντερερ όταν πάτησαν το 23ο έτος της ηλικίας τους. Ο Τσιτσιπάς σύντοµα µπορεί να ανέβει µέχρι και το Νο 5 και από εκεί πέρα είναι στο χέρι του να κάνει τη µεγάλη υπέρβαση και για το Τop 4, αν και οι ειδικοί του αθλήµατος αυτό το βλέπουν να συµβαίνει εντός του 2020.

Ρώµη και Παρίσι

Βαρόµετρο για τη φετινή πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά θα είναι οι εµφανίσεις του στη Ρώµη και στο Ρολάν Γκαρός στο Παρίσι, που το 2018 είχε αποκλειστεί στον β’ γύρο. ∆εν έχει να υπερασπιστεί βαθµούς από πέρυσι και αν τα καταφέρει θα «χτυπήσει» ευθέως την 5η θέση. O Στέφανος Τσιτσιπάς αύριο, Tετάρτη 15/5, στον β’ γύρο του Masters στη Ρώµη θα αντιµετωπίσει τον Ιταλό Γιανίκ Σινέρ, Νο 262 στην παγκόσµια κατάταξη, και λογικά αναµένεται να έχει εύκολο πέρασµα στον γ’ γύρο, όπου πολύ πιθανό να βρεθεί αντίπαλος του Τσονγκά ή του Φονίνι. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς πέρασε και αυτός άνευ αγώνα στον β’ γύρο και θα αντιµετωπίσει τον Σαποβάλοφ.

Η Σάκκαρη σήµερα

H Mαρία Σάκκαρη, παρά τον γρήγορο αποκλεισµό της στη Μαδρίτη, παρέµεινε στο Νο 39, ενώ στο Νο 1 είναι η Ναόµι Οσάκα. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια σήµερα το µεσηµέρι θα αντιµετωπίσει τη Ρωσίδα Αναστασία Παβλιουτσένκοβα (Νο 35) στον α’ γύρο του ταµπλό στο Masters της Ρώµης.

Ρότζερ ΦέντερερΣτέφανος ΤσιτσιπάςΝόβακ ΤζόκοβιτςΡάφαελ Ναδάλ